Galericiler Mahkemeye Gidecek

Galericiler Mahkemeye Gidecek

ANODER, galerilerin 1 Mart’ta şehir dışına taşınma kararına karşı birlik oldu. Bin galericinin bir araya geldiği toplantıda, kararın yanlışlığına dikkat çekilerek, yürütmenin durdurulması için mahkemeye başvurulacağı açıklandı.

OSMAN AKDOĞAN/ HABERVAKTİM-

Ankara Oto Galericileri Derneği (ANODER), Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nde alınan karar doğrultusunda ikinci el otomobil alım satımı yapan galerilerin 1 Mart 2016 tarihine kadar şehir dışına taşınması kararına ilişkin 1000 civarında galericinin katılımı ile Tarihi Ankara Evi’nde bir istişare toplantısı gerçekleştirdi. 

KARAR KAMU YARARINA DEĞİL
Programda konuşna yapan ANODER Başkanı İlkay Kalkan, taşınma kararının karşısında olduklarını ve Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nce alınan kararın Kamu yararına değil yatırımcı yararına olduğunu belirterek,  “ANODER olarak, Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nde alınan; 2. el oto alım satımı yapan işyerlerinin bu amaçla ayrılan bölgelerine taşınması için 1 Mart 2016 tarihine kadar süre verilmesi kararının, doğuracağı olumsuz sonuçları düşünülmeden alınmış yanlış bir karar olduğu kanaatindeyiz. Zira bu karar; Ankaralının, esnaflarımızın ve kamunun yararına değildir.  Esnafımızın gitmesi için gösterilen yerin, kamu yararı olduğu için Galericiler Kooperatifi olarak TOKİ’den uygun fiyata satın alınıp inşa edilmiş, Tamamı Galericilere Kooperatif vasıtası ile maliyetine işyerleri yapılıp teslim edilmesi gerekirken, amacı dışına çıkılarak; galericilerden çok yatırımcılara pazarlanmıştır. Dolayısı ile bu karar; oradan işyeri alan, dükkanlarına fahiş fiyatlar ile kiracı/alıcı bulma endişesinde olan yatırımcıların yararınadır” dedi.
YANLIŞ YAPILIYOR
İstişare toplantısında toplanan 1000 civarındaki mağdur galerici esnafının bu kararın yanlışlığının ispatı olduğunu ifade eden ANODER Başkanı İlkay Kalkan, sözlerine şöyle devam etti: “Bu kararın kamu yararına olmadığını belirten, esnafımız, çalışanları ve aileleri ile ilgili doğuracağı muhtemel olumsuz sonuçları konusunda hazırladığımız detaylı bilgilendirme metnini Ankara Milletvekilleri ile Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi Üyeleri’ne ilettik. Orada da görüleceği üzere; yapımı tamamlanma aşamasında olan Oto Galericiler Sitesi Ankara’nın ikinci el otomobil satışı yapan galerilerini tamamına cevap verebilecek kapasite değildir. Oradan kendisine dükkan alamayan ya da kiralamayan galerici esnafının oluşturduğu ve şu anda 500 civarındaki üyesi ile ikinci bir galericiler sitesini yapmak için hazır ve nazır olan ANODER bu durumun ispatıdır. Ankaralı galericinin ve Ankara gibi dev bir metropol şehrin bu önemli sorununun çözümü; Gölbaşı gibi bir başka artere ikinci bir galericiler sitesinin yapılmasıdır. Bizler ANODER ve birlikte oluşturduğumuz Kooperatifimiz olan ANOKOOP olarak gerekli girişimleri, görüşmeleri yaptıktan sonra Gölbaşı’nın projesini dahi hazırladık. Lakin 1 Mart 2016 tarihi, 100 m2’lik ikinci el otomobil ile 250 ve 500 m2’lik minübüs, otobüs, traktör, kamyon ve kamyonet gibi araçların satışına uygun İşyerleri ile sektördeki tüm araçların satışını yapan galerici esnafının sorununa kökten çözüm üretme hem de Ankara gibi bir metropol için zorunluluk olan ikinci galericiler sitesini oluşturma için yeterli bir zaman değildir.”

