Frenk üzümü Gilaburu’nun faydaları nelerdir, nerede bulunur?

Frenk üzümü Gilaburu’nun faydaları nelerdir, nerede bulunur?

Ankara Üniversitesi'nce tansiyon ve böbrek taşına iyi geldiği, ağrı kesici özelliği olduğu tescillenen gilaburu ile ilgili nedir, nerelerde bulunur sorusunun cevabı aranıyor. İşte frenk üzümü olarak da bilinen gilaburu bitkisinin faydaları ve menşei:

Gilaburu nedir, faydaları nelerdir, nerelerde bulunur? Ekildiği gibi doğada kendiliğinden de yetişebilen ve insan sağlığına pekçok faydası bulunan bitkilerden biri olan Gilaburu, Türkiye’de daha çok Kayseri Bünyan’da görülüyor. Peki Gilaburu faydaları nelerdir? Bu bitki ağrı kesici özelliği ile bilinirken, sancılı ağrılar neden olan böbrek taşı düşürmede de etkili bir bitki olarak gösteriliyor. 

Anadolu’da eskilerden bu yana insanların gilaburunu bildikleri, böbreklerinde taş olan vatandaşların bu bitki ile hastalıklarına çare aradıkları belirtiliyor. Çünkü gilaburunun ağrı kesmede son derece etkili olduğu ifade ediliyor. Gilaburu için doğal ağrı kesici diyenler bile var. Bitkinin tansiyonu da iyi geldiği kaydediliyor. 

Bu bitki Anadolu’da değişik isimlerle biliniyor. Kimi bölgede gilabolu, kiminde giraboru ve kirabolu olarak bilinen bu bitki için son dönemde frenk üzümü ismi de kullanılıyor. Yeni nesil gilaburu bitkisini daha çok frenk üzümü ismiyle tanıyor. 

Gilaburu nasıl tüketilmeli

Kayseri Bünyan’da her yıl Eylül sonu Ekim ayı başlarında hasadı yapılıyor. 

Vatandaşlar ardından gilaburu tanelerini salamura olmaları için şişelere dolduruyor. Kışın da tatlandırılıp meyve suyu gibi tüketiliyor.

Bünyan Belediye Başkanı Şinasi Gülcüoğlu, şifa kaynağı olarak gösterdiği gilaburu bitkisine rağbetin hayli yüksek olduğunu söylüyor. 

Gülcüoğlu, şu bilgileri veriyor: “Özellikle böbrek taşına, önleyici anlamda kanser hastalığına, tansiyona faydası olduğu bilinen gilaburu, ABD'de tablet şeklinde satılıyor. Belediye olarak biz de bu meyvenin hak ettiği değeri görmesi için gerekli çalışmaları yapıyoruz. Ciddi bir talep var, Türkiye içinde olduğu gibi yurt dışından da talep alıyoruz.”

Bu bitkinin böbrek taşına, baş ağrısına, tansiyona iyi geldiği bizzat Ankara Üniversitesi tarafından da tescillendi.
Dünyada olduğu gibi ülkemizde de son yıllarda gilaburu bitkisi üzerine bilimsel araştırmalar yapılıyor. Özellikle Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi bünyesinde önemli çalışmalar sürüyor. 

AÜ Eczacılık’tan öğretim üyesi Prof. Dr. Gülçin Saltan İşçan, gilaburu ile ilgili şu bilimsel bilgileri aktarıyor:

“Halkın arasında bilinen faydalarını bilimsel temellere oturttuk. Böbrek taşı düşürmesi özelliğinin klinik öncesi ve klinik çalışmaları yapıldı. Böbrek taşı düşürdüğü doğrulandı bu çalışmalarla. Ağrı kesici etkisi de bilimsel deneylerle doğrulandı.”

Prof. İşçan, bilimsel çalışmalar ışığında ürünü ticarileştirmek için Ankara Üniversitesi Teknopark'ı bünyesinde bir şirket kurduklarını, önce pilot üretim yaptıklarını, daha sonra da endüstriyel üretim yaptıklarını belirterek “Bitkinin içindeki klorojenik asit üzerinden bitkisel ekstreyi standart hale getirdik. Şu anda eczanelerde satılıyor. İlk 30 bin kutuyu ürettik. ABD'deki İlaç ve Gıda Dairesinin gerekliliklerine uyarak ham maddeyi ABD'ye ihraç ettik geçen yıl. ABD'de 'Gilaburu +PP' adıyla satılıyor. Kayseri'de yetişen bir bitki bugün ABD raflarında. Tarım Bakanlığından onay alınmış takviye edici gıda olarak satılıyor" bilgisini veriyor. 

Gilaburu, şimdilerdeki bilinen ismiyle frenk üzümü sağlığa olan bu faydaları ile burlumbuş otunu akıllara getiriyor.

Burlumbuş otu da tıpkı gilaburu gibi sağlığa pek çok faydası olan bitkiler arasında yer alıyor.

Burlumbuş otunun faydaları için TIKLAYIN

fre-uzum-sonson.jpg

 

Gazeteilksayfa.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.