Halıya dizi darbesi

Halıya dizi darbesi

Pursaklar'da hizmet veren halıcı Olcay Yılmaz, gazetemize sektörle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Pursaklar'da hizmet veren halıcı Olcay Yılmaz, gazetemize sektörle ilgili açıklamalarda bulundu. Halı satışının mevsimlere göre artıp azaldığına değinen Yılmaz,  "Kış mevsiminde halı satışımız oldukça düşüyor. Bizim işimizin en iyi olduğu mevsim yaz ayı.  Çünkü düğün derneğin yaz aylarında olması bizim işlerimizi de olumlu etkiliyor. Kış aylarında insanların masrafları arttığı için halıya bütçe ayırmak istemiyor. Sonuçta halı öncelikli ihtiyaç değil" dedi. 

EVDE HALI OLMASIN PSİKOLOJİMİZ BOZULUYOR

Halının toplumumuzda önemli bir yeri olduğuna dikkat çeken Yılmaz, "Biz Türk milleti olarak halıyı çok seviyoruz. Halı toplumumuz için vazgeçilmezler arasında. Düşünün ki halılarınızı yıkamaya verdiğiniz zaman ev bomboş gibi görünüyor. Bu durum da insanları psikolojik olarak etkiliyor. Onun için halı önemli ve insanların büyük bir bölümü ayaklarının halıya basmasına büyük önem veriyor" diye konuştu.    

DİZİLERLE BİRLİKTE HALILARIN BOYUTU KÜÇÜLÜYOR

Dizilerin etkisiyle insanlardaki halı kültürünün de zamanla değişmeye başladığını belirten Yılmaz,  "Bazı insanlar dizilerin etkisiyle evin bazı bölümlerine daha az halı seriyor. Çünkü dizilerde insanların ayakkabılarıyla evin içine girdiğini görüyoruz ve evin içinde halı olsa bile boyutu çok küçük. O halılar da adeta dekor olarak kullanılıyor. İster istemez bu duruma özenen insanlarımız da çıkıyor" şeklinde konuştu.  

KALİTELİ VE KALİTESİZ HALI ARASINDAKİ FARKLAR 

Halıların kalite durumuyla ilgili bilgi veren Yılmaz, "Naylon halı 5-6 ay sonra özelliğini büyük ölçüde yitirir. Yani keçeleşir, semsert olur ve renkler birbirine girer. Ancak kaliteli dediğimiz akrilik halı da hiçbir sıkıntı yaşamazsınız. Rutubet almadıktan sonra o kaliteli halıyı eskitemezsiniz ve 15 seneye kadar kullanabilirsiniz. Bütçenizi düşünüyorsanız naylon değil akrilik halı almalısınız. Kalitesiz halının ömrünün az olduğunu insanlar aklından çıkarmasın" ifadelerini kullandı. 

HALIDA İPLİK ÖNEMLİ 

Halıda kullanılan iplikten ipliğe de büyük farklılıklar gösterdiğini kaydeden Yılmaz şunları söyledi: "Kötü halı ipliğine çay döküldü diyelim kesinlikle çıkmaz iplik sert olduğu için. Çünkü iplik sert olduğu için ipliğin dibi silinmiyor. Silemediğiniz için de sadece yüzeyindeki lekeyi alıyorsunuz. Daha sonra halının kuruması ile yüzeye kusma yapıyor. Bir de leke tutmayan halı yoktur, her halı leke tutar." 

Osman AKDOĞAN/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.