GPS İLE DENETİM KAMERA İLE GÖZETİM DEVRİ

GPS İLE DENETİM KAMERA İLE GÖZETİM DEVRİ

Geçen yıl zorunlu hale getirilen ancak teknik sıkıntılardan dolayı uygulanamayan GPS ve dış kamera zorunluluğu Başkent'te yeni eğitim yılında uygulanmaya başlayacak. Öğrenciler, daha güvenli bir şekilde okuluna ulaşacak.

 

7 BİN 200 SERVİS ARACI HAZIR

Ankara Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Tunçay Elmadağlı, 2016-2017 eğitim ve öğretim yılı nedeniyle servis araçlarında yapılan değişiklikler ve alınan yeni önlemlerle ilgili Habervaktim'e çarpıcı açıklamalarda bulundu. Elmadağlı, Başkent'te hizmet verecek 7 bin 200 servis aracının tüm kontrollerinin bitirildiğini söyledi. 

TÜM ARAÇLARA GÖZETİM ALTINDA

Geçen yıl zorunlu hale getirilen ancak bu yıl Ankara'da ilk defa kullanılacak GPS ve kamera sistemi ile ilgili konuşan Başkan Elmadağlı, "Bu sistemler ile araçlarımızı komple denetleyeceğiz. Bu okul sezonu başladığında yeni araçlarımızda GPS olacak. Bunu gerek biz gerekse de Büyükşehir Belediyemiz denetleyecek. Bir sıkıntı olduğunda buradan kayıtlarını çok kolaylıkla çıkarabileceğiniz" dedi. Elmadağlı, aileleri de korsan servislere karşı uyardı.

 

 

OSMAN AKDOĞAN/ HABERVAKTİM-

 

Ankara Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Tunçay Elmadağlı, 2016-2017 yeni eğitim ve öğretim yılı nedeniyle öğrenci servis araçlarında yapılan değişiklikler ve alınan yeni önlemlerle ilgili Habervaktim'e çarpıcı açıklamalarda bulundu. Gazetemize verdiği yanıtlar şöyle:

ÖNCELİKLİ MÜCADELE KORSANLARLA OLACAK

Sürekli gündemde olan ve sizi de ilgilendiren önemli bir konu var. Malum korsan servis sıkıntısı. Bu konu hakkında ne söylemek isterseniz? Ailelere çağrınız nedir?

Allah kısmet ederse 19 Eylül'de okullarımız yeni sezona başlayacak. Bazı kolejlerimizde eğitim-öğretim bu hafta başından itibaren başladı. Yeni sezonda öncelikli işimiz velilerin çocuklarını korsan servislere bindirmemesi ile başlayacak. Çünkü bizim en değer verdiğimiz çocuklar. Servis taşımacılığının çok önemli olduğunu biliyoruz. Onun için herhangi bir sıkıntıya mahal vermemek için bütün önlemleri ve tedbirleri almaya çalışıyoruz. Çocuklarımızın sağlıklı bir şekilde evlerinden alınıp okullarına okullarından alınıp evlerine götürülmesine sağlanması adına gerek servis araçlarımızın düzeni ve tertibiyle alakalı bütün çalışmalarımız bitirdik. Şuan araçlarımız hazır. Ailelerden isteğimiz çocuklarının güvenliği ve sağlığı için korsan servislere emanet etmemeleri.

SERVİS ARAÇLARI TÜM KONTROLDEN GEÇTİ

Öğrenci servis araçlarının yeni sezona hazır olduğunu söylediniz. Ne gibi hazırlıklar yapıldı?

Servis araçlarını kullanacak şoförlerimizle alakalı sabıka kaydından tutun da şoförlerin eğitimlerine kadar olması gereken tüm belgeleri, evrakları tamamladık. Bizim ve bakanlığımızın istediği kriterlerin sağlanmış olup olmadığı bizim dışımızda Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı trafik denetleme ekipleri de kontrol altında tutuyor. Ancak biz bu kontrolü de yeterli görmüyoruz. Velilerimizin de mutlaka çocuğunu servise verecekse, çocuğunun bindiği servisin kriterlere uygun olup olmadığının denetlemesini istiyoruz. Bu bir otokontroldür. Birbirinin gözünden kaçan sıkıntıyı velilerimiz oradan daha rahat görebilir.

