Fazıl Mustafa Paşa kimdir, hangi dönem yaşadı?

Fazıl Mustafa Paşa kimdir, hangi dönem yaşadı?

Fazıl Mustafa Paşa kimdir, hangi dönem yaşadı, hangi görevlerde bulundu, ordu ile ilgili hangi düzenlemeleri yaptı, maliyeyi nasıl düzeltti? Fazıl Ahmet Paşa'nın, Köprülü Mehmed Paşanın neyi olur?

Osmanlı Devleti’nin zor döneminde sadrazamlığa gelip kısa sürede büyük başarılara imza atan Köprülü Fazıl Mustafa Paşa’nın hayatını sizler için derledik… 

Fazıl Mustafa Paşa kimdir, hangi dönem yaşadı, hangi görevlerde bulundu, ordu ile ilgili hangi düzenlemeleri yaptı, maliyeyi nasıl düzeltti? Fazıl Ahmet Paşa'nın, Köprülü Mehmed Paşanın neyi olur?

İşte cevabı:

Fazıl Mustafa Paşa, Köprülü Mehmed Paşanın küçük oğludur. Köprülü Fazıl Ahmed Paşa'nın kardeşidir. 1637 yılında İstanbul'da doğdu. İkinci Viyana Kuşatmasını izleyen günlerde iş başına getirilmiş, aldığı köklü ve yerinde tedbirlerle Osmanlı Devleti’nin yıkılmasını geçici bir süre için de olsa durdurmayı başarmıştır.

ZOR DÖNEMDE SADRAZAM OLDU

Sultan İkinci Süleyman ve Sultan Üçüncü Ahmed dönemlerine rastlayan görev süresi sadece iki yıl sürmüştür. Ağabeyi gibi çok iyi bir öğrenim görmüş, kültürlü, zeki, ileri görüşlü bir devlet adamıdır. Müderris olmuş, 1680'de vezir rütbesiyle Silistre valiliği ve Babadağı serdarlığına atanmıştır. Sultan Dördüncü Mehmed'in tahttan indirilmesinde rol oynamış, bu olaydan sonra Kandiye ve Sakız muhafızlığına atanmıştır. Avusturyalıların Serasker Recep Paşa'yı Belgrad önlerinde yenilgiye uğratmasından sonra, devletin her açıdan zor durumda olduğu bir ortamda, 1689 yılında sadrazamlığa atanmıştır. 

AZ ZAMANDA BÜYÜK İŞLER YAPTI

Sadrazam olur olamaz iç karışıklıkları bastırmakla işe başlayan Köprülü Fazıl Mustafa Paşa, halkı ezen gereksiz vergileri ortadan kaldırmış, saraydaki değerli eşyaları darphanede paraya çevirerek maliyeyi düzeltmiş ve ordudaki asker sayısını azaltarak orduyu yenilemiştir. Avusturyalıların üzerine yürüyerek Niş, Budin ve Belgrad'ı geri almış, 1691 yılında savaş alanında şehit düşmüştür.

koprulu.jpg

İLME ÖZEL ÖNEM

Fazıl Mustafa Paşa, açık sözlü, riyadan hoşlanmayan bir insandı. Cesur, atılgan ve son derece cömertti. İdareyi ele alır almaz, hükümeti ve orduyu işe yaramayanlardan derhal temizlemiş, Rumeli’de Gayri Müslimlerin yer yer ayaklanıp düşmana yardım etmelerinin sebebinin vergiler olduğunu görerek, onları hafifletmiş, ticarete serbesti getirmiş ve bu sayede ülkede asayişi temin etmiştir. İlme son derece düşkün olan Fazıl Mustafa Paşa, ulemaya çok rağbet eder, fırsat buldukça da ilimle meşgul olurdu. Hadis ilminde ihtisas sahibiydi. Konağı yanına yaptırmış olduğu kütüphaneden birçok alim ve muhaddisler istifade ederlerdi.

 

Gazeteilksayfa.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.