Fırsatçılar yüzünden et fiyatları coştu

Fırsatçılar yüzünden et fiyatları coştu

Et fiyatları aldı başını gidiyor. Özellikle kırmızı et fiyatları son aylarda çok yükseldi. Resmi verilere göre, 2021’de 50-60 TL olan kırmızı et kilo fiyatı bugün 500 TL’ye dayanmış durumda.

Durumdan kasaplar da rahatsız. Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı'dan fiyatlara tepki geldi. Gazetemize konuşan Türkiye Kasaplar Federasyon Başkanı Osman Yardımcı, “Normalde zam bir hafta önceden oluyordu, ancak bu yıl bir ay önceden fiyatlarda artış yaşandı. Bu sene piyasadaki fırsatçılar yüzünden et fiyatları coştu. Bizim bütün derdimiz şu mübarek Ramazan ayında vatandaşımızın kırmızı ete rahatlıkla ulaşabilmesi. Bu sebeple de elimizden geleni yapacağız” dedi.

osman-yardimci.jpg

"ZAM YAPAN KASAPLAR DEĞİL"

Ramazan ayında firmaların kırmızı ete yapmış oldukları fiyat artışlarına karşı tepkisini dile getiren Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, “Aslında Ramazan ayı öncesinde et fiyatlarındaki artışa alışkınız. Normalde zam bir hafta önceden oluyordu, ancak bu yıl bir ay önceden fiyatlarda artış yaşandı. Etlere zam yapan kasaplar değil. Bu zamlar büyük et tedarikçileri, aracılar ve spekülatörler tarafından anormal bir şekilde yapılıyor. Yani bu olay küçük esnaftan geçmiyor. Küçük esnaf sadece alıyor ve satışını yapıyor. Kasaplar ürüne yüzde 20 kâr koyabilecekken bunun sadece yüzde 5’ini uygulayabiliyor. Bu fiyatların bu denli artışından kasaplarda memnun değil. Çünkü fiyatların artması, et satışlarının düşmesi anlamına geliyor” ifadelerine yer verdi.

et.jpg

"FIRSATÇILAR YÜZÜNDEN ET FİYATLARI COŞTU"

Fiyat artışlarının nedenini fırsatçılarına bağlayan Yardımcı, şunları aktardı:

"Yaşanan bu fırsatçılığın bir an evvel önüne geçilmesi gerekiyor. Fiyatlara zam yapan bu firmalara bundan önce de para cezası uygulandı. 11 kişiye daha ceza kesildi. Ancak bir kısmı hala buna devam ediyor. Bakanlığımız, Et ve Süt Kurumu'nun yer aldığı şehirlerde, esnafa et desteği sağlarsa piyasada bir rahatlama olur diye düşünüyorum. Biz özellikle pandemi de ete zam yapmamıştık. Fakat bu sene piyasadaki fırsatçılar yüzünden et fiyatları coştu. Biz bu konu ile alakalı Rekabet Kurumu Başkanı ve Tarım ve Orman Bakanı ile görüştük."

ett.jpg

"SPEKÜLATÖRLERE FIRSAT VERMEYECEĞİZ"

"Önümüzdeki ay koyunlar kuzulayacak. Bununla birlikte yükselen fiyatların biraz da olsa normale düşeceğini varsayıyorum" diyen Yardımcı, konuşmasını şu cümlelerle noktaladı:

"Türkiye'de hepimizde yetecek kadar kırmızı et bulunuyor. Herkesin yiyebilmesi için daha makul fiyatlara satış yapılması gerekiyor. Yerinde sayması bile hem bizler hem de vatandaş açısından iyi olacak. Federasyon olarak, fiyatları orantısız bir şekilde yükselten spekülatörlere fırsat vermeyeceğiz. Bizim bütün derdimiz şu mübarek Ramazan ayında vatandaşımızın kırmızı ete rahatlıkla ulaşabilmesi. Bu sebeple de elimizden geleni yapacağız."

Kaynak:Rüveyda Aslıipek

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.