Gelenek sürüyor

Gelenek sürüyor

Ulus Hacı Bayram Meydanı’nda bulunan Dr. Emin Acar Vakfı, Hacı Bayram Veli’nin 600 yıl evvel başlattığı çorba dağıtma geleneğini son 54 yıldır devam ettiriyor.

Hacı Bayramı Veli’nin yaklaşık 600 yıllık geleneği olan ve kökü Türk tasavvuf geleneğine kadar dayanan çorba dağıtma geleneği Hacı Bayram’da sürdürülüyor. Dr. Emin Acar Vakfı tarafından 54 yıldır sürdürülen gelenek birçok insana aynı tencereden bir tas çorba içme imkânı sağlıyor.

Bir gelenek yaşatılıyor

Ulus Hacı bayram Meydanı’nda bulunan Dr. Emin Acar Vakfı 600 yıllık çorba dağıtma geleneğini sürdürüyor. Hacı Bayram Veli’nin Ahilik döneminde başlattığı çorba dağıtma geleneğini yaklaşık 54 yıldır sürdüren Dr. Emin Acar Vakfı bu geleneği ise kıyamete kadar devam ettirmeyi amaçlıyor. Toplumsal bir bellek oluşturmayı amaçlayan vakıf halka çorba dağıtarak hem bir geleneği yaşatıyor hem de halkın hoşnut olmasını sağlıyor. 

Amaç insanları bir araya getirmek

Hacı Bayramı Veli türbesini ziyarete gelen birçok insan sunulan bu hizmetten memnun olduklarını dile getirirken çorbanın bir bahane olduğunu asıl amacın insanları bir araya getirmek olduğunu dile getiriyor. Çorba dağıtmanın manevi değerinin yüksek olduğunu belirten vakıf görevlileri ise önemli olanın insanların aynı tencereden bir tas çorba içerek o maneviyatı yakalamaları olduğunu ifade ediyor. Bu geleneğin tüm Türkiye ve İslam âleminde yaşatılması gerektiğinin ise altını çiziyor.

Hiç kimse geri çevrilmiyor

Vatandaşlar sunulan hizmetten memnun olduklarını belirterek bu hizmetten sadece Başkentlilerin değil tüm Türkiye’den gelen vatandaşların faydalandığını belirterek şu ifadelere yer verdi, “Hacı Bayramı Veli Türbesi’ni ziyarete gelen birçok vatandaş bu geleneğin yaşatıldığına şahit oluyor. Burada ihtiyacı olan da bu hizmetten faydalanıyor olmayanda. Amaç birlikteliği sağlamak ve toplumsal bir bellek oluşturmak. Vakfın herkese kapıları açık hiç kimse geri çevrilmiyor. Burada hizmet edenler ise sadece Allah’ın rızasını gözetiyor” 

Gelenek tasavvuf geleneğinde geliyor

Hacı Bayram-ı Veli Hazretleri’nin güzel adetlerinden biri de tekkesinde sürekli bir kazan kaynatmasıdır ki bu adet kök olarak Orta Asya tasavvuf geleneğine Hoca Ahmet Yesevi Hazretlerine dayanır. Tekkesindeki bu kazanda sürekli gece gündüz burçak çorbası kaynar.  Gelen geçen, zengin fakir, büyük küçük, kadın erkek  herkes bu çorbadan içerdi. Dr. Emin Acar Vakfı ise bu gelenekten örnek alarak geleneği sürdürmeyi ve yaşatmaya çalışan nadir vakıflardan birisidir.

Emrah ÖZCAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.