Horasan harcı nedir, nasıl yapılır? Adı neden Horasan?

Horasan harcı nedir, nasıl yapılır? Adı neden Horasan?

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın İstanbul’da yaşanabilecek depreme karşı mimari eserlerin Horasan harcı yöntemiyle korunacağı açıklamasının ardından insanlarda merak oluştu. Peki, Horasan harcı nedir, nasıl yapılır? Adı neden Horasan?

Mimar Sinan’ın seneler önce eserlerinde kullandığı ve günümüzde olası İstanbul depremi için kullanılacak olan Horasan harcı insanların merak konusu haline geldi. Peki, Horasan harcı nedir, nasıl yapılır? Adı neden Horasan?

Pişmiş toprak malzemelerinin (kiremit, tuğla tozu) dövülerek elde edilen toz, kireç ve su ile karıştırılmasıyla Horasan harcı elde ediliyor. Bu harç hidrolik özelliğe sahip olmasıyla birlikte Horasan harç ve sıvası olarak da bilinir. Horasan harcı kireç kullanılmadan ne kadar uzun süre beklerse o kadar sağlam olmaktadır. Horasan harcı su geçirmez özelliği taşımaktadır. Osmanlı döneminde de kullanılan Horasan harcı zaman zaman su altında da tercih edilmiştir.

horasan harcı-004.jpg

HORASAN HARCI NASIL YAPILIR?

Horasan harcı, Tuğla, kiremit gibi ürünlerin hammaddelerinin karışımından elde edilmektedir. Yapılan bu karışım 600 ile 900 derecelerde ısıtılması takdirinde puzolanlık derecelerine sahip olur. Bu sıcaklık sayesinde kil mineralleri bozulur ve amorf alümina silikatlar oluşur. Horasan harcı bu yapıdan ötürü edilen killer puzolan özelliğine sahip olur. Horasan harcı bu şekilde yapılmaktadır.

cami üstünde adam2-001.jpg

ADI NEDEN HORASAN?

Son zamanlarda gündeme gelen Horasan harcının ismi de insanlar tarafından merak ediliyor. Bizans dönemindeyken Romalılar “Roman harcı” olarak adlandırıyordu. Osmanlı mimarisi renk ve dokusundan ötürü horasan topraklarına benzemesi sebebiyle adı “Horasan Harcı” olmuştur.

Salih Çifci / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.