İslam’a göre Allah nerede? Allah yerde midir? Allah gökte midir?

İslam’a göre Allah nerede? Allah yerde midir? Allah gökte midir?

Alemlerin rabbi olan Allah, bütün kemal sıfatlara sahip her türlü noksanlıktan münezzehtir. Peki, İslam’a göre Allah nerede? Allah yerde midir? Allah gökte midir? İşte detaylar:

Allah, sonsuz güç, kudret ve engin hikmet sahibidir. Allah, zamandan ve mekandan münezzehtir. Yüce yaratan o her yerdedir. Allah'ın her yerde olması demek, yüce rabbimizin sonsuz kudreti ile her şeyi kuşatan ilmi ile Rahman, Rahim, Cemal, Celal, Kemal gibi sıfatları ve isimleri ile her yerde hazır ve nazır olması demektir. Peki, İslam’a göre Allah nerede? Allah yerde midir? Allah gökte midir? Tüm detaylarıyla haberimizde:

allah-2.jpg

ALLAH YERDE MİDİR? GÖKTE MİDİR?

Onun zatının mahiyeti gizlidir. Yaratılmışlar tarafından bilinemez, gözler onu göremez, akıllar onu idrak edemez, o ise her şeyi bilir, görür ve işitir. Hatta kalplerin derinliklerinde bulunanları dahi bilir. Allah kullarına o kadar yakındır ki Kuran’ın ifadesi ile “O kişi ile kalbi arasına girer.” Dolayısı ile ondan gizlenebilecek hiç bir şey yoktur.

allah-3.jpg

Ayeti Kerimelerde söz edilen yakınlık ve beraberlik ve akıl ile düşünülebilen his, zihin, hayak ya da vehim türünden bir beraber olma değildir. Allah'u Teala bütün bunlardan tamamen münezzehtir. Bu beraberlik sadece Allah'a mahsus olan sınırını cenabı haktan ve kendilerine bildirdiklerinden başka hiç kimsenin bilmediği bir beraberliktir. Bu ayetlerde geçen beraber olma ve yakınlık, Allah'ın bütün kullarının her halinden haberdar olduğunu ifade etmektedir. Diğer yandan Allah ile beraber olduğunu idraki içinde olan insan, Allah'a karşı edepli olur. Yani onun hoşnut olmayacağı herhangi bir davranışı yapamaz. Daima ihsan duygusu ile yaşar. Zira ihsan Hz. Peygamber Efendimizin ifadesi ile “Her ne kadar biz Allah'ı göremiyorsak da Allah bizi görüyor” şuuru ile yaşamaktır.

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.