iş sağlığı ve güvenliği ihmale gelmez

iş sağlığı ve güvenliği ihmale gelmez

Gazetemize konuşan Muhabbet Ortak Sağlık Güvenlik Birimi sahibi Halil Tokat firmaların iş sağlığı ve güvenliği hakkında bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi gerektiğini, iş sağlığı ve iş güvenliğinin ihmal edilmemesi gerektiğini söylüyor.

Avrupa Birliği Uyum Yasaları çerçevesinde çıkan yasalardan biri olan "İş sağlığı ve Güvenliği" kanunu, çalışanların olası bir sağlık sorunu ve kaza riskini en aza indirmeyi amaçlıyor. Halil Tokat, tehlikeli ya da çok tehlikeli sınıfta yer alan firmaların zorunlu olarak bir Ortak Sağlık Güvenlik Birimi yada İş Güvenlik Uzmanı ile anlaşması gerektiğini ifade ederken, iş sağlığı ve güvenliğinin ihmale gelmeyeceğini belirtti.
Muhabbet OSGB sahibi Halil Tokat 2012 yılından itibaren Siteler Demirhendek Caddesi'nde, 1 doktor, 2 uzman ve 2 tane saha elemanları ve Genel müdürleri ile birlikte profesyonel hizmet verdiklerini ifade etti. Bölge olarak Siteler'e ağırlık verdiklerini belirten Tokat, "İşimizi en iyi şekilde yapıyoruz. İşlerimiz sistemli bir şekilde ilerletiyoruz." dedi.

Firmalar Bilinçlendirilmeli

İş yerlerinin Ortak Sağlık Güvenlik Birimleriyle birlikte çalışmaları gerektiğinin önemini vurgulayan Tokat, " Bu konuda duyarlı olan firmalar olduğu gibi, duyarsız olan firmalar da var. Firmalar bu konuda bilinçlendirilmeli. Kategori olarak tehlikeli, çok tehlikeli ve az tehlikeli  iş sınıflandırması olduğunu belirten Tokat, az tehlikeli firmaların iş sağlığı ve güvenliği ile birlikte hareket etme zorunluluğunun 2020 yılına kadar uzatıldığını ifade etti. Şu an tehlikeli ve çok tehlikeli iş sınıfları ile çalıştıklarını belirtti. 

Çeşitli hizmetler sunuluyor

Çalışanların aylık ve yıllık  periyodik olarak sağlık muayenelerinin ve firma kontrollerinin yapıldığını ifade eden Tokat, "İş yeri hekimliği, işe giriş muayeneleri, periyodik muayeneler, tıbbı tahliller gibi iş sağlığı hizmetleri vermekteyiz. İş Güvenliği Uzmanlarımız ile birlikte ise iş yerlerinin eksikliklerini belirleme, risk analizi, risk kontrol tedbirleri, dokümantasyon, acil eylem planları, ekiplerin oluşturulması, ortam ölçümleri gibi hizmetler sunmaktayız." dedi.
Denetimler yetersiz
Diğer bölgelere göre Siteler'de ki  denetimlerin yetersiz olduğunu belirten Tokat, denetimlerin sıkılaştırılması gerektiğini belirtirken, firmalara da olası bir denetimde ceza ödememeleri için uyarıda bulundu. 6331 Sayılı Kanunu göre risk analizi yaptırmamak, acil durum planı oluşturmamak, iş güvenliği eğitimi verdirmemek ile çalışan sayısına göre iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı danışmanlık hizmeti almamak durumunda ağır, etkin ve caydırıcı idari para cezaları uygulanacak. Bu cezaların 7 bin lira ile 14 bin lira arasında olduğunu belirten Tokat, bu cezaların daha yüksek meblağlara çıkabildiğini belirtti.

Siteler İçin Büyük Kazanç

Firmaların işlerinin devamlılığı için OSGB ile birlikte çalışmaları uyarısında bulunan Tokat, "Ufak bir iş kazası firmanın sonu olabilir. Firmalara duyarlı olmaları konusunda çağrıda bulunuyoruz."  şeklinde konuştu. Ayrıca Siteler'de 200'e yakın firma ile çalıştıklarını belirten Tokat, "Sitelerde bürosu olan tek OSGB biziz. Bu siteler esnafı için büyük bir kazanç." dedi. Danışmanlık hizmeti yanında çeşitli eğitim hizmetleri verdiklerini de belirten Tokat, son olarak firma ve çalışanların bilinçlendirilmesi konusuna tekrar değinerek, "Bilinç iş güvenliğinin kapısını açar." dedi.Emrah Özcan /HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.