Hava kirliliği Ankara’da hassas noktaya ulaştı

Hava kirliliği Ankara’da hassas noktaya ulaştı

Hava Kalitesi İzleme İstasyonlarının verilerine göre Ankara’nın havası kirlilikte hassas noktaya ulaştı, bunun bir üst seviyesi sağlıksız hava olarak sınıflandırılıyor.

Büyükşehirlerin en büyük problemlerinden birisi de hava kirliliği. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre Avrupa’da havası en kirli 10 şehrinden 8’i ülkemizde bulunuyor. Örgütün verilerine göre ülkemizin havası en temiz şehri Çankırı. Son günlerde Ankara’da giderek hissedilmeye başlanan hava kirliliği yapılan ölçümlerde trafiğin yoğun olduğu Sıhhiye’de diğer ilçelere göre daha üst seviyelerde. Bu kirliliğin en büyük nedenleri arasında toplu taşım araçlarının kaçak yakıtları, denetimi iyi yapılmayan oto sanayi bölgelerindeki petrol ve plastik atıklarının yakıt olarak ve doğalgazın olmadığı yerlerde ki soba kullanımı. Bu durum karşısında uzmanların çözüm önerisi halkı bilinçlendirmek ve yakıt konusunda denetim ve cezaların artırılması. 

Her Yıl 32 Bin Can Alıyor

Öte yandan uzmanlar hava kirliliğinin sadece solunum yolu hastalıklarına yol açmadığını, farkında olmadan kanser, diyabet, erken yaşlanma risklerini artıyor. Geçtiğimiz yıl Türk Toraks Derneği ve Halk Sağlığı Uzmanları Derneklerinin açıkladıkları rakama göre her yıl ülkemizde 32 bin kişi hava kirliliğinden dolayı hayatını kaybediyor. 

Çevre Ve Şehircilik Bakanlığından Öneriler

Geçtiğimiz günlerde de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kış aylarında yakıt kullanımıyla beraber artan hava kirliliğini azaltmaya yönelik bildiri yayınlamıştı. Bu bildiride kaliteli ve temiz yakıtların tercih edilmesi, kullanımına izin verilen yakıtlar ve bunlara uygun soba, kalorifer gibi araçların kullanılması gerektiği bildirildi. Bir önemli husus olarak da iç ortam sıcaklığının 21 dereceye ayarlanması ve peteklerde termostat kullanımının yaygınlaşması. Isı yalıtımı ve sıcak havanın dışarı kaçmasını engelleyen sızdırmazlıklarında her yıl bakımı yapılması gerektiği önemli noktalardan. Bakanlığın bir diğer uyarısı da mevsim normallerinin üzerinde seyir eden havalarda ısınma araçlarının yakılmamasına özen gösterilmesi. 

Erkal ERDOĞAN/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.