İstiklal evi açılış için gün sayıyor

İstiklal evi açılış için gün sayıyor

İstiklal şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un İstiklal Marşımızı yazdığı evin restorasyon çalışmalarında sona gelindi. Müze ev, çevre düzenleme çalışmalarının da tamamlanmasıyla yaklaşık 10 gün sonra açılmaya hazır hale gelecek.

Başkentin ve Cumhuriyetin ilk yıllarına yakından tanıklık eden, öyle ki İstiklal mücadelesinin marşının kaleme alındığı yer olan tarihi konak, restorasyona girmişti. Ankara Valiliği himayesinde gerçekleştirilen çalışmalarla aslına uygun olarak yeniden tasarlanan ve ek yapılarla daha kullanışlı hale gelen müze ev, çevre düzenleme çalışmalarının sonlanmasıyla kullanıma hazır hale gelecek.

restore-3.jpg

Dört ayı aşkındır devam eden çalışmalarda tarihi konağa ek yapılar dahil edilirken, engelli vatandaşlar için de bazı düzenlemeler gerçekleşti. Yetkililerden edinilen bilgilere göre; son olarak çevre düzenlemesi devam eden restorasyon çalışmalarının 10 güne kadar bitmesi ve ardından açılışı gerçekleştirilerek kullanıma açılması bekleniyor.

restore-2.jpg

AÇILIŞ İÇİN SON 10 ÇALIŞMA GÜNÜ

Tacettin Sultan Dergahı’nda yer alan ve İstiklal şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un yaşadığı Ankara’da konakladığı yer olan tarihi ev, 2023 yılının ortalarından itibaren kullanıma kapatılmıştı. Müze olarak kullanılan evin aslına uygun olarak restore edilme çalışmalarıyla birlikte daha kullanışlı bir hale getirilmesi amaçlanan projede son noktaya gelindi. Evdeki çalışmaların tamamlanmasıyla çevre düzenlemesine geçilen çalışmaların 10 güne kadar bitirilmesi ve yetkililer tarafından açılarak vatandaşların kullanıma sunulması bekleniyor.

restore-1-001.jpg

İLK ÇALIŞMA 2008’DE BAŞLAMIŞTI

Ankara’nın tarihi ve kültürel mekanlarından Hamamönü içinde bulunan Tacettin Sultan Dergahı yanındaki ev, 2008 yılında başlayan çalışmalarla restorasyon sürecine girmişti. O yıllara kadar harabe bir yapıya dönüşen tarihsel mekan, yetkililerin çalışmalarının ardından restore edilmiş ve müze olarak yurt içi ve yurt dışı turistlerin kullanıma sunulmuştu.

restore-4.jpg

BURDUR MEBUSU OLARAK ANKARA’YA GELMİŞTİ

23 Nisan 1920 tarihinde Ankara’da açılan 1. TBMM’nin Burdur Mebusu olan Mehmet Akif, meclisin açılmasıyla Ankara’ya gelmiş ve şu anda müze olarak hazırlanan o evde yaşamıştı. Dönemin şartları gereği zor bir yaşam geçiren Mehmet Akif, İstiklal Marşı’nı da bu evde yazmıştı. Dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Beyin ısrarlarıyla İstiklal Marşı yazma yarışmasına kazandığı ödülü, ihtiyacı olmasına rağmen kabul etmeyen Akif, 500 liralık ödülü Hilal-i Ahmer (Türk Kızılay) bünyesinde, kadın ve çocuklara iş öğreten ve cepheye elbise diken Dar’ül Mesai Vakfına bağışlamıştı.

restore-5.jpg

MUHSİN YAZICIOĞLU’NUN MEZAR ÇEVRESİ DE YENİLENDİ

Günümüzde hala tartışma konusu olan bir kaza sonucu hayatını kaybeden Muhsin Yazıcıoğlu’nun mezarının da bulunduğu restorasyon alanında çevre düzenlemesi gerçekleşti. Önceden daha dar bir alana sahip olan mezar çevresi, yan taraftaki duvarların yıkılmasıyla genişletildi. Alan düzleştirilerek genişletilirken, aynı zamanda yeşillendirme çalışması da gerçekleşti.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.