Hacı Bayram Veli'nin doğduğu ev ziyaretçi bekliyor

Hacı Bayram Veli'nin doğduğu ev ziyaretçi bekliyor

Başkent'in en önemli manevi şahsiyetlerinden Hacı Bayram-ı Veli'nin Ulus'taki türbesi binlerce kişi tarafından ziyaret edilirken Solfasol'daki doğduğu evin pek fazla bilinmemesi ve ilgi görmemesi çevre sakinlerini üzüyor. 

Başkent'in en önemli manevi şahsiyetlerinden Bayramiye Tarikatı'nın kurucusu Hacı Bayram-ı Veli'nin Ulus'taki türbesi günde binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. Tarihe ismini altın harflerle yazdıran sadece Ankara'nın değil Türk tasavvuf tarihinin en büyük ve en önemli mimarlarından biri sayılan Hacı Bayram-ı Veli'nin  dünyaya gözlerini açtığı Solfasol'daki evi ise vatandaşlar tarafından pek bilinmediği için ziyaret amaçlı çok fazla giden olmuyor. Hacı Bayram gibi önemli bir zatın dünyaya geldiği ve çocukluğunu geçirdiği evin pek fazla ilgi görmemesi de bölge sakinlerini bir hayli üzüyor.

İşte Hacı Bayram-ı Veli'nin dünyaya geldiği Solfasol'daki ev:

244140c5-7e9d-430d-9cfb-78766099a919.jpg

700 YILLIK BİR EV
Kesin olmamakla birlikte 1352-53 yılları arasında Altındağ Solfasol'de doğduğu bilinen Hacı Bayram-ı Veli'nin yaklaşık 700 yıllık mazisi olan ve restore edilerek günümüze gelen evini ziyaret ederek, çevre sakinleriyle görüştük. 2004 yılında Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan restorasyon ile yeni görünümüne kavuşturulan evin bakımını mahalledeki yaşlı bir teyze üstleniyor. Ev sürekli açık olmamakla birlikte ziyaretçilerin gelmesi halinde kapılar açılıyor. Ziyaretçiler evin içerisinde Hacı Bayram-ı Veli'nin doğduğu oda ile geniş bir salonu gezme fırsatı yakalıyor. 

EV MUTLAKA GÖRÜLMELİ
Habervaktim'e konuşan Solfasol Mahalle Muhtarı Salim Ahmet Yurtlu, Hacı Bayram-ı Veli'nin doğduğu evin pek fazla bilinip ziyaret edilmediğinden yakınıyor. Hacı Bayram'ın türbesine giden ziyaretçilerin doğduğu evi de mutlaka görmesi gerektiğini belirten Yurtlu, tüm yerli ve yabancı turistleri davet etti. Evin tanıtımı olmadığından dolayı ziyaretçilerin tarafından pek fazla tercih edilmediğini de vurgulayan Yurtlu, Kültür Bakanlığı'na da çağrıda bulundu.  

d9724d07-d1a6-4c6a-8f74-4b916f24e570.jpg

SIK SIK TADİLAT YAPILDI
Evin geçmişiyle ilgili de bilgiler veren Yurtlu şunları söyledi: "Hacı Bayram-ı Veli'nin doğduğu bu ev uzun süre bakımı yapılmadı. 1894'te kısmı tadilat geçirerek 1995'te Altındağ Belediyesi ve Altındağ Solfasol Köyü Hacı Bayram-ı Veli Hazretlerini Sevenler Derneği tarafından onarılmış içi aslına uygun bir şekilde tasarlandı. Daha sonra bu ev korunması gereken kültür varlığı olarak tescillendi. 2004'te ise Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve dernek ile yapılan ortak bir çalışma sayesinde bugün ki görünümüne getirildi."

OSMAN AKDOĞAN / HABERVAKTİM-

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.