PLAKANIN 'C' OLUP OLMAMASINA DİKKAT

Veliler serviste nelere dikkat etmelidir?

Velilerimiz çocuklarını servis taşımacılığı ile taşıttıracaklar ise mutlaka servis araçlarının 'C' plaka olup olmadığını kontrol etmeleri bunun yanında araçları okul taşıtına uygun olup olmadığını mutlaka kontrol etmeleri gerekiyor. Bu kontrolleri bizim mevcut okullarımızda yapıyor. Biz görevimizi yaptık araçlarımızı hazırladık. Velilerimiz de üzerlerine düşen görevi yapar çocuklarını korsan servislere vermezlerse bizleri mutlu memnun eder. Bu onlar için de bizim için de önemli.

Büyükşehir Belediyesi'nin denetiminden nasıl geçiyor? Okul servislerine başla denetim uygulanacak mı?

Bizim uygunluk denetimi dediğimiz Belediye Ruhsatlandırma Vize İşlemi dediğimiz işlemlerimiz 1 Ekim- 31 Aralık tarihleri süresince devam edecek. Okullar açıldıktan sonra da denetimlerimiz bitmeyecek. Bütün araçlarımız belediyeden çalışmalarıyla alakalı ruhsatlarını yenileyecekler, vizelerini yaptıracaklar.

BU YIL İLK DEFA GPS VE KAMERA İLE ARAÇLAR DENETLENECEK

Servis araçlarının GPS ve kamera sistemi ile izlenmesi ve yakından takip edilmesi geçen sene zorunlu kılınmıştı. Bu konuyla ilgili Ankara'daki servisler ne durumda?

Bu yıl ilk defa Ankara'da başlıyor bu sistem. GPS dediğimiz uydu takip dediğimiz düzenekle bu servis araçlarımızı komple denetleyeceğiz. GPS ile takip kararı önceden verilmişti, ancak yeni okul dönemine yetişecek şekilde ayarladık. Bu okul sezonu başladığında yeni araçlarımızda GPS olacak. Bunu da gerek biz gerekse de Büyükşehir Belediyemiz denetleyecek. Bir sıkıntı olduğunda buradan kayıtlarını çok kolaylıkla çıkarabileceğiniz.

ŞİKAYET OLDUĞUNDA KAMERA KAYITLARI ÇIKARILACAK

Araçların tamamında kamera sistemi var mı?

Şuan yüzde 60'ına yakınında bağlattırdığımız kamera sistemi var. Aslında bütün araçlarımızda kamera var. Hem önünde hem arka kısmında hem de yan tarafında olmak üzere. Ancak bunlar kayıt tutmuyor veri depolayamıyordu. Yeni sistemde bunlara veri depolayacak şeklide düzenek kuruyoruz. Bu da önemli bir şikayet olduğunda şikayete konu olan bir mevzu olduğunda kameralardan kimin hatalı olduğuna bakılacak. Çünkü çocuklarımız çok küçükler zaman zaman nahoş olayla karşılaşılabiliyor. Tamamen caydırıcı önlem ve tedbir olarak almış olduğumuz kararlar. Bu dönem bu kamera sistemine de büyük oranda geçmiş olacağız. Şuanda diğer araçlara da montajı devam ediyor. Sistemi buna göre dizayn ediyoruz.

KAYITLAR 30 GÜN SAKLI TUTULACAK

Kamera ve GPS taktırmayan servisçi oluyor mu? Taktırmak istemeyenlere bir cezai yaptırım uygulanıyor mu?

GPS taktırmayan, kamerası olmayan kişilerin   bunları yaptırmaması gibi bir durum yok. Belediyeye ruhsat işlemlerine gittiği zaman GPS'in şifresinin belediyeye verecek. Belediye otomatik olarak izleyecek. Yoksa ruhsatını yenilemeyecek. Sadece olay olduğunda değil rutin denetlenecek servisçiler. Kamera dışarıdan izlemeye açık olmayacak. Çünkü bunla ilgili yasal prosedür müsait olmadığı için offline dediğimiz kayıt cihazları takacağız. Kamera veri depolayacağı için bir şikayet olması durumunda alıp kayıtlar izlenebilecek. Bu kayıtlar 30 gün saklı tutulacak. Bu cihazları taktırmayan üyelerimize mutlaka cezai yaptırım olacak.

SABIKASI KABARIK OLANA YOLCU EMANET EDİLMİYOR

Konuşmanızın başında servis şoförlerinden sabıka kaydını istediğinizi söylediniz. Sabıka kaydı kabarık çıkan bir kişiye ne yapılıyor?

Sabıka kaydıyla alakalı bir şahıs 'C' plaka alacaksa odamıza kaydetmeden araç sahipleri için geçerli olan kısmını söylüyorum. Sabıka kaydını istiyoruz. Sabıka kaydı bu plakayı almasına engelse 'C' plaka almasının önüne geçmeye çalışıyoruz. İkincisi şoförlerimizle alakalı bunlar bize bağlı değiller. Bu şoförlerimizle alakalı da Ankara Büyükşehir Belediyesi yine bu ruhsatlandırma yaparken sabıka kayıtlarını istiyor. Eğer o kişinin yönetmeliğimizde bulunan kırmızı suçlar denilen yani yüz kızartıcı suçlarla alakalı bir sabıka kaydı varsa, okul servis açarları hizmet yönetmeliğimizin içerisinde mevcut maddelerden bir tanesi bu sabıka kaydında bulunuyorsa bu kişinin ruhsatı yenilenmiyor. Bu şoförün çalışması engelleniyor. Yani böyle yaptırımlarımız var.

BAŞKENT'TE 7 BİN 200 SERVİS ARACI VAR

Ankara'da kayıtlı olan kaç servis aracı var?

Şuanda Ankara'da 7 bin 200 'C' plakalı servis aracımız var. Bu sayının içerisinde 7 bin 100'ü aktif durumda. Yaklaşık 6 bin 500 tanesi hem okul hem personel taşımacılığında kullanılıyor. Geri kalan ise sadece personel servis taşımacılığında kullanılan araçlar. Okul servis aracı yapan bir aracımız personel taşımacılığı yapıyor ama personel servis taşımacılığı yapan bir aracımız okul servis taşımacılığı yapamıyor.

OKUL SERVİS ÜCRETLERİNDEN TATİLLER ÇIKARILDI
Yeni eğitim-öğretim yılı servis ücretleri hakkında da bilgi verebilir misiniz?

Okul servis ücretlerinde yüzde 4.3 ila 7.3 arasında ücret belirledik. Buna göre 0-3 kilometrelik bir ücret bu yıl bin 440 lira. Bu ücret yıllık ücret bedeli. Bu bedeli velilerimiz peşin ödeyerek yüzde 10 indirimden faydalanabilirler. İsterlerse 9 eşit taksite bölerek 160 olarak ödeyebilirler. Bu ücretler tamamen tatil günleri içerisinden çıkmış okulların açık olduğu gün sayısına göre belirlenmiş ücretler olduğu için velilerimizin 15 tatil gibi veya bayram tatillerinde olduğu gibi 'biz bu parayı ödeyecek miyiz?' şeklinde serzenişleri bulunmakta onun için biz tatil günlerini içerisinde çıkardık. Yine bunun yanında 3-6 kilometre arası yıllık bin 575 lira, 6-10 kilometre arası bin 845 lira, 10-15 kilometre arası ücreti de 2 bin 160 liraya yükseltildi. 15 kilometreyi aşan her kilometre için ise yıllık yüzde 7.6 zam yapıldı ve ücret 39 liradan 42 liraya çıkarıldı

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.