Her ay fatura ödeme dönemi tarih mi oluyor?

Her ay fatura ödeme dönemi tarih mi oluyor?

Avrupa’da doğalgaz ve elektrik faturaları yılda bir kere kesiliyor. Türkiye’de de bu yolda emsal oluşturacak bir adım atıldı… İGDAŞ kış aylarında yüksek fatura ödeyemeyen vatandaşlara kolaylık sağlamak için yıllık faturaları sabit ücretlere bölüyor.

Sayaçların her ay değil yılsonu ödendiği ülkede elektrik açılışında hesaplanan bedelden az elektrik kullanımı gerçekleştirildiyse bu fark faturadan düşülüyor. Bir sonraki senenin hesaplaması ise kullanılan elektrik kilowatt’ı üzerinden yeniden yapılıyor. Bu sistem doğalgaz, su ve bazı internet dağıtım şirketleri tarafından uygulanıyor. Türkiye’de ise İstanbul Gaz ve Doğalgaz Dağıtım A.Ş (İGDAŞ) sabit ücret tarifesi uygulayarak vatandaşları aylık yüklü fatura ödemekten kurtarıyor.

g2.jpg

AVRUPA’DA YILLIK FATURA AYRINTILARI

Elektriği satın almak için toptan fiyat ödeyen enerji şirketleri, daha sonra tüketicilere satıyor. Toptan satış, üretici ve son tüketici arasındaki bağlantı noktası olduğu için değişimler gelecekteki fiyat eğilimlerine yönelik gösterge niteliği taşıyor. 1 sene sonunda hesaplanan faturalar 12 aylık taksitlere bölünerek tahsil ediliyor. Bir sonraki yıl ise geçen yıl taban alınarak yeni bir faturalandırma yapılıyor. Yılsonundaki tüketime göre fazla çıkan ücret tüketiciye iade ediliyor. Almanya'da gaz ve elektrik tedariki sözleşmeleri uzun dönemli veya yıllık olarak yenilendiği için fiyat artışları da müşteriye hemen yansıtılmıyor.

g3.jpg

TÜRKİYE’DE İGDAŞ ÖRNEĞİ: SABİT ÖDEME SİSTEMİ

Türkiye’de faturalandırma sistemi yıllardır aylık olarak belirleniyor. Devlet ödemeleri her ay düzenle olarak kestiği faturalarla veya e-fatura üzerinden tahsil ediyor. Herhangi bir yıllık ödeme planı bulunmuyor.

Tüm bunların yanında İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bulunan İstanbul Gaz ve Doğalgaz Dağıtım A.Ş (İGDAŞ) tüketiciye farklı bir çözüm yolu sunuyor. ‘Sabit Ödeme Sistemi’ Avrupa örneğinde olduğu gibi faturalandırmayı yıllık tüketim oranlarını temel alarak yapıyor.

g4.jpg

YÜKLÜ FATURADAN KURTARIYOR

Sistem şu şekilde çalışıyor. Doğalgaz kullanımına geçmiş olan abonenin varsa geçmiş tüketimine bakılıyor, eğer geçmiş tüketimi yoksa (yeni kullanıcıysa) kendi sınıfındaki diğer abonelere göre tüketim miktarı belirleniyor ve size son ödeme tarihini seçme hakkı verip tüm yıl aynı miktarı ödemenizi sağlıyor. Ayrıca İGDAŞ kış aylarında yüksek fatura ödeyemeyenlere, ödeme kolaylığı sağlamak için ücreti aylık sabit ücretlere bölüyor. Böylelikle vatandaşın kışın yüklü faturalar altında ezilmemesi hedefleniyor.

Diğer yandan herhangi bir kamu kuruluşunda ‘sabit fatura sistemi’ hakkında resmi bir açıklama bulunmuyor.

Mikail Karaman / gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.