Hamamönü’nün tarih kokan camileri

Hamamönü’nün tarih kokan camileri

Ankara'nın en eski semtlerinden biri olan Hamamönü, birçok köklü camiyi içinde barındırıyor. Yerli ve yabancı turistlerin dikkatini çeken Hamamönü’nün tarihi camilerini sizler için derledik.

Ankara'nın en eski semtlerinden biri olan Hamamönü, birçok köklü camiyi içinde barındırıyor. Hamamönü’nün tarihi camileri yerli ve yabancı turistler tarafından oldukça dikkat çekiyor. Camilerin içinde en çok dikkat çekeni ve kullanılanı Muhsin Yazıcıoğlu’nun kabrinin ve Tacettin dergâhının tam ortasında yer alan Tacettin Camii’dir. Hamamönü’nde, Tacettin Camii dışında, Mehmet Çelebi, Hacı Musa, Karacabey, Sarıkadı Camileri yer almaktadır. Hamamönü’nün köklü camilerini hakkında tüm merak edilenleri sizler için derledik

tacettin-cami.jpg

TACETTİN CAMİİ

Tacettin Camii, Sümer Mahallesi, Mehmet Akif Ersoy sokağında yer almaktadır. Uzunlamasına dikdörtgen olan cami, kesme taş duvarlı ve kiremit çatılıdır. 1901 ile 1902 yılları arasında Abdülhamit tarafından yaptırılan caminin kuzeybatısında yükselen kare kaideli ve silindirik gövdeli minaresi taştan yapılmıştır. İlk kez Kanuni Sultan Süleyman zamanında Celveti Tarikatı için tekke olarak yapılan bina, son olarak Abdül Mecit döneminde yapılan imar hareketleri esnasında yenilenmiştir. Mimari tarzından dolayı 20'inci yüzyıl başındaki mimari tarzı gösterir. Caminin kıble tarafında bulunan türbede Tacettin İbrahim ve oğlu gömülüdür.

haci-musa-camii.jpg

HACI MUSA CAMİİ

Hacı Musa Camii, Demirtaş mahallesi, Eski Yol Sokak’ta yer almaktadır. 1421 tarihinde Şerafettin Zade Musa tarafından yaptırılan Cami, 1923 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onarılmıştır. Kesme taş kaideli ahşap hatıllı, kerpiç duvarlı, ön cephe kısmen tuğla duvarlıdır. 15. yüzyıla ait kitabesi ve oyma tekniğinde yapılmış ahşap kapı kanatlarının burada mevcut eski camiden alınarak tekrar kullanıldığı kabul edilmektedir. Cami yapı stiline göre 17’nci yüzyıl sonu veya 18’inci yüzyıla tarihlenmektedir. Üç sivri kemerli girişli son cemaati, kasetleme tekniğinde boyama çiçeklerle bezeli ahşap tavana sahiptir. Kalıplama tekniğinde yapılmış alçı mihrabı, güzel ahşap minberi camiye ayrı bir ahenk katmaktadır. Caminin şerefesi altı kirpi saçaklıdır. Caminin doğusunda Hacı Arap Haziresi vardır. Caminin, Vakıflar Genel Müdürlüğünce 2006 yılında restorasyonu yapıldı.

satikadin-cami.jpg

SARIKADI (MİMARZADE) CAMİİ

Sarıkadı Camii, Demirtaş Mahallesi, Tanış Sokak’ta yer almaktadır. Duvarları kerpiç ile örülerek yapılan cami, 1387 yılında inşa edilmiştir. Caminin minaresi bulunmamaktadır. Camiinin doğusunda yer alan avluda camiyi yaptıran Mimarzadelerin aile mezarlığı vardır. Çoğu yazısız olan mezarlar çevre tarafından dikkat çekmektedir. Kadınlara ait olan sandukalı iki mezardan birinin kitabesi okunmasa da 1905 tarihine aittir. Bir diğeri ise 1845 yılında ölen Ganime b. Hüseyin'e aittir.Setin hemen kenarında H.1229 (1813) tarihli Mimarzade es-Seyyid el-Hac Abdullah, H.1238 (1823) tarihli es-Seyyid Kamil Yahya, H.1253 (1837) tarihli es-Seyyid Arif kızı Şerife Afife mezarları bulunur. Mezar taşları kavuklu yapısı ile dikkat çekmektir.

mehmet-celebi-cami.jpg

MEHMET ÇELEBİ CAMİİ

Mehmet Çelebi Camii, Sümer Mahallesi, Zülüflü Sokak'ta yer almaktadır. Cami, alafranga kiremit çatılı ve boyuna dikdörtgen planlı, sade bir yapıya sahiptir. Duvarları ahşap hatıllı kerpiç örülü caminin, duvarları beyaz badanalıdır. Tavanı ve minberi ahşap olan cami Hamamönü’nün önemli ibadethanelerindendir. Camide üstte bir, doğu ve batıda üstte dört altta iki pencere bulunaktadır. Caminin kitabesi bulunmamaktadır. 1990 yılında, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onarılan cami, Mimari tarzından dolayı 19'uncu asıra tarihlenmiştir. Mehmet Çelebi Camii’nin, kuzeyinde yer alan Hanifi Rum Çeşmesi 2010 yılında yapılan çevre düzenlenmesi esnasında yok olmuştur.

karacabey-camiii.jpg

KARACABEY CAMİİ

Karacabey Camii, Hacettepe Mahallesi Mehmet Akif Ersoy Sokak'ta Hacettepe Hastanesi arazisizinde yer almaktadır. Ankara’nın en önemli dini yapılarından biri olan camii, 5 kubbeyle örtülüdür. Caminin, 1427 yılında inşa edildiği düşünülmektedir. Cami bahçesinde, Anadolu Beylerbeyi Celalettin Karacabey bin Abdullah'ın türbesi bulunmaktadır. Mimar Ebubekiroğlu Ahmet tarafından tasarlanan cami, Bursa camileri tarzında olup bu tipin Ankara'daki tek örneğidir. Ahşap minberi ince oymalarla kaplı olan cami, birçok kez onarımdan geçmiştir.

Kaynak:Rüveyda Aslıipek

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.