İSAF Başkanı Ensari: Cumhurbaşkanı isterse bu iş çözülür

İSAF Başkanı Ensari: Cumhurbaşkanı isterse bu iş çözülür

Gazetemize konuşan İş Sağlığı ve Güvenliği Dernekleri Federasyonu (İSAF) Başkanı Mehmet Şeyhmus Ensari, yaşanan iş kazaları konusunda “Cumhurbaşkanı isterse bu iş çözülür” dedi.

İşçi Sağlığı ve İşçi Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin yayınladığı 2024 yılının ilk 3 ayını kapsayan iş kazaları sonucunda hayatını kaybeden işçilerin raporunu, İş Sağlığı ve Güvenliği Dernekleri Federasyonu (İSAF) Başkanı Mehmet Şeyhmus Ensari gazetemize yaptığı açıklamalar ile değerlendirdi. Ensari, “Cumhurbaşkanı isterse bu iş çözülür. Bu iş artık en üst düzeyde çözülecek bir iş haline geldi” açıklamasında bulundu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının denetimleri iş güvenliği uzmanları ile sahada yapması gerektiğini belirten Ensari, işverenlerin ve işçilerin bilinçlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

erdogan.jpgCUMHURBAŞKANI İSTERSE OLUR

İSAF Başkanı Mehmet Şeyhmus Ensari, iş güvenliği eksikliği sorununu ancak cumhurbaşkanının çözebileceğini şu ifadeler ile aktardı:

“Cumhurbaşkanı isterse bu iş çözülür. Bu iş artık en üst düzeyde çözülecek bir iş haline geldi. Çalışma Bakanı Vedat Bey, bir demecinde ceza yazılıp kapatılan bir maden işletmesinde cezayı yazan müfettişlere tazminat davası açıldığını ve davanın devam edildiğini söyledi. İşletmeye her yıl ceza yazılmış ama ceza yazan müfettişlere dava açılmış. Cumhurbaşkanı isterse alacağı keskin kararlar ile birlikte bu iş çözülür. Hatta ancak bu şekilde çözülür.”

iss.jpg

SAHA İLE İLETİŞİM ÖNEMLİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının denetimleri sahada yapmasını ifade eden Mehmet Şeyhmus Ensari, “Yüz binlerce iş güvenliği uzmanı bulunuyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlığı bu uzmanlardan faydalanmalı. Bu uzmanlar, ustanın neden baret takmadığını ve çözümünü biliyor. Bakanlığın saha ile iletişimde olması gerekiyor. Bu konu çok önemli. Denetimlerin kağıt üzerinde değil sahada yapılması gerekiyor. İş sağlığı güvenliği temel eğitimleri vardır. Bu eğitimlerde işçiye işbaşı eğitimi verilir. Bazı yerlerde görüyoruz ki işçinin eğitimden haberi bile yok ama almış görünüyor. Bu konuların özellikle denetlenmesi gerekli” dedi.

is.jpg

BU SAYILAR DAHA FAZLA

Ensari, “İşçi Sağlığı ve İşçi Güvenliği Meclisi’nin yayınladığı 2024 yılının ilk 3 ayını kapsayan iş kazaları raporunda 425 işçinin hayatını kaybettiği görülüyor. Bu sayılar aslında sadece bizlere ve basına yansıyan sayılar. Sahadan toplanabilen veriler. Sahadan tarafımıza ulaşmamış veya bir rapora kayıt altına alınmamış çok fazla daha iş kazası bulunuyor. Bunun yanında sadece iş kazası olarak değil meslek hastalıkları olarak da baktığımızda bu sayılar katlanarak artıyor. Bu nedenle bu sayılar maalesef daha fazla” şeklinde konuştu.

foto2.jpg

İŞÇİLER BİLİNÇLENDİRİLMELİ

İşçilerin bilinçlendirilmesi gerektiğini ifade eden Mehmet Şeyhmus Ensari, “İşbaşı eğitimleri çok önemli ve bu konuda en büyük eksikliklerden biri de eğitimdir. Siz her ne kadar işveren olarak önlem alsanız ve eğitimleri vereniz de işçi, ‘akşam eve sağ salim döneceğim’ niyetiyle çalışmıyorsa ne yaparsanız yapın o işçiyi kaybedersiniz. Bu konuda çalışan işçinin bilinçlendirilmesi gerekiyor” açıklamasında bulundu.

foto1.jpg

“ZORUNLULUK OLARAK BAKILMAMALI”

İSAF Başkanı Mehmet Şeyhmus Ensari, İşverenler konuya zorunluluk olarak değil de işinin kalitesi ve akışı yönünden bakarsa aslında bir soru işareti daha giderilmiş oluyor. Özellikle en çok iş kazası yaşanan inşaat sektörüne baktığımızda güvenlik önemlerinde hem işveren hem de işçilerde bir bilinçsizlik görüyoruz. İşverenin kişisel koruyucu donanımları pahalı buluyor ve eksik alıyor, işçi de bu donanımları kullanmıyor. Dolayısı ile iki tarafın da bilinçlendirilmesi gerekiyor. Bu güvenlik önlemlerini zorunluluktan değil bilinçli bireyler olarak kendilerinin alması gerekiyor” diye konuştu.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.