Gölbaşı’nda besicilik yapan Halil Demir’in 15 koyunu telef oldu

Gölbaşı’nda besicilik yapan Halil Demir’in 15 koyunu telef oldu

Gölbaşı Örencik Mahallesi’nde besici Halil İbrahim Demir’in son 14 ay içerisinde sokak köpekleri tarafından 15 koyunu telef edildi. Yaşanan olaylarda hiçbir önlemin alınmadığını vurgulayan Demir, “Herkes elini taşın altına koyarak çözüm bulsun” dedi.

Geçtiğimiz gün Gölbaşı Örencik Mahallesi’nde başıboş sokak köpekleri besici Halil İbrahim Demir’e ait olan birçok koyunu telef etti. Konu hakkında gazetemize konuşan mağdur besici Halil İbrahim Demir, Son 14 ay içerisinde 15 hayvanının köpekler tarafından öldürülüp, 10 hayvanının ise yaralandığını söyledi. Bu zamana bu zamana kadar herhangi bir önlem alınmadığı vurgulayan Demir, “Belediyeyi arıyorum karşımda bir muhatap bulamıyorum. Ne hayvanlar toplanıyor ne bir önlem alınıyor ne de mağduriyetimiz gideriliyor. Hayvanseverler ve belediyeler elini taşın altına koyarak, sorumluluk alıp bu duruma bütçe ayırarak çözüm bulmalılar. Bir şeyler oluyor ve dahası olmadan çözüm bulunması gerekiyor. Olup bittikten sonra kimseye bir faydası olmaz” dedi.

1111111111111.jpg

HER 500 METREDE GRUP KÖPEKLER VAR

Demir, “Olay 30 Aralık Cuma günü saat 16 sularında meydana geliyor. Babam açık alanda sürüyü otlatırken sürünün arka tarafında sokak köpekleri bir kısım koyunu sürüden ayırıyor ve kovalamaya başlıyor. Her 500 metrelik mesafede gruplar halinde sokak köpekleri var. Koyunlar bir grup köpekten kurtulduktan sonra başka bir grup köpeğe yakalanıyor. Her grupta birer ikişer koyunu öldürüp yemeye başlıyorlar. Bu şekilde benim 9 tane koyunumu öldürüyorlar. 2’si ağır olmak üzere 3 koyunum da yaralı. Daha öncede sokak köpekleri sürüme defalarca kez saldırdı. Köpeklerin koşmaya başladığı an bende sürümü kovalayıp oradan uzaklaştırıyordum. Bir şekilde bertaraf edebiliyordum. Son 14 ay içerisinde sokak köpekleri sürüme 6 kez saldırıda bulundu. Bu 6 saldırıda toplam 15 tane hayvanım öldü, 10 hayvanım ağır ve hafif şekilde yara aldı” dedi.

33333333.jpg

HERHANGİ BİR ÖNLEM ALINMADI

Demir, daha önceki köpek saldırılarında olduğu gibi herhangi bir önlemin alınmadığına dikkat çekerek, “2022’nin mayıs ayında sürümü otlatırken gece saat 1 sularında 2 tane sokak köpeği hayvanların yattığı yere girerek 3 koyunumu öldürüp 6 tane koyunumu yaralıyor. Bunun üzerine ertesi gün belediyeyi arayıp durumu anlatıyorum hem köpeklerin toplanmasını hem de mağduriyetimin karşılanmasını talep ediyorum. Fakat karşımda muhatap bulamıyorum. Bu yüzden de ne hayvanlar toplanıyor ne herhangi bir önlem alınıyor ne de mağduriyetimiz gideriliyor” şeklinde konuştu.

HERKES ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALI

Demir, “Sadece benim değil mağduriyetimin giderilmesi için değil tüm sokak köpekleri, sokak hayvanları tarafından zarar gören insan veya hayvanın hepsinin kanun maddesince koruma altında olması lazım. Kanun maddesi sokak hayvanına zarar verdin, öldürdün hapis cezası ile cezalandırılırsın diyorsa aynı şekilde gerek belediyeler gerek sokak hayvanlarını sahiplenen hayvan severler elini taşın altına koymalı ve o sorumluluğu almalı. Hayvanların fıtratında saldırganlık var. Yaradılışı böyle. Birisi geliyor hayvana ekmek, et veriyor hayvan onu sahipleniyor. O bölgeyi de sahipleniyor. Yabancı biri geldiğinde, sürü geldiğinde doğal olarak ona saldırıyor. Üstüne üstlük bir de açlık eklendiğinde olayların önüne geçemiyorsun” diye konuştu.

222222222222.jpg

KARŞIMDA MUHATABIM YOK

Ekonomik sıkıntıların hayvan üreticilerini ve besicileri en çok zorladığı, çoğu besicinin maliyetlerden ötürü hayvanlarını sattığına dikkat çeken Demir, bu duruma direnmeye çalıştığını vurgulayarak, “Sürekli üretim yapmaya çalışıyorum. Ben bu kadar çaba gösterirken sokak hayvanlarının sürüme zarar veriyor oluşu elimizi kolumuzu bağlıyor. Biz 2 hane baba oğul buradan geçimimizi sağlıyoruz. Benim bugün 9 tane hayvanım öldü minimum 30 bin TL zararım var. Bir muhatap yok. ‘Zararımı, mağduriyetimi kim karşılayacak?’ Diye soruyorum o da yok. Ölen 9 hayvanımın 6 tanesi doğum yapmıştı Kalan 3 tane koyunumda hamile olup doğum yapacak koyunlarımdı. Köpekler hepsini telef etti. Doğum yapan koyunlarımdan 8 tane kuzumuz var onları biberonla beslemek zorundayım. 8 kuzumdan bir tanesi biberonla beslemeye alışkın olmadığı için o da açlıktan öldü. Süt kuzularım öksüz kaldı” ifadelerini kullandı.

ÇÖZÜM BULUNMALI

“Hayvanın yapısında saldırganlık varsa ve topluma zararı dokunuyorsa bu hayvanları barınağa almak zorundasın” diyerek tepkisini belli eden Demir, “Hayvan severler, belediyeler artık bu duruma bütçe ayırarak çözüm bulmalılar. Diğer türlü sokak, bağ, bahçe diğer hayvanların otladığı alanlarda bakıldığı zaman bugün benim hayvanıma, eşime, çoluğuma çocuğuma zarar verir yarın bir başkasının hayvanına, çocuğuna. Bir şeyler oluyor ve dahası olmadan çözüm bulunması gerekiyor. Olup bittikten sonra kimseye bir faydası olmaz” dedi.

555555555555555555.jpg

HİÇ İSTEMEDİĞİMİZ BİR OLAY

Konu hakkında görüşlerine başvurduğumuz Ankara Kent Konseyi Hayvan Hakları Sözcüsü Rabia Erentuğ, besici Halil İbrahim Demir’in mağduriyeti için şu sözleri kullandı: “Gölbaşı Örencik mahallesinde olay tabi ki hoş bir olay değil. Hayvan refahını, hayvan haklarını düşünüyorsak sadece kedi köpek için değil kırsal kesimde yaşayan hayvanlarında hakkını düşünmek zorundayız. Tabi ki onlarında böyle bir şeye maruz kalması gerçekten çok üzücü. Hiç istemediğimiz olaylar. Belediyeler ya da kim olduğunu bilmediğimiz kişiler bu bölgeler kırsal kesim, ıssız olur düşüncesiyle şehre uzak köylere topladıkları köpekleri kamyonlarla bırakıp gidiyorlar. Bu bölgelerde hayvancılıkla geçimini sağlayan insanlar var. Bırakılan köpekler dağda bayırda yemek bulamadığı için, açlığında vermiş olduğu saldırganlıkla besicilerin sürülerine saldırıyorlar” diye konuştu.

VAHŞETE BAŞKA BİR VAHŞETLE ÇÖZÜM ARAMAYIN

Erentuğ, “Burada mağdur olan köylü de haklı, oraya bırakılan köpek de haklı, saldırıya maruz kalan hayvanlar da haklı. Burada haksız olan tek kişi görevini iyi yapmamış olan ve bunlar kısırlaştırıp üremelerine engel olmak yerine dağ başlarına götürüp bırakan şahıslar, kurumlar, belediyeler artık kimse onlar. Maalesef bu insanların bu durumu yapmak istememesi, görev ihmalleri nedeniyle bu kadar insan ve hayvan mağdur oluyor. Yıllardır bunu anlatmaya çalışıyoruz, söylüyoruz bizi dikkate almıyorlar. İşin bu boyuta geleceğini biz çok önceden söylemiştik ve bu boyutlara da geldi. Bu tarz olaylar yaşandıkça insanlarda maalesef bir vahşete başka bir vahşetle karşılık verip hayvanı öldürmekte çözüm buluyor. Bu da oldukça yanlış bir durum” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Buket Beslen / İLKSAYFA

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.