Gençler ve ev hanımlarının ilgisi arttı: Muhtarlık da bir iş

Gençler ve ev hanımlarının ilgisi arttı: Muhtarlık da bir iş

Gençler ile ev hanımlarının muhtarlığa ilgisinin arttığı gözleniyor. Türkiye genelinde olduğu gibi Ankara’da da hemen her mahallede genç ve ev hanımı muhtar adayları bulunuyor. Bu durum asgari ücretteki artış ve yüksek işsizlik oranlarına bağlanıyor.

Yerel seçimlere yönelik çalışmaların hız kazanmasıyla birlikte genç muhtar adaylarının ve ev hanımlarının muhtarlık adaylığına olan ilgisi artıyor. Vatandaşlara göre özellikle asgari ücretteki artışın etkisiyle, gençler ve ev hanımları muhtarlık adaylığına yönelmeye başladı. Kale Mahallesi sakinleri, asgari ücretin yükselmesinin muhtar adaylığına olan ilgiyi artıran temel sebeplerden biri olduğunu belirterek, işsizlik oranının da yüksek olması, gençlerin farklı alanlara yönelmesine neden olduğunu belirtti. TÜİK'in verilerine göre, 15-24 yaş arası genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki aya göre 1,2 puanlık artışla yüzde 18,6 olarak gerçekleşti.

istatistik.jpg

TEMEL SEBEP ASGARİ ÜCRETİN ARTMASI

Yerel seçimlerin yaklaşması ile belediye başkan adayları ile birlikte mahalle yönetiminden sorumlu muhtarlar da çalışmalarını arttırdı. Yapılan seçim çalışmaları kapsamında hem Ankara hem de ülke genelinde genç muhtar adaylarının olması ülke gündemine yansıdı. Vatandaş nezdinde yeni mezun gençler ve ev hanımlarının muhtar adaylığına olan ilgisi işsizlik ve artan asgari ücrete dayanıyor. Kale mahallesi sakinleri “Asgari ücretin artması ile birlikte muhtar adaylıklarına bir rağbet oldu. Gençlerimiz ve kadınlarımız da bu duruma daha çok yoğunluk gösterdi. Bunun en temel sebeplerinden biri asgari ücretin artmasına dayanıyor” şeklinde konuştu.

alternatif.jpg

İŞSİZLİK ORANI ROL OYNUYOR

Gençlerin muhtar adaylığına ilgi göstermesinin nedeni olarak artan işsizliği gösteren mahalle sakini T.K., bununla birlikte ev hanımlarının muhtarlığa olan ilgilerinin de asgari ücretin artışıyla gerçekleştiğini şu ifadelerle söyledi:

”Gençler okullarından mezun oluyor ama iş bulamıyor. Muhtarların aldığı maaş da asgari ücretle birlikte artınca hem gençlerden hem de ev kadınlarından ilgi yoğunlaşıyor. İnsanlar uzun süre işsiz kaldığında farklı alanlara yöneliyor. Muhtarlık da bunun örneklerinden biri haline geldi. İnsanlar artık bu tür alternatiflere yöneliyor.”

manset-olabilir.jpg

GENÇ İŞSİZLİK ORANI YÜZDE 18,6

15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki aya göre 1,2 puanlık artış ile yüzde 18,6 oldu. Bu yaş grubunda işsizlik oranı; erkeklerde yüzde 15,4, kadınlarda ise yüzde 24,2 olarak tahmin edildi.

altenatif-foto.jpg

2024 yılı Ocak ayı için TÜİK’in açıkladığı rapora göre, işgücü 35 bin 436 kişiyken istihdam edilenlerin sayısı 32 bin 22 oldu. İşgücü 2024 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre 245 bin kişi artarak 35 milyon 436 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise 0,3 puan artarak %53,9 olarak gerçekleşti. İşgücüne katılma oranı erkeklerde yüzde 71,5 iken kadınlarda yüzde 36,6 oldu.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.