Isırgan otundan çorap ve süs eşyası

Isırgan otundan çorap ve süs eşyası

Akkaya Köyü'den gelerek Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen Giresun Tanıtım Günleri'nde stant açan Zineti Kılıç, ısırgan otunun liflerinden iplik elde ederek, ördüğü çorap ve süs eşyaları vatandaşlar tarafından yoğun ilgi görüyor.

Isırgan otunun faydaları saymakla bitmiyor. İlaç sanayisinden tutunda kozmetik ve gıda sektöründe de sıklıkla kullanılan ısırgan otuna Giresunlu Zineti Kılıç, farklı bir boyut kazandırdı.

Giresun'un Espiye ilçesi Akkaya Köyü'de yaşayan Zineti Kılıç , ısırgan otu liflerinden  iplik elde ederek, çorap ve süs eşyaları örmeyi başardı. Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen Giresun Tanıtım Günleri'nde stant açan Zineti Kılıç'ın , ısırgan otundan ördüğü süs eşyaları ve çoraplar vatandaşlar tarafından yoğun ilgi görüyor.

ISIRGANIN LİFLERİNDEN İP

Espiye Akkaya Köyü'nde ısırgan otunun oldukça fazla yetiştiğini belirten, Zineti Kılıç," Öncelikle ısırgan otunu biz yemeklerimizde de sıklıkla kullanırız. Sizlerin de bildiği gibi oldukça sağlıklı bir bitki. Biz daha sonra ısırgan otundan çorap ve süs eşyası da yapmaya başladık. Isırganı öncelikle kurutuyoruz liflerini ve yünlerini soyup yün tarağıyla tarayıp ip haline getiriyoruz. Süs eşyaları ve çorap yapıyoruz. Özellikle ısırgan otundan yapılan çorap kış aylarında ayağınız sıcak tutar. Sağlık açısından bir sıkıntısı olmaz tamamen doğaldır. Romatizma hastalarına oldukça iyi geldiği söyleniyor." dedi.

Ninelerinin de geçmiş yıllarda ısırgan otundan çorap ördüğünü anlatan Kılıç," Bizde geleneğimiz unutmayalım devam ettirelim dedik. Köyümüzdeki birçok kadın şuan ısırgan otundan çorap ve süs eşyası yapıyor. Yurtdışında Almanya'da da yapıldığını öğrendik yüksek ücretlere satılıyormuş. Türkiye'nin birçok ilinde tanıtım günlerine gidiyoruz. Vatandaşlarımıza ısırgan otundan yapmış olduğumuz çorapları ve süs eşyalarını tanıtıyoruz. Biz ısırgan otunu ayrıca yemeklerde de sıklıkla kullanıyoruz. Çorbasını yapıyoruz, gözleme yapıyoruz. Köyümüze ziyarete gelen misafirlerimiz tadını çok beğeniyorlar." diye konuştu.

TÜRKİYE’DE İLK DEFA

Tanıtım günleri ve fuarları gezerek vatandaşlarımıza ısırgandan neler yapılabileceğini gösterdiklerini ifade eden Espiye Akkaya Köyü Muhtarı Fahrettin Kılıç, şunları söyledi:" Isırgan otu köyümüzde oldukça iyi bir şekilde yetişiyor. Giresunlular olarak ısırganı yemeklerimizde kullanırız. Yemeklerimizin dışında artık ısırgan otundan süs eşyaları, çorap yapıyoruz. Tanıtım günleri ve fuarları gezerek vatandaşlarımıza ısırgandan neler yapılabileceğini gösteriyoruz.

Ülkemizde ilk defa ısırgan otundan çorap Espiye Akkaya Köyü'nde yapıldı. Bunu geliştireceğiz çeşitlerimiz artacak. Standımıza gelen vatandaşlar büyük bir şaşkınlık yaşıyor. Isırgandan çorap, süs eşyalarının yapıldığını görünce. Özellikle sıklıkla sorulan soruyorlar çorabı ayağımıza giydiğimizde herhangi bir sorun oluyor mu? Kesinlikle herhangi bir sorun olmuyor normal bir çorap. Oldukça doğal ve sağlıklı. Büyük bir ilgi var. Bizden bundan dolayı mutluyuz."

İBRAHİM ETHEM ÜNAL / HABERVAKTİM


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum