Evlilik zırhtır

Evlilik zırhtır

Kişisel Gelişim Uzmanı Asım Yekeler, evliliğin önemine dikkat çekerek en ideal zamanda yapılmış evliliğin türlü olumsuzluklara karşı insanlarda bir zırh görevi gördüğünü belirtti. Yekeler, evliliğin önemli bir yatırım olduğunu da söyledi.

Kişisel Gelişim Uzmanı Asım Yekeler, Server Vakfı Genel Merkezi'nde katıldığı bir programda 'Doğru Eş Seçimi ve Mutlu Yuvanın Sırları' adlı bir konferans verdi. Mehmet Ali Bulut'un moderatörlüğünü yaptığı programa çok sayıda dinleyici katıldı. 

GEÇ EVLENENLER BÜYÜK PİŞMANLIK YAŞIYOR

evlilik..jpg

Evliliğin geleceğe yapılan önemli bir yatırım olduğunu belirten Yekeler, genç yaşta evlenmenin önemine dikkat çekti. Üniversiteye gitmediği taktirde gençlerde ideal evlenme yaşının 18 olduğunu kaydeden Yekeler, işinde ve okulunda kariyer yapmayı seçerek evlenmeyi ikinci plana atan, orta ve geç yaşlarda evlenmeyi düşünen kişilerin daha sonra büyük pişmanlıklar yaşadığını belirtti. 

BELLİ YAŞTAN SONRA EŞ BULUNMUYOR

Belli bir yaşa gelmiş kişilerin evliliğe kendilerini hazır hissettikleri zaman eş bulma konusunda yaşadıkları sıkıntılar hakkında bilgi veren Yekeler, insanların seçici olmasından dolayı daha zor evlendiklerini hatta bazılarının kendine uygun eş bulamadığını söyledi.  

EVLENMEYİ DÜŞÜNMEYENLERE AŞI ÖRNEĞİ 

Çocuk sahibi olmak için dahi erken yaşta evlenmenin önemli olduğunun altını çizen Yekeler, 35 yaşından sonra çocuk sahibi olma oranının tıbben azaldığını belirtti. Yekeler, "Ağaçlar bile gençken aşıyı kabul ediyor belli bir yaştan sonra aşıyı kabul etmiyor" diyerek, "çocuk sahibi olmak için erken yaşta evlenmeye önem verilmeli. Evlilik çağına ulaşan kişiler biran önce evlenmeli, kendilerine yaş belirlememeli" dedi.  

EVLİ OLANLAR DAHA SAĞLIKLI 

Yekeler, yapılan araştırmalara göre evlilik yapan insanların bekarlara göre uzun yaşadığını da kaydederek, özellikle annelik duygusunu yaşayan kadınların daha sağlıklı olduğunu belirtti. 

EVLİLİK ZIRHTIR 

Evlenmenin dini boyutta da önemine değinen Kişisel Gelişim Uzmanı Asım Yekeler, "Bekar erkek ile bekar kadının yanında her zaman bir şeytan dolaşır. Evlilik bunun için bir zırhtır" dedi. 

KÖTÜ EŞ BÜTÜN HAZİNENİZİ ÇÖPE ATAR 

Doğru eş seçmenin insanın hayatındaki önemine dikkat çeken Yekeler, "İnsanlar iyi yerlere geliyor ancak yanlış eş seçiyorlar bütün hazinesi çöpe gidiyor. Doğru eş sıfırların başındaki 1 gibi. Sen istersen 9-10 tane sıfır çiz eşini yanlış seçtiğin zaman bitersin. 3 şeyi doğru seçenin yüzü güler. İşini doğru seçen, arkadaşını ve eşini seçen. İşten emekli olursun kurtulursun, arkadaşını değiştirebilirsin; ama eşinizden kurtuluşunuz yok. Bu 3 şeyin önemi büyüktür" diye konuştu.  

EVLENECEKLERE ÖNEMLİ TAVSİYELER

Yekeler, doğru eş seçme konusunda evlenmeyi düşünen adaylara bazı tüyolar verdi. Yekeler, evlenilecek kişinin iyi tanınması gerektiğini, evlenilecek kişinin güzel ahlaka ve imanlı olmasına dikkat edilmesini, anne-babanın onayının mutlaka alınmasını, akraba evliliği yapılmamasını, eşler arasında dil, din, kültür birliğinin olmasını, evlenecek kişilerde fazla yaş farkının olmamasını, istişare yapılmasını, evlenecek kişilerin düğünlerinde ailelerce fazla borca sokulmaması gibi birçok tavsiyede bulundu.  

PROBLEMLERİ EŞİNİZİN AİLESİYLE KONUŞARAK ÇÖZÜN

"Akıllı adam eşiyle kavga etmez, hanımını idare eder" diyerek erkeklere öğüt de veren Yekeler, çiftlerin eşlerinde buldukları kusurları düzeltmesi noktasında kendi anne- babası ile değil eşinin anne -babasıyla konuşarak problemleri çözmeye gitmelerinin daha sağlıklı olacağını söyledi. 

EVLİLİK KONUSUNDA TOPLUMSAL SORUMLULUK

Ünlü bilim adamı Hayrettin Karaca'nın "mahallemizde bir tane bile kız evlenmese hepimizin ayıbı olurdu, derdi olurdu" sözlerini hatırlatarak geçmiş yıllarda evlilik konusundaki toplumsal sorumluluğa dikkat çeken Yekeler, "O zamanki aile sorumluluğuna, mahalle sorumluluğuna bakın bir de şimdiyle kıyaslayın. O yıllardaki böyle bir tehlikeyi Hayrettin Karaca vurguluyorsa bugün o tehlikenin bence 10 katı var. Oğlan babası her kapıyı çalıyor ama kız annesi- babası her kapıyı çalamıyor. Onun kime ihtiyacı var komşulara ihtiyacı var, eşe-dosta ihtiyacı var. Artık eski Hayrettin Karaca'lar yok, eski mahalleler yok, o bahçeli evler yok" dedi. 

Osman AKDOĞAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.