Emir Sultan kimdir? Beyazıt Han’ın neyi oluyor?

Emir Sultan kimdir? Beyazıt Han’ın neyi oluyor?

Emir Sultan kimdir, hangi dönem yaşadı, nereli, Yıldırım Beyazıt Han’ın neyi oluyor, asıl adı nedir, soyu kime dayanıyor, hangi dönem yaşadı, türbesi nerede?

Dönemin önemli evliyalarından, Buharalı Emir Sultan’ın hayatını sizler için derledik.

Emir Sultan kimdir, hangi dönem yaşadı, nereli, Yıldırım Beyazıt Han’ın neyi oluyor,  asıl adı nedir, soyu kime dayanıyor, hangi dönem yaşadı, türbesi nerede? 

İşte cevabı: 

1368 yılında Buhara’da doğan Emir Sultan, Yıldırım Bayezid Hanın damadıdır. Soyu Hz. Hüseyin’e dayanan Osmanlı döneminin önemli evliyalarındandır. İsmi, Muhammed bin Ali, lakabı Şemsüddîn’dir. 1430 yılında Bursa’da taun hastalığından vefat etmiştir. Kendi ismiyle anılan cami yanındaki türbeye defnedilmiştir. 

RÜYA İLE YÖNLENDİRİLEN HAYAT

Emir Sultan, alim ve ilim membaı olan Buhara’da yetişti. Mekke-i mükerreme ve Medine-i münevverede ilim tahsil etti. Medine-i münevvereye yerleşmek ve ömürlerinin sonuna kadar orada kalmak niyetindeyken, bir rüya gördü. Rüyasında Peygamber efendimiz ile hazret-i Ali yan yana oturmuşlardı. Yanlarına vardı ve diz çöküp oturdu. Hazret-i Ali ona; “Ey oğlum! Sana Cenâb-ı Hak tarafından ceddin Muhammed’in (sav) sünnetini, takva yoluyla öğretmen için Rum iline gitmen işaret olundu. Önünde giden nurdan üç kandil belirecek, o kandiller nerede gözünden kaybolursa orada kalacaksın. Mezarın da orada olacak” dedi. Emir Sultan uykudan uyanınca; “Demek ki takdir-i ilâhî böyle” diyerek yola çıktı. Hazret-i Ali’nin dediği gibi, üç kandil ona kılavuzluk etti. Bursa’ya geldiği zaman, önündeki nurdan üç kandil, pınar başında üç servi civarında fakirler için tahsis edilmiş eski bir kilisenin yanında kayboldular. Böylece Emir Sultan Bursa’ya yerleşti. 

YILDIRIM’A KILIÇ KUŞATTI

Bursa’da Şemseddin Fenarîden ders aldı ve icazet diploması hocası tarafından yazıldı. Başta Yıldırım Bayezid Han olmak üzere, Bursalıların sevgisini kazandı. Sultan Yıldırım Bayezid Hanın kızı Hundi Hatunla evlendi. Sultan Yıldırım Bayezid Hana Abbasî halifesi tarafından Sultan-ı İklim-i Rum unvanı verildiğinde, kılıcı Padişah’a Emir Sultan kuşattı. 

GAZALARI TEŞVİK ETTİ

Emir Sultan, Kerametler Sultanı diye de anılmıştır. Zamanındaki Osmanlı sultanları kendisine hürmet eder, sefere çıkacaklarında huzuruna gelip, duasını alırlardı. Onun eliyle kılıç kuşanırlardı. Emir Sultan hayatı boyunca din ve vatan için yapılan gazâları teşvik etti. Talebelerine bu işlerin kutsiyetini devamlı anlatırdı. Vefatından sonra bile manevi yardımlarının serhat boylarındaki gaziler tarafından görüldüğü devamlı anlatıla gelmiştir. 

LEDÜN İLMİNE SAHİPTİ

Emir Sultan hazretleri, çok gayret göstermesine rağmen, Timur-Yıldırım çarpışmasının önüne geçemedi. Savaş Emir Sultan’ın işaret ettiği gibi Yıldırım Bayezid’in aleyhine sonuçlandı. Ledünnî ilme sahip olan Emir Sultan hazretlerinin çok kerameti görülmüştür. Bursa’da Yıldırım Bayezid Han tarafından yaptırılan Ulu Caminin açılışında bulundu. Devamlı olarak sazdan örülmüş hasır üzerinde otururdu.

 

Gazeteilksayfa.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum