Hadis nedir? Hadis ne zaman ortaya çıktı? Hadisler nasıl nakledildi?

Hadis nedir? Hadis ne zaman ortaya çıktı? Hadisler nasıl nakledildi?

Kur’an-ı Kerim’in İslam’da yeri çok önemlidir. Kur’an’da bulunmayan pek çok konu ile ilgili ikinci kaynak ise peygamberin sünnetidir. Sünneti günümüze ileten ise hadislerdir. Peki, Hadis nedir? Hadis ne zaman ortaya çıktı? Hadisler nasıl nakledildi?

İnsanlar iman ettikleri dinin gereklerini öğrenmek için Kuran’a ve sünnete dair konularda Allah resulüne sürekli sorular soruyorlar, oda bilgiye ve hikmete susamış sahabelerine susuzluğunu gidermek için büyük çaba sarf ediyor, kendisine yöneltilen soruları tek tek cevaplıyordu. Resulü ekrem İslam’ın yüksek hakikatlerinden günlük hayatın en ince detaylarına kadar ashabını her konuda eğitmesi müşriklerinde dikkatini çekmiş alaycı bir tavırla onun her şeyi hatta tuvalet adabını bile arkadaşlarına öğrettiğini dile getirmiştir. Peki, Hadis nedir? Hadis ne zaman ortaya çıktı? Hadisler nasıl nakledildi? Tüm detaylar haberimizde:

kuran-3.jpg

HADİS TARİHİNİN ÖNEMİ

Hz. Peygamberin içlerinden biri gibi yaşaması sebebi ile aralarındaki bilgi akışı hayatın doğal seyri içinde evde, yolda, çarşıda, seferde kısacası toplumsal her ortamda devam etmişti. Böylece Medine tarihin tanık olduğu en büyük açık bilgi şehirlerinden biri olmuştur. Allah Resulünün eğitim öğretim amacı ile tertip ettiği meclislere erkeklerin yanı sıra hanımlarda yoğun bir biçimde katılmıştır.

kuran-2.jpg

Hatta hanımlar mescitte erkeklerden yer ve fırsat bulamayınca Allah'ın sana öğrettiğinden bize de öğret diyerek kendilerine özel bir gün tahsis edilmesini istemişlerdir. Hz. Peygamber de özel bir gün belirleyip onlara vaaz ve nasihat ederek eğitimleri ile meşgul olmuştur.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.