Hacı Bayram Veli Camii nerede, nasıl gidilir? Hacı Bayram Veli kimdir?

Hacı Bayram Veli Camii nerede, nasıl gidilir? Hacı Bayram Veli kimdir?

Ankara’nın en önemli yapıtlarından birisi olan Hacı Bayram Camii Ankara’yı gezmek görmek isteyen insanların ilgisini çekiyor. Peki, Hacı Bayram-ı Veli Camii nerede, nasıl gidilir? Hacı Bayram Veli kimdir?

Hacı Bayram Veli Camii ismini bahçesinde bulunan Hacı Bayram türbesinden alır. Kare planlı olan türbenin üst tarafı kurşunlu kubbe ile örtülüdür. Peki, Hacı Bayram Veli Camii nerede, nasıl gidilir? Hacı Bayram Veli kimdir? İşte tüm detaylar:

HACI BAYRAM VELİ KİMDİR?

Hacı Bayram Veli 1352-1430 yılları arasında Ankara’da yaşamış önemli bir din adamı ve mutasavvıf şairdir. Gerçek ismi Numan Bin Ahmed’dir, lakabı olan Hacı Bayram Veli daha çok bilinen adıdır. 1352 yılında Ankara’nın Solfasol köyünde doğmuştur. Eserlerinde genelde Türkçe dilini kullanması Anadolu’da Türkçe’nin yaygınlaşmasını önemli bir şekilde etkilemiştir. Hacı Bektaş-ı Veli’den etkilenmiştir ve onun tarzında şiirler yazmaya çalışmıştır. Şiirlerinde Bayrami mahlasını kullanmıştır.

11111111.jpg

HACI BAYRAM CAMİİ ANKARA’NIN GÖZDESİ

İlk olarak 831 Hicri yılında (1427-1428) zaviye olarak yapılmıştır. İlk mimarı Mimar Mehmet Bey hakkında herhangi bir bilgi bulunmamaktadır.

Hacı Bayram Camii ismini bahçesinde bulunan Hacı Bayram türbesinden alır. Kare planlı olan türbenin üst tarafı kurşunlu kubbe ile örtülüdür. Camii iç kısmında kalem-işi süslemeleri mevcuttur.

Cami içindeki ahşaplardaki boyamalar ve motifler Nakkaş Mustafa Paşa’ya aittir. Camide iki şerefeli bir minare bulunmaktadır ve 1714 yılında Hacı Bayram Veli’nin torunları tarafından tamir edilmiştir. 1940 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilmiştir. Ancak günümüzdeki haline gelmesi Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilmiştir. 14 Şubat 2011 tarihi itibari ile ibadete açılan caminin kapasitesi toplam 6 bin kişinin ibadet etmesine olanak sağlayacak şekilde geliştirilmiştir.

HACI BAYRAM VELİ CAMİİNE NASIL GİDİLİR?

Konum olarak Ankara Ulus da bulunan camiye toplu taşıma ile gitmek isteyenler 321 numaralı EGO otobüs hattı ile kolayca gidebilirler.

www.gazeteilksayfa.com

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.