Hamamönü’nün ödüllü Gökyay Vakfı Satranç Müzesi

Hamamönü’nün ödüllü Gökyay Vakfı Satranç Müzesi

2022 Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü alan Gökyay Vakfı Satranç Müzesi Kurucusu Akın Gökyay aldıkları ödülü ve müzeyi anlattı. Gökyay, “Aldığımız ödül müzelerimizin takdir edilmesi bakımından bizi çok mutlu etti” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası salonunda gerçekleşen 2022 Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülleri Törenin de Türkiye’ye değer katan vakıf ve müzeler ödüllerini aldı. Türkiye’nin tek satranç müzesi Ankara’nın bu alanda önemli bir değeri olan Gökyay Vakfı Satranç Müzesi, Kültür Bakanlığı Özel Ödülüne layık görülenler arasında yer aldı. Ödüle layık görülen müzelere ödülleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan takdim etti. Dünyada 13 satranç müzesinden birisi olan Türkiye’nin tek satranç müzesi Gökyay Vakfı Satranç Müzesi kurucusu Akın Gökyay, gazetemize açıklamalarda bulundu. Gökyay, açıklamalarında ödül törenini, neden ödüle layık görüldüklerini ve satranç müzesini gazetemize anlattı.

mansss.jpg

ANKARA’YA ARMAĞAN ETMEK İSTEDİK

15 Ekim 2015’te kurdukları müzenin dünyada sayılı müzeler arasında olduğunu ve Türkiye’nin bu alanda tek müzesi olduğunu söyleyen Gökyay Vakfı Satranç Müzesi kurucusu Akın Gökyay ödül törenini anlatarak müzenin yapısını ve genel kapsamına değindi. Gökyay, “Bu müzeyi Ankara’ya armağan etmek istedik. Müzemiz kurulduğu günden bu güne birçok ödül aldı. En son bu önemli bir ödül 1979’dan beri veriliyor. Kültür Bakanlığı tarafından ülke kültürüne hizmet eden üç vâkıfa veriliyor. Bize de Gökyay Satranç Vakfı Müzesi olarak 2022 yılının ödülünü verdiler. Ödülümüzü Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden aldık. Bu ödül çalışmalarımızın ve müzelerimizin takdir edilmesi bakımından bizi çok mutlu etti” ifadelerini kullandı.

manset.jpg

TÜRKİYE’DE TEK

Gökyay, “Satrancın gelişmesine, satranç sporunun yaygınlaşmasına katkı sağlıyor. Biliyorsunuz ki satranç hem bir kültür, hem sanat ve spordur bu yüzden böyle önemli bir sporun desteklenmesi bizim için gurur verici. Biz Gökyay Satranç Müzesi’nde satrancın gelişmesine yardımcı oluyoruz. Burası sadece bir satranç müzesi değil ayrıca kültür merkezi ve kültür müzesi olarak hayata geçirdik. Burada müze faaliyetlerimizin yanında her ayın son Cumartesi günü klasik müzik konseri var. Yetişkinlere yönelik kişilik geliştirme seminerleri var. Paneller düzenliyoruz. Müzemiz Türkiye’de tek dünyada 13 müzeden önde gelen bir tanesi elimizden geldiği kadar satranç sporunu destek vermeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

221977.jpg

“TİRYAKİ’NİN TEKLİFİ İLE BURADA AÇTIK”

Gökyay Vakfı Satranç Müzesi kurucusu Akın Gökyay müzenin neden Hamamönü’nde kuruluş hikâyesini anlattı. Gökyay, “Benim çocukluğumda Hamamönü mezbelelik bir yerdi. Veysel Tiryaki Bey buraya çok emek vererek yeniden turistlik bir kent yaptı. Bir gün Veysel Bey fabrikama geldi. Müzeden evvel koleksiyonumu orada sergiliyordum. Ben de müze açmak istiyordum. Veysel Bey Akın bu değerleri burada hapsetmeye hakkın yok. Mutlaka bu değerleri toplumla paylaşman lazım dedi. Bir müze açalım müzede Altındağ’da olsun dedi. Bir gün beraber Hamamönü ’nü gezdik. Ulucanlar Müzesi kuruluyordu o zaman önce orada açmayı düşündük. Sonradan oranın yapısını düşünerek çocukların psikolojisine zarar verir diye vaz geçtik. Sonra bu konağı eski haline uygun yenileyerek müzemizi açtık."

11111-003.jpg

MÜZEYE GİREN DE ÇIKAMIYOR

Gökyay Vakfı Satranç Müzesi kurucusu Akın Gökyay son olarak şunları söyledi: “Müzenin içine girmeyen satrancın müzesi mi olur diyor. Müzeye girende çıkamıyor. Devamlı geliyorlar müzemize vatandaşların ilgisi her geçen gün artarak devam ediyor. Sömestr tatilinde gülük 400 misafirimiz oluyor. Müzemize her gelen beğeniyor. Toplum müzemizi çok benimsemiş. Müzemiz kuruluşundan bu güne uluslararası ödülümüz var. Avrupa’nın en iyi müze web sayfası ödülü, sonra Ankara Turizmciler Derneği’nden Ankara’nın en iyi müzesini aldık. Birde 2022 Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülünü aldık. Müzemizde şehrimize özgü satranç takımı var. Şuan bizim yaptığımız iki ayrı satranç takımı müzemizde sergileniyor. Burası sadece bir müze değil Ankara’mızın kültürel değerlerini koruyan gelecek nesillere aktaran bir kültür merkezi olarak vatandaşlarımıza hizmet veriyoruz.”

Faruk Gökyurt / İLKSAYFA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.