Genel Sağlık Sigortası Kapsamına Alınan Er Ve Erbaşlara Verilecek Hizmetler

Genel Sağlık Sigortası Kapsamına Alınan Er Ve Erbaşlara Verilecek Hizmetler

Askeri hastanelerin kapatılmasıyla birlikte er ve erbaşların Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamına alınacağı gündeme gelmişti. Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Daire Başkanı Uğur Ünalan, yeni düzenlemeyle askerle birlikte eş, çocuk, anne ve babaları

Gülhane Askeri Tıp akademisi (GATA) ve askeri hastanelerin Sağlık Bakanlığı'na devredilmesinin ardından yüz binlerce er ve erbaşın da tedavileri için Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamına alınmasına yönelik çalışma başlatılmıştı. Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Daire Başkanı Uğur Ünalan, er ve erbaşlara yapılacak sağlık sigortasının detaylarını Habervaktim’e anlattı.

HANGİ ASKERLERİ KAPSAYACAK?
Daha önce genel sağlık sigortası kapsamında olmayan ve sigorta kapsamına alınan askerleri sırlayan Uğur Ünalan, “Bilindiği üzere 681 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 60’ıncı maddesine 12’nci, 13 üncü ve 14 üncü fıkraları eklenmiş olup daha önce genel sağlık sigortası kapsamında olmayan; 
*Askerlik hizmetlerini er ve erbaş olarak yapmakta olanlar,
*Yedek subay öğrencileri ve adayları,
*Askeri öğrenci adayları,
*Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi öğrenci adayları,
*Uluslararası Askeri Eğitim İşbirliği Anlaşmaları kapsamında Türkiye’de eğitim ve öğretim gören yabancı uyruklu misafir askeri personel ile bakmakla yükümlü oldukları aile fertleri,
*Uluslararası Eğitim İşbirliği Anlaşmaları kapsamında Türkiye’de Jandarma *Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ile Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Başkanlığında eğitim ve öğretim gören yabancı uyruklu misafir personel ile bakmakla yükümlü oldukları aile fertleri genel sağlık sigortası kapsamına alınmıştır” ifadelerini kullandı.

PRİMLERİ 2 BAKANLIK ÖDEYECEK
Askerlerden muayene, tedavi ve ilaçtan kaynaklanan katılım payı alınmayacağını belirten Ünalan, “Bu kişilerin genel sağlık sigortalılığı bildirimleri Milli Savunma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı tarafından yapılacak olup genel sağlık sigortası primleri de yine Milli Savunma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığınca ödenecektir. Buna göre askerliğini er ve erbaş olarak yapan askerlerimiz ile sayılan öğrenci ve öğrenci adaları, misafir askeri personel ve bu kişilerin bakmakla yükümlü oldukları kişiler herhangi bir prim ödemeksizin sağlık hizmetlerinden yararlandırılacaktır. Ayrıca bu kişilerden Kurumumuzca muayene, tedavi ve ilaçtan kaynaklanan katılım payı alınmayacaktır. Ayrıca daha önce askerlik hizmeti sona eren askerler terhis olduktan sonra hemen iş bulamamaları veya anne/babasının veya eşinin bakmakla yükümlüsü olamaması sebebiyle SGK tarafından otomatik olarak genel sağlık sigortası kapsamına alınıyor ve bu kişilerin gelir tespiti yaptırması gerekiyordu.

KHK ile getirilen yeni düzeleme ile bu mağduriyetin giderilmesi sağlanmış ve askerlik hizmetlerini er ve erbaş olarak yapmakta olanların terhis tarihinden itibaren 30 gün süreyle herhangi bir prim ödemeksizin sağlık hizmetlerinden yararlandırılması sağlanmıştır” dedi.

ASKER AİLESİNE DE SAĞLIK HİZMETİ 
Ayrıca düzenlemeyle birlikte askerlerin ailelerine de sağlık hizmeti verileceğini aktaran Ünalan şunları söyledi: “5510 sayılı Kanunun 60’ıncı maddesinin 12’inci fıkrasında sayılanların bakmakla yükümlüsünün olamayacağı hüküm altına alınmıştır. Buna göre er-erbaşlar, yedek subay öğrencileri ve adayları, askeri öğrenci adayları ile Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi öğrenci adayları eskiden olduğu gibi eş, çocuk, anne ve babalarını kendi askerlik kapsamları üzerinden sağlık hizmetlerinden yararlandıramıyorlar.

Bunlara ek olarak yedek subay adayı olanlar yedek subaylığa nasıp oldukları, askeri öğrenci adayları ile Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi öğrenci adayları ise yemin ettikleri tarihten itibaren 4/c kapsamında sigortalı olacaklarından bu tarihlerden itibaren eş, çocuk, anne ve babalarını bakmakla yükümlüsü olarak sağlık hizmetlerinden yararlandırabilirler.

UĞUR ÖĞÜT / HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.