Gül yağının gramı 70 Lira

Gül yağının gramı 70 Lira

Dünyada gül üretiminin yüzde 60’ını gerçekleştiren Isparta gülünün 1 gram yağı 70 liradan satılıyor. Pahalı olmasının sebebi; 1 kilogram yağın en az 4 ton gülden çıkartılabilmesi.

Hamamönü’de kurulan Ramazan Çarşısı’nda gül ürünleri satan Ispartalı Süleyman Ünsal, 1 gram gül yağını 70 liradan sattıklarını belirtti. Gül yağının genelde gül kremine damlatılarak cilt bakımında kullanıldığını ifade eden Ünsal, kozmatik sanayinde de büyük ilgi gören gül yağının,  kilogramı 12 bin Euro’ya yurt dışına ihraç edildiğini söyledi.  

9 senedir her Ramazan ayında Hamamönü’ne gelip satış yaptığını ifade eden 2 çocuk babası Ünsal, 4 ton gülden 1 kilogram yağ çıktığı için gül yağının bu kadar pahalı olduğunu vurguladı. . 39 yaşındaki gül üreticisi Süleyman Ünsal, gül hasadının emek isteyen bir süreç olduğunu anlatırken şunları kaydetti: “Mayıs aylarında başlayan gül hasadı haziran sonuna kadar devam ediyor. Her sabah saat 5’de toplanmaya başlanır. Toplanan yapraklar vakit kaybetmeden fabrikalara götürülüyor. Fabrikalarda yağı ve suyu çıkarılır. 4 ton gül yaprağından, 1 kilogram gül yağı çıkarılıyor. 4 ton gül en az 5 dönüm bahçeden çıkar. 1 kg gül yağının fiyatı da hasadın verimine göre 9 bin Euro ve 12 bin Euro arasında değişiyor.” 

Cilt Bakımında Kimyasal Yerine Gül Tercih Ediliyor

Cilt bakımında artık kullanıcıların daha bilinçli hale geldiğini ifade eden Ünsal, kimyasal ürünler yerine doğal gül ürünleri tercih edildiğini belirtti. Gül ürünlerinin kullanımıyla ilgili bazı bilgiler veren Ünsal, yaptığı açıklamada, “Bir damla gül yağını anlınıza veya bileklerinize sürebilirsiniz. Strese ve odaklanma sorununa iyi geldiğini söylüyor doktorlar.

Genelde gül kremlerinin içerisine bir veya iki damla damlatılıp kullanır, cilt bakımı yapmak için. Gül ürünleri çok fazla tercih ediliyor. Satışlarımız çok iyi çünkü artık kullanıcılar bilinçli. Kimse yüzüne sanayi ürünü kimyasal sürmek istemiyor. Onun için genellikle kadınlar gül yağını ve diğer gül ürünlerini çok fazla tercih ediyor. Reçelimiz, sabunumuz kolonyamız, parfümümüz hepsi çok satılıyor. Bayram yaklaştığı için kolonya ve gül suyu satışında biraz daha artış oldu.” şeklinde konuştu.

Peygamber sevgisinin sembolü Gül

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (S.A.V) sevgisinde sembol haline gelen gülün Osmanlı zamanında da şifa kaynağı olarak kullanıldığını belirten Ünsal, 

“Gül, Osmanlı zamanında hekimler tarafından ilaç olarak kullanılıyormuş. Reçeli, suyu, yağı her şeyi farklı yerlerde kullanılıyormuş. Hastalananlar ağzı gül suyu ile çalkalarmış. Gülü batı dünyasına tanıtan biziz. Dünyada en kaliteli güller Isparta’da yetişiyor.” dedi.


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.