Gençlerin antika merakı ekonomiye takılıyor: Satın alan yok
Son yıllarda gençler arasında antikaya olan ilgi artsa da ekonomik koşullar alışverişi kısıtlıyor. Ayrancı Antika Pazarı esnafı İbrahim Koçak, “Gençler bakıyor ama almıyor, heves var ama para yok” dedi.
Son yıllarda gençler arasında antikaya olan ilgi hızla arttı. Özellikle film makineleri, daktilolar, eski plaklar ve retro mobilyalar gençlerin gözdesi hâline geldi. Sosyal medyada paylaşılan vintage yaşam tarzı içerikleri ve ikinci el pazarların yaygınlaşması, bu ilgiyi daha da pekiştirdi. Gençlerin nostaljiye olan ilgisine rağmen, ekonomik koşullar alışverişi gölgede bıraktı. Fiyatların artması, gelir düzeyinin düşüklüğü ve değişen tüketim alışkanlıkları, antikaya yönelimi büyük ölçüde sınırladı. 26 yıldır Ayrancı Antika Pazarı’nda antika ürünler satan, esnaf arasında “Çorumlu Kel İbo” olarak tanınan İbrahim Koçak, “Gençler geliyor, inceliyor ama almıyorlar. Heves var ama para yok” diyerek durumu özetledi.
HEVES VAR, PARA YOK
Başkentin köklü antika satış noktasından biri olan Ayrancı Antika Pazarı, her ayın ilk hafta sonu nostalji meraklılarını bir araya getiriyor. Son yıllarda gençlerin bu pazara ilgisi artmış durumda. Fakat antikaya olan bu ilgi, çoğu zaman alışverişe dönüşmüyor. 26 yıldır Ayrancı Antika Pazarı’nda antika ürünler satan, esnaf arasında “Çorumlu Kel İbo” olarak tanınan İbrahim Koçak, “Gençler geliyor, inceliyor, uzun uzun sorular soruyor ama almıyorlar. Çünkü paraları yok. Heves yetmiyor, bu iş biraz da cüzdan meselesi. İlgileri var ama cüzdanları yetmiyor” diyerek gençlerin meraklı olduğunu ama ekonomik sebeplerle alışveriş yapamadıklarını vurguladı. Koçak, gençlerin çoğunun maddi sebeplerle sadece bakmakla yetindiğini ifade etti.
FİYATLAR YÜKSELDİ, ANTİKA ULAŞILMAZ HALE GELDİ
Pazardaki fiyatların yüksek olmasının gençlerin antika ürünlerden uzak kalma nedenlerinden biri olduğunu dile getiren Koçak, antika piyasasındaki artan maliyetlerin, hem alıcıyı hem de esnafı zorladığını kaydetti. Malzeme temini, nakliye ve bakım gibi giderlerin yükselmesi, fiyatlara doğrudan yansıdığını sözlerine ekleyen Koçak, “Eskiden 50 TL’ye sattığımız bir bakır kap şimdi 300 TL ila 400 TL. Gençler için bu rakamlar oldukça yüksek. Biz de fiyat düşürsek zarar ederiz” diye konuştu. Özellikle öğrenciler ya da yeni işe başlamış gençlerin bu fiyatlara yönelmesi neredeyse imkânsız hâle geldiğini belirten Koçak, “Bu durum, merakı olan gençlerin antika piyasasına girmesini engelliyor” dedi.
ALIŞKANLIKLAR DEĞİŞTİ, TÜKETİM ÖNCELİKLERİ FARKLILAŞTI
Antikanın yalnızca ekonomik değil, kültürel bir tercih meselesi olduğunu söyleyen Koçak, “Yemeğe, kahveye, sigaraya para harcıyorlar ama antikaya yatırım fikri uzak geliyor. Sadece maddi değil, aynı zamanda bir alışkanlık ve değer anlayışı meselesi. Antika almak, bir heves değil; zamanla gelişen bir kültür ve sabır gerektiriyor. Gençler ise hızlı tüketime alışık olduklarından antikayı ‘gereksiz bir lüks’ gibi görebiliyor” diyerek günümüz gençliğinin önceliklerinin değiştiğini söyledi.
GENÇLERE KÜLTÜREL VE MADDİ YATIRIM ÇAĞRISI
Antikaya ilgi duyan gençlere tavsiyelerde bulunan Koçak, “Planlı birikim yapın” dedi. Özellikle başlangıç için bakır ürünleri öneren Koçak, “Ayda 100 TL ila 200 TL ayırıp azar azar biriktirsinler. Zamanla koleksiyon oluşur. 20 sene sonra gelip arabasını satan müşterim oldu. Sabreden kazanır” şeklinde konuştu. Antikayı sadece bir eşya değil, bir gelecek yatırımı olarak gören Koçak’a göre bu alan; hem kültürel birikim, hem de maddi değer taşıyor. Gençlerin bu bilinçle hareket etmesi gerektiğini vurguluyor.
Kaynak:Ulus gazetesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.