Hayra vesile askıda çorba

Hayra vesile askıda çorba

Pursaklar’da bir çorbacı, ‘askıda çorba’ uygulamasıyla, ihtiyaç sahiplerinin de karnının doymasına vesile oluyor.

Pursaklar’da çorba üzerine kurulu bir lokanta sahibi olan Onur Özdemir, ihtiyaç sahiplerine ulaşmak onların da karnını doyurmak için örnek bir uygulamaya geçti. Uygulama giderek büyüyerek büyük bir köprü oldu. Yardımsever vatandaşların da katkısıyla ihtiyaç sahiplerinin karnı doyuyor. 
Askıda Çorba Nedir?
Onur Özdemir, uygulamayı şöyle tarif ediyor, “Askıda uygulaması: müşterilerin, ihtiyaç sahiplerinin yararlanması için tanımadıkları kişiye yemek ısmarlamasıdır. Müşteri, kendi yemeğini öderken askıya bırakmak istediği miktarda çorba ve yemek ücretini de ödüyor. Askıya bırakılan çorbalardan, yardıma muhtaç kişiler yararlanıyor.”

OSMANLI GELENEĞİ

Askıda çorba uygulamasının Osmanlı döneminden kalma bir gelenek olduğunu hatırlatan Özdemir, “Ben bu uygulamayı dört yıl önce Eskişehir’de bir fırında gördüm. O zamandan beri böyle bir uygulamayı yapmak istiyordum, geçenlerde yine internette İtalyan bir kahveci askıda kahve uygulaması başlatmış. Bizim kültürümüzde olan bir şeyi İtalyanların yaptığını görünce ben de daha da fazla bir hırs oluştu, sonuçta bu bizim kültürümüzde olan bir gelenek. Bizde altyapımızı oluşturup böyle bir uygulamaya giriştik. Bir buçuk aydır bu işi yapıyoruz.” dedi.

KAPI KAPI DAĞITIYORUZ

İhtiyaç sahiplerini belirlerken muhtarlıklardan da yardım aldıklarını söyleyen Özdemir, “Biz askıda uygulamasına kendimizden de birkaç şey ekledik, normalde bu iş, gel al ya da gel ye şeklinde olur, esnaf köprü oluşturur, müşteri asar, ihtiyaç sahibi kimse de kimin astığını bilmeden alır yer. Biz genelde ihtiyaç sahiplerine kapı kapı dağıtıyoruz, elimizde bununla alakalı bir listemiz var. Gelip alanlar da oluyor tabi. Bunun yanında bizim de katkımız oluyor örneğin, haftada yüz çorba birikmiş biz de kendi adımıza elli çorba ekliyoruz. Türkiye’de bu işi yapan çok az esnaf var, inşallah daha fazla yaygınlaşır. Biz ihtiyaç sahiplerine ulaşmak için sosyal medya üzerinden de bunun duyurusunu yapıyoruz. Üstünde, “Askıda çorba var, paylaşmak, birlik ve yardımlaşma var” yazan yapışkanlı broşürlerimizi sokaklardaki uygun yerlere yapıştırıyoruz.” diye konuştu.

SAĞ ELİN YAPTIĞI YARDIMI SOL EL BİLMİYOR

Bu geleneği sadece lokantalar değil, manavlar, kasaplar ve bakkallar da yapabilir diyen Özdemir, “Bu geleneğimiz çok güzel bir şey Peygamberimiz demiştir ya hani “sağ elin yapacağı yardımı sol el bilmesin” diye, bu sistem de tam olarak ona uygun bir şey. Yardım yapıyorsun, bir ihtiyaç sahibi bundan faydalanıyor ancak rencide olmuyor, çekinmiyor. Öncelikli amacım bu yardımlaşma kültürünü insanlar arasına yaymak. Bunu manav, bakkal, kasap da yapabilir.” şeklinde kaydetti.

Cihan ÖZKAN/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.