İBHAYD Başkanı Ömür Akkaya'dan ilaç çağrısı

İBHAYD Başkanı Ömür Akkaya'dan ilaç çağrısı

İBHAYD Başkanı Ömür Akkaya, ilaçlarımızı bulamıyoruz. İlaç sıkıntılarının yanı sıra hastanelerde de sorun yaşanıyor dedi. Akkaya, “İlaca ulaşmakta güçlük çekiyoruz. Sağlık Bakanlığı’ndan destek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de 125 bin civarında iltihaplı bağırsak hastası (ülseratif kolit crohn) bulunuyor. Sindirim sistemi veya bağırsak duvarının kronik iltihabı ve kalınlaşması sonucu oluşan bu bağırsak hastalığı yaygın olarak 20’li ve 30’lu yaşlarda görülüyor. Hastalığın kadınlarda görülme olasılığı ise erkeklere göre daha fazla. Kısa adı İBHAYD olan İnflamatuvar Bağırsak Hastaları ve Aileleri Yardımlaşma Derneği, nadir görülen bu hastalıkla mücadele eden hastaların seslerini duyurabilmek, yaşadıkları ilaç ve hastane sıkıntılarını duyura bilmek için Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya seslendi. İzmir İnflamatuvar Bağırsak Hastaları Stoma ile Yaşam ve Tüm Bağırsak Hastaları ve Aileleri Yardımlaşma (İBHAYD) Dernek Başkanı Ömür Akkaya yaşadıkları ila yokluğunu duyurabilmek için Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya çağrıda bulundu. Akkaya, “Sağlık Bakanlından kur güncellemesi talep ediyoruz. Dolar ve Euro kur farkından dolayı firmalar ilaç getirmiyor yâda anlaşma gereği en alt seviyede yetiyorlar. Eskiden ilaçlarımızda fiyat farkı kutu başı 5 TL gibi bir rakamdı lakin şimdi kutu başına daha ciddi bir fiyat farkı çıkmaktadır. Hastalar olarak ilaç sıkıntımızın yanı sıra hastane sorunlarımız da var. Sayın Bakanımız Koca’dan sorunlarımıza çözüm bulmasını istiyoruz” dedi.

ibhayd-inflamatuvar-bagirsak-hastalari-ve-aileleri-yardimlasma-dernegi-ibhayd-baskani-omur-akkaya.jpg

“KUR DÜZENLEMESİ İSTİYORUZ”

(İBHAYD ) Dernek Başkanı Ömür Akkaya Sağlık Bakanı Fahrettin Kocaya seslenerek, “Sayın Bakanım Koca, ben Ülkemiz de tahmini olarak 125 bin hastayı temsilen sizlere sesleniyorum. Biz hasta ve ailelerinin ülseratif kolit crohn ve stomalı hastalar ilaç bulma anlamında 3 yıldır yaşadığımız sorunlar bir türlü aşılamadı. Sağlık Bakanlından kur güncellemesi talep ediyoruz. Dolar ve Euro kur farkından dolayı firmalar ilaç getirmiyor yâda anlaşma gereği en alt seviyede yetiyorlar. Bizler gibi bu hastalık ile savaşan birçok hastamız ve yakını yaşadıkları illerde ilaçlarımızı bulamaz olduk. İlaçlarımızı bulduğumuz eczaneler ise fahiş fiyata ürün satmak istemektelerdir” ifadelerini kullandı.

cropped-ibhayd-y-logo.png
“BULUNMAYAN İLAÇLARIMIZ ÇOK FAZLA”

Akkaya, “Eskiden ilaçlarımızda fiyat farkı kutu başı 5 TL gibi bir rakamdı lakin şimdi kutu başına daha ciddi bir fiyat farkı çıkmaktadır. Bulunamayan ilaçların başında bazı anti tnf ve biolojik ilaçlar ve mesalazin gurubu ilaçlar salofalk grubu tablet fitil lavman gibi ilaçlar ve granül stick budenafalk gibi ilaçlar var. Bu ilaçların bazıları yerli üretim müdavimi diyebileceğimiz ilaçlar var. Bu ilaçlar kadar etkili değiller bazı ilaçların muadili dahi yok. Fiyat farkları ile mücadele ederken birde ameliyat oluyoruz. Stoma ve medikal malzeme almak zorunda kalıyoruz. Stoma torbaları ayrı fiyat kullanılan malzemeler ayrı fiyat pasta pudra gibi kullanılan malzemeleri SGK kapsamında alamıyoruz. Bu yük biz asgari ücret ile çalışanlara ağır gelmektedir” şeklinde konuştu.

crohn-hastaligi-mide-2.jpg

“RANDEVU BULMAKTA ZORLANIYORUZ”

(İBHAYD ) Dernek Başkanı Ömür Akkaya Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya yaşadıkları ilaç sıkıntısını duyurmaya çalışarak son olarak hastaneler de de sorun yaşadıklarını dile getirdi. Akkaya, “ Hastalar olarak ilaç sıkıntımızın yanı sıra hastane sorunlarımız da var. Ülser atif kolit crohn ibh ile ilgilenen doktor sayısı çok az neredeyse yok denecek kadar az randevu bulamıyoruz. Randevu bulsak bile her seferinde farklı bir asistan doktora denk geliyoruz. Hastanelerde tahlil ve tetkikler için bazı illerde 6 ay sonra bazı illerde ise 1 buçuk yıl sonrasına gün verilmektedir. Bu konuda Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan destek beklemekteyiz. Bazı tahlil ve tetkikler dış merkezlerde yapılmak ve birçok hasta maddi imkânsızlıktan bu testi yaptıramıyor. Bu testler kamu kurum ve kuruluşlarında yapılmasını talep ediyoruz” dedi.

Enes Boyacı / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum