Fırsatları kaçırmayalım

Fırsatları kaçırmayalım

Ramazan ayının insanlar için büyük bir fırsat olduğunu belirten din görevlileri, bu aya özgü ibadetler konusunda hassasiyet vurgusu yaptı. Bununla birlikte ülkemizdeki ihtiyaç sahibi sığınmacıları hatırlatan hocalar, yardımlaş çağrısında bulundu. 

3 aylara girilmesiyle birlikte özlemle beklenen Ramazan ayı başladı. İnsanların özlediği 11 ayın sultanı olarak nitelendirilen Ramazan-ı Şerif tüm güzellikleriyle ülkemizde yaşanıyor. Huzur ve rahmet ayı içerisinde Müslümanlar oruç tutuyor. Bu aya özgü oruç ve teravih namazı insanları bir araya getiriyor.  Her Müslümanın ramazan ayında sabah namazından güneş batıncaya kadar yemeyi, içmeyi ve şehevi arzuları terk ederek oruç tutması farz kılınmıştır.

Oruç, yalnız aç ve susuz kalmak değildir. Oruçtan maksat, sabır, şükür, nefis terbiyesidir. Bu hususta Hz. Muhammed şöyle buyuruyor: "Cennette "Reyyan" denilen bir kapı vardır. Bu kapıdan kıyamet gününde Cennete yalnız oruçlular girerler; o kapıdan onlardan başka hiç bir kimse giremez."
Habervaktim olarak rahmet ayı Ramazan hassasiyetlerini Mamaklı din görevlileri ile görüştük. Ramazan ayı ile birlikte camilerde mukabeleler başladı. Kadınlara ayrı erkeklere ayrı olacak şekilde 2 grup mukabele gerçekleştiriliyor. Kadir gecesine bitirilecek şekilde ayarlanıyor.

Mamak’taki cami görevlileri ramazan boyunca oruç ve teravih namazının terk edilmeden süreklilik içerisinde 1 ay boyunca devam ettirilmesinin önemini vurguladı. Ayrıca bu ay içerisinde yardımlaşmaya dikkat çeken hocalar, ülkemizdeki sığınmacıların gözetilmesi gerektiğini belirtti.

SENEDE 1 AY

Ankara’nın Mamak ilçesindeki camilerde görevli olan hocalar, Ramazan ayının senede yalnızca 1 ay olduğunu, bunun için de bu ayın çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini aktardı. 
Özellikle teravih namazı için süreklilik vurgusu yapan din görevlileri, “İnsanlar vakit namazlarına verdiği değeri teravih namazına da vermeli. 5 vakit namaz farzdır. Teravih farz namazlardan biri değildir ama farz olmaması bunun terk edilebileceği anlamına gelmez. Ramazan ayının ortalarına doğru cemaatte azalma gözleniyor. Sürekliliği sağlayamıyoruz.  Camileri ilk hafta dolup taşıyor. 10-15 gün geçtikten sonra cemaatte bir azalma oluyor. Teravih çok önemlidir. Çünkü senede 1 ay oluyor ve bunun da en iyi şekilde değerlendirilmesi gerekiyor. Peygamber efendimiz Ramazan’da gündüzü oruçla, geceyi ibadetle geçirin diyor. İbadetten kastı da teravih namazıdır” şeklinde belirtti. 

EN FAYDALI SPOR

Ramazana hazırlıklı olunması gerektiğini söyleyen Mamaklı din görevlileri, “Üç aylardaki amaç nedir? 1. ve 2. aylar insanların Ramazana hazırlanması için bir fırsattır. Müslümanların da Ramazan ayına ciddi bir hazırlık yapmaları gerekiyor” dedi. 

Teravih namazının hem sağlık açısından hem de dini gerekler açısından büyük bir velinimet olduğunu ifade eden hocalar insanları camilere davet ediyor. Cami görevlileri, “Akşam insanlar bol bol yemek yiyor. Teravih namazını kıldıkları zaman kuş gibi hafifliyorlar ve rahat bir uyku uyuyabiliyorlar. Teravih en faydalı spordur. İnsan bedenine, ruhuna ve ahiret hayatına doğrudan etkisi vardır. Allah cc. öyle bir ayarlamış ki insanlar bu zincirin halkasını kopardığı zaman mutlaka bir rahatsızlıkla karşılaşıyor” şeklinde konuştu. 

Ayırca din görevlilerinin orta görüşüne göre Teravihe gereken önemin verilmelidir ve namazı çabuk kıldıran değil de usulüne uygun kıldıran yerler tercih edilmelidir. Aksi halde vatandaşların ibadetlerinin boşa gideceğini tehlikesi bulunmaktadır.

RAMAZAN AYI FIRSATTIR

Yardımlaşma ve paylaşma açısından Ramazan ayının büyük bir fırsat olduğunun altını çizen din görevlileri ülkemizdeki sığınmacılara karşı duyarlı olunmasını istiyor. Hocalar, “Ülkemizde sığınmacı çok. Muhacir kardeşlerimize yardım konusunda Ramazan ayı bir fırsattır. Son zamanlarda Suriyeli sığınmacılara karşı olumsuz bir algı yaratılmaya çalışılıyor.

Devletten para alıyorlar, gelirleri yüksek olduğu halde yardım istiyorlar gibi dedikodular ortaya çıktı. Bunları araştırdığımızda aslı astarı olmayan safsatalar olduğunu anlıyoruz. Marketlerin çöplerinden meyve, sebze arayan sığınmacıları görüyoruz. Bu insanların çok parası olsa niye böyle bir şey yapsınlar. Bu insanların ihtiyacını gidermek için Ramazan ayı bir fırsattır. Kaldı ki bizim inancımıza göre Müslüman komşusu açken tok yatamaz” ifadelerini kullandı. 


HAKAN ŞAHİN - HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.