Hacı Bayram-ı Veli Çarşısı'nda Hac hareketliliği

Hacı Bayram-ı Veli Çarşısı'nda Hac hareketliliği

Kutsal topraklara yolculuğun başlamasıyla Hacı Bayram-ı Veli Çarşısı’nda, hac alışverişi hareketliliği arttı. Her bütçeye uygun hac malzemelerinin bulunduğu Çarşı’da artan haraketlilik çarşı esnafının yüzünü güldürüyor.

Kutsal topraklara yolculuğun başlamasının ardından Hacı Bayram-ı Veli Çarşısı’nda, hac alışverişi hareketliliği başladı. Hacı adaylarının çeşitli ihtiyaçlarına yönelik geniş bir ürün yelpazesi sunan Çarşı, bu dönemde yoğun ilgiyle karşılandı. Ferace, ihram, seccade, tesbih, yüzük ve birçok hac malzemesini bir arada bulunduran Çarşı’da, hacı adayları için her bütçeye uygun kıyafet ve hediyelik eşya bulunuyor. Çarşı sokakları, alışveriş yapan hacı adaylarıyla dolup taşarken, Çarşı’da başlayan haraketlilik esnafın yüzünü güldürüyor.

hac-3.jpg

“ALIŞVERİŞLER İHTİYACA YÖNELİK YAPILIYOR”

Çarşıdaki hareketliliğin ilerleyen günlerde artması yönünde beklentileri olduğunu belirten Çarşı Esnafı Haydar Arısoy, “Hac vazifesini yerine getirmek için kutsal topraklara giden vatandaşlar, alışverişe başladı. Hareketlilik aslında 2 hafta kadar önce başladı. 1 haftaya kadar çarşının daha da kalabalıklaşmasını bekliyoruz. Vatandaşların tercihine uygun her çeşit ürün burada mevcut. Tabi eski yıllara baktığımız zaman biraz daha sakin geçiyor. Önceden hediye tercih noktasında insanlar daha fazla alışveriş yapıyorlardı. Şimdi ise bu durum ihtiyaca yönelik olmaya başladı” şeklinde konuştu.

hac-4.jpg

KALİTEYE GÖRE FİYAT DEĞİŞİYOR

Çarşıdaki ürünlerin ortalama fiyatlarından bahseden Arısoy, “Zemzem takımları 600 TL’den, seccadeler 60 TL’den, teşbihler 20 TL’den başlıyor. Kadınların rahatlıkla giyebileceği ikili takımlar 900 TL’den başlayarak bin 200 TL’ye kadar devam ediyor. Tabi terlik, eşarp, tavaf ayakkabısı, terlik gibi ürünlerin bulunduğu tam setlerimizde var. Bunlarda kaliteye içeriğine göre değişiyor. Abdest çorabı ortalama 50 TL’den satılıyor. Erkeklerin giyeceği ihramlar ise, 250 TL’den başlıyor, kalitesine göre bin TL’lere kadar çıkıyor” ifadelerine yer verdi.

“FİYAT KONUSUNDA YARDIMCI OLUYORUZ”

Hacı adaylarının hediyelik eşyalarını Mekke ve Medine’den almak yerine Hacı Bayram’dan almayı tercih ettiğini dile getiren Arısoy, “Vatandaşlar önceki yıllara göre pek fazla hediyelik bakmıyor. Alanlar ise sayıyı en düşük seviyelerde tutuyor. Örneğin takkelerden önceki yıllarda 200 tane satıyorsak bu yıl 50 tane ancak satabildik. Ürünlerin pahalanmasının buna büyük ölçüde etkisi oldu. Onun yanı sıra çocuklar için bileklik yüzük oldukça fazla tercih ediliyor. Onun dışında hacı adayları kutsal topraklardan getirilmesi zor olan hediyelikler buradan tedarik ediyor. Buradan aşıveriş yapması hem rahatlık açısından iyi oluyor hem de toptan alındığı için fiyat konusunda yardımcı oluyoruz” diye konuştu.

Kaynak:Rüveyda Aslıipek

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.