Enveri kimdir? Osman Gazi’nin nesi olur?

Enveri kimdir? Osman Gazi’nin nesi olur?

Enveri kimdir, hangi dönem yaşadı, hangi alanda çalışmalar yaptı, Osmanlı’nın kurucusu Osman Gazi’nin dedesi hakkında hangi tarihi bilgiyi verdi?

Ünlü tarihçi Enveri’nin hayatını sizler için derledik.

Enveri kimdir, hangi dönem yaşadı, hangi alanda çalışmalar yaptı, Osmanlı’nın kurucusu Osman Gazi’nin dedesi hakkında hangi tarihi bilgiyi verdi? Osman Gazi'nin nesi olur?

İşte cevabı:

Enveri, Fatih Sultan Mehmet devri (1451-1481) şair ve tarihçilerindendir. Veziriazam Mahmud Paşa'ya sunmak üzere yazdığı Düstûrnâme adlı eserinin 19, 20, 21 ve 22. kitaplarını Osmanlı Tarihi'ne ayırmıştır. 842 beyitten ibaret olan bu bölümde, Osmanlıların ilk dönemleri hakkında orijinal bazı kayıtlar yer almaktadır.

OSMAN GAZİ’NİN DEDESİ HAKKINDA BİLGİ

Enveri, Osman Gazi'nin dedesinin Süleyman Şah değil de Gündüz Alp olduğunu açık biçimde yazan ilk tarihçidir. Yazarın, Osmanlıların Rumeli yakasına geçişleri ile Gelibolu ve Bolayır'ı fetihlerine dair verdiği bilgiler de orijinaldir.
Enveri, Fatih Sultan MehmeT ile Veziriazam Mahmud Paşa'nın bazı seferlerine (Eflak, Midilli, Bosna, Yayça) bizzat katılmıştır. Şahidi olduğu bu olaylar hakkında anlattıkları da kayda değer görülmektedir.

dustûrnâme.jpg

ESERİ ANA KAYNAK NİTELİĞİNDE

Enveri, Osmanlı tarihinin ilk 166 yılında, Anadolu ve Rumeli'de meydana gelen olayları 15. yüzyılın anlaşılır Türkçesiyle tasvir etmiştir. Onun, hacmi küçük ama değeri büyük bu eseri, 14-15. yüzyıl Osmanlı tarih araştırmaları için ana kaynak değerindedir.

ESERLERİ: 

Düstûrnâme; Mahmud Paşanın emriyle 1564-65 senesinde tamamladı. Eser, manzum tarih kitabıdır. Mükremin Halil Yınanç tarafından neşredilmiştir.

Enveri, Teferrücnâme isimli eserini Fatih Sultan Mehmet Han için yazmıştır. 

dustûrnâme2-son.jpg

 

Gazeteilksayfa.com


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.