Hadis ne zaman ortaya çıktı? Hz. Muhammed hadisleri yasakladı mı?

Hadis ne zaman ortaya çıktı? Hz. Muhammed hadisleri yasakladı mı?

Hadisler, İslam dinini anlamak açısından önemli bir kaynaktır. Peki, Hadis ne zaman ortaya çıktı? Hz. Muhammed hadisleri yasakladı mı? İşte detaylar:

Hicri birinci asrın son çeyreği ile ikinci asrın başlarında yetişen tabiun nesli ya da sahabenin öğrencileri bulundukları bölgelerde nebevi bilgi mirasının naklinde çok mühim bir vazife üstlenmişlerdir. Bu dönemde muayyen bir mezhebe intisab etmek söz konusu olmadığı için bu zaatların her biri aynı zamanda halkın dini meselelerdeki rehberi konumundaydılar onların ardından gelen tebei tabiun yani tabiun sonrası kuşağı hadisçileri ise hadislerin tedvin ve tasnif edilmesi çalışmalarını başlatmışlardır. Peki, Hadis ne zaman ortaya çıktı? Hz. Muhammed hadisleri yasakladı mı? Tüm detaylar haberimizde:

cami-2.jpg

HADİS NE ZAMAN ORTAYA ÇIKTI?

Ramehür müziğinin kaydettiğine göre Medine’de Malik bin Enes Mekke’de Abdulmelik bin Abdulaziz bin Cüreyc Sufyan bin Uyeyne, Küfe’de Sufyan es Sevri ve bununla beraber birçok sahabe hadis ilminin ilk müsanniflerindendir. Bu musanniflerin en meşhuru hiç çüphesiz Medineli Malik bin Enes’tir. O çağdaşlarının yaptığı gibi el müvatta adlı eserinde nebevi hadislerinin yanında sahabe sözlerine ve tabiun fetvalarına hatta kendi şahsi görüşlerinede yer vermiştir.

cami-3.jpg

İmam Malik, fıkıh bablarına göre tertip ettiği eserinde hadisle fıkhı birleştirmiştir. İlk fakihlerin hür düşüncelerinden sonraki dönemin düzenli hale getirilmiş ve netleşmiş hadis ilmine geçişi temsil eden el müvatta fıkhi bablara göre tertip edilmiş olması ile bilhassa hicri üçüncü asrın hadis kaynakları üstünde ciddi bir etki meydana getirmiştir.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.