İKİNCİ GALERİCİLER SİTESİ ŞART VE ZAMAN YETERSİZ

ANODER Başkanı Kalkan sözlerine şöyle devam etti: “Bizler, Ankaralı galerici esnafımızın maruz kaldığı haksızlığı ortadan kaldırmak için Ankara merkezine çok uzak olmayan, otomobil, minibüs, otobüs, traktör, kamyon ve kamyonet gibi araçların satışını yapan tüm esnafımıza hitap edebilecek ölçekte, maliyeti fazla olmayan ve rant merkezine dönüştürülmesine fırsat verilmeyecek işyerlerinden oluşacak bir galericiler sitesini inşa etmek için zaman talep ediyoruz. Projesi dahi hazır olan bu amacımız doğrultusunda; başta Büyükşehir Belediye Başkanımız olmak üzere Ankara’nın tüm ilçe belediye başkanları, sayın Valimiz ve ilgili Kamu Görevlileri ile görüşmeler yaptık. Hükümet yetkililerimizle istişarelerde bulunduk, kamuoyu oluşturmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenleyerek bu konuda kamu oyunda gündem oluşturmak için çalışmalar yaptık. Sonuçta görüştüğümüz tüm yetkililer metropol bir şehir olan Ankara’mıza ikinci bir galericiler sitesinin yapılmasının gerekli ve zorunlu olacağını belirttiler.”

 KARAR RANTA VE YATIRIMCIYA HİZMET GALERİCİYE EZİYETTİR

ANODER Başkanı Kalkan, Ankara Büyükşehir Belediye Meclisince alınan kararın yatırımcıya ve ranta hizmet galericiye ise eziyet niteliğinde olduğunu belirterek şöyle konuştu; “ANODER olarak daima Ankara’mızda faaliyet gösteren meslektaşlarımızın, birlikteliklerini muhafaza ederek,  sevgi, saygı ve hoşgörü içinde hareket etmesi gerektiğini ve birbirimize sürekli ihtiyacımızın olduğunu, mesleğimizin sorunlarının sadece galericiler sitesi oluşturmaktan ibaret olmadığını, diğer tüm sorunlarımız da ancak bu birliktelikler ile çözebileceğimizi hatta mevcut projeye emeği geçenleri takdir ettiğimizi her platformda savunduk. Oysaki farklı yapılanmalar, sadece günü kurtarma adına açıklamalar yapmış, Projelerinde yer verdikleri 343 ortağın sadece üçte biri kadar olan esnafımız dışındaki, futbolcu, bürokrat, müteahhit vs. gibi yatırımcıların menfaatlerini kollamak gayesiyle, sanki senelerdir kendileri de aynı geminin içinde değilmiş, aynı koşullarda ekmeklerini kazanmıyormuşçasına hareket etmişlerdir. Projelerinde olmayan Meslektaşlarımızı şikayet edip aşağılayıcı, aralarına nifak sokacak, işyerlerini kapattırıp ekmeği ile oynayacak şekilde basın ve medya yolu ile rencide edici sözlerin sarf edilmesini talihsiz açıklamalar olarak değerlendiriyor ve takdiri meslektaşlarımız ile kamuoyunun bilgilerine sunuyoruz.”

ESNAFIMIZ TEHLİKEYLE KARŞI KARŞIYA

Ankara’nın bu önemli bir sorununun çözümüne katkıda bulunmak adına 500 civarındaki esnafı bir araya getirip kurdukları dernek ve kooperatif vasıtası ile galerilerin şehir dışına taşınması için oluşturulacak ikinci galericiler sitesi için çok önemli adımlar attıklarını belirten Kalkan, “Ankara’mızın Yerel Yöneticileri ve Ülkemizin merkezi yöneticileri ile defalarca konuşarak aldığımız destek neticesinde Gölbaşı Oto Galericiler Sitesinin Projesini dahi hazırlamış iken, tarafımıza olumsuz hiçbir görüş beyan edilmeden yukarıda bahsedilen Belediye Meclis Kararının alınmasının bizleri ve sektördeki esnafımızı ne kadar mağdur edeceğinin tahminini takdirlerinize arz ediyoruz. Bugün buradaki 1000 civarındaki esnafımız ekmek teknelerinin kapanması tehlikesi ile karşı karşıyadır. Çalışanları ile birlikte 10 binlerce insanımızın ekmeği ile oynanmaktadır” dedi.
 MAHKEMEYE BAŞVURACAĞIZ

İlgili kararın yürütmesinin durdurulması için idare mahkemesine başvuruda bulunacaklarını söyleyen ANODER Başkanı Kalkan, yürütmenin durdurulması kararının çıkması hususunda da herhangi bir şüphelerinin olmadığını çünkü kendilerinin mağdur ve haklı taraf olduklarını hukukun adaletin tecelli etmesini sağlayacağına inandıklarını ifade etti. ANODER II. Başkanı Mustafa Macar ise avukatlarından aldıkları bilgi neticesinde yürütmenin durdurulması davasının kazanılmasında herhangi bir şüphelerinin olmadığını belirterek tüm galericileri ANODER çatısı altında birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmeye davet etti.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum