Haberal: Ulus'un önce temizlenmesi gerekir

Haberal: Ulus'un önce temizlenmesi gerekir

MHP Ankara Milletvekili Haberal,Ulus Tarihi Kent Merkezi Yenileme Alanı Projesi'nden önce bölgeye yakın mezbelelik ve gecekondu sorununa çözüm getirilmesi çağrısında bulundu. Haberal, Anafartalar Çarşısı esnafının mağdur edilmemesi gerektiğini de belirtti

MHP Ankara İl Başkanı Turgay Baştuğ'un Ulus Tarihi Kent Merkezi Yenileme Alanı Projesi'yle ilgili yaptığı eleştirilerin ardından MHP'den bir eleştiri de Ankara Milletvekili Erkan Haberal'dan geldi.  MHP'li vekil Haberal, 2004'ten beri tartışma konusu olan projeyi ve proje kapsamında yıkılacağı iddia edilen Anafartalar Çarşısı'nı Meclis gündemine getirdi. 

ESNAF VE İŞÇİLER MAĞDUR EDİLMEMELİ 

aaaaaaaaaaaaaa-002.jpg

Erkan Haberal, Anafartalar Çarşısı'nın Başkentliler için bir hatırası olduğuna dikkat çekerek, tarihi denilebilecek çarşının imkan dahilinde proje kapsamından çıkartılması çağrısında bulundu. Haberal, Anafartalar Çarşısı'nın yıkılması halinde ise şu iki öneriyi sundu: "Eğer yıkılması düşünülüyorsa içindeki anlamlı tarihî rölyeflerin ve seramiklerin muhakkak ki usulüne uygun olarak oradan alınması tarafımızdan doğru olarak değerlendirilmektedir; ama bizce asıl gündemdeki en önemli konu şu anda orada çalışan işçilerin ve işverenlerin durumudur. Mevcutta bulunan 400 işverene yer gösterilmemiştir, yer gösterilenler de 300 metrelik, 400 metrelik… Yanlarında çalışan işçilerin, ki sayısı yaklaşık 3 bindir, ne olacakları belli değildir, bunların güvencesinin kimler tarafından ödeneceği belli değildir, tazminatlarının ne olacağı belli değildir, yeniden işe girip giremeyecekleri de belli değildir. Hakları elinden alınmış bir işverenin işçisini ne kadar koruyabileceği, işçisinin haklarını ne kadar savunabileceği de maalesef belli değildir. Devleti, işverenin haklarını korumaya davet ederken, burada çalışan binlerce emekçinin de haklarını korumaya davet ediyoruz."

MEZBELİLİK YERLERİ ONARMAYA ÖNCELİK VERİLMELİ

Yeni bir yer gösterilene kadar çarşıdaki esnafa zaman verilmesi gerektiği kaydeden Haberal, esnafa sahip çıkılması gerektiğinin altını bir kez daha çizdi. Ulus'un önemi hakkında ise Haberal şunları söyledi: Ulus meydanı bizim için önemlidir, Cumhuriyet tarihimizin temelleri buradadır. Bütün tarihî değerlerimiz buradadır. Bu tabiat varlığının, bu kültür varlığının korunması tabii ki bizim için de uygundur ama Çankırı Caddesi dururken, arkadaki mezbelelikler dururken, oradaki gecekondular dururken Anafartalar Çarşısı'ndan başlar ve orada çalışanlar, işverenler mağdur edilirse biz bunu hiç kimseye anlatamayız.”

ORTAK AKILLA ÇÖZÜM ÜRETİLMELİ

MHP Ankara İl Başkanı Turgay Baştuğ ise geçtiğimiz ay proje ilgili özetle şunları söylemişti: "Ulus’un genel manada eski önemine kavuşması, tarihi dokusuna özen gösterilmek şartıyla düzenlemeler yapılması; bugünkü eskimiş, yıpranmış, gözden çıkarılmış, kaderine terk edilmiş görüntüsünden ziyade, Türkiye Cumhuriyet’inin Başkentine yakışır bir güzelliğe kavuşması hepimizin arzusudur. Yapıların yıkılması için gereken neden varsa ortaya konmalı, yıkım gerekmiyorsa tadilat veya restorasyon durumları dikkate alınmalıdır. Söz konusu alanda yaklaşık olarak 600 esnaf ve 3000 çalışan bulunmaktadır. Kendileriyle diyalog kurulmaması ve görüşlerinin alınmaması üretici konumundaki esnafı çok mağdur etmektedir. Bir an evvel bu insanlarla doğrudan diyaloga geçilmeli, belirsizlikler giderilmeli, bölge esnafı mağdur edilmeden bu süreç yürütülmelidir." 

Osman AKDOĞAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.