İthal etteki vergi indirimi

İthal etteki vergi indirimi

İthal ete uygulanan gümrük vergisi, Bakanlar Kurulu kararı ile düşürüldü. Hayvan besicileri bundan olumsuz etkilense de kasaplardaki et fiyatında bir düşüş yaşanması beklenmiyor.

Enflasyonla mücadele kapsamında  kırmızı et ve hudubat ürünleri ithalatında gümrük vergisi indirimi yerli üreticide tedirginlik oluşturdu. Kasaplar ithal et gelse de et fiyatlarının düşmeyeceğini belirtti. Vatandaşın yerli eti tercih edeceğini ifade eden 33 yıllık kasap Mustafa Tekerek, daha önce 2010 yılında ithal angus getirildiğinde de fiyatların düşmediğini ifade etti. 

Vatandaş Güvendiği eti almak istiyor

Mamak'ta kasaplık yapan 44 yaşındaki Mustafa Tekerek, ithal etin ne kadar ucuza gelse de tüketici tarafından tercih edilmediğini belirtti. Tekerek yaptığı açıklamada,
"İthal et fiyatlarında yapılan vergi indirimi belki üreticiyi etkileyebilir, fakat bu indirim kasaplarda baş göstermeyecektir. Çünkü bizim milletimiz et alırken 10 lira fazla verip 5 gram az alır ama güvendiği eti alır. 2010 yılında ithal angus getirilmişti. Dolaplara sadece bir iki gün koyabildik. Müşterilerimiz yerli dana etini tercih ediyor. İthal et sadece Et ve Süt Kurumu'nda yer alıyor." şeklinde konuştu.

Angus Tutmadı Karkas da Tutmaz

İthal etin fiyatları düşürmeyeceğini belirten Mustafa Tekerek, anguslar geldiği zaman et fiyatını düşürmedi fakat belli bir süre et fiyatındaki artışı azalttığını ifade etti. Kendisinin kasaplık yanında besicilik işiyle de uğraştığına değinen Tekerek, et fiyatlarındaki artışı engellemek için üreticinin giderlerini makul seviyeye düşürmek gerektiğini söyledi. Tekerek yaptığı açıklamada, "Yem fiyatları çok yüksek. Bir hayvandan üretici en fazla yüzde 5 kar edebiliyor. Aşısı var, çobanı var, bakımı var. Aynı zamanda ülkede hayvan yetiştiricisi giderek azalıyor. İnsanlar para kazanamadığı şeyi yapmak istemiyorlar. Yeni nesil tamamen uzaklaşıyor. Bence ithal et getirileceğine hayvancılığa teşvik artırılmalı. İthal ürün geçici süre fiyat artışını engelliyor. 2010 yılında et fiyatları 17-18 lira olunca angus getirilmişti. Şimdi Et ve Süt Kurumu'nda bile etin kilosu 28 lira." şeklinde konuştu.
 

 Fırsatçılara dikkat

İthal ete uygulanan vergi indirimiyle fiyat düşeceği için fırsatçıların İslami kurallara uygun olmayan etleri merdiven altı kasaplarda ucuz fiyata satabileceğini ifade eden Tekerek, et alırken dikkat edilecek hususları şöyle açıkladı:
"Etin rengi çok koyuya kaçmamalı. Kasaptan kullanacak yemeğe göre et istenmeli, çok alıp dolapta bekletmek iyi değildir. Ürünlerin sağlık belgesine ve helal kesim belgesine dikkat edilmeli. Kesinlikle helal kesim ve sağlık belgesi olmayan kasaptan et alınmamalı.  Hijyenik mi, değil mi bilinmeli.  Etteki en önemli husus güvendiğiniz bildiğiniz yerden alın. Bizim etlerimiz yerli kesimdir. Tamamen İslami kurallara uygun yetiştirip, uygun kesiyoruz. Kızılcahamam ve Çerkeş yaylalarında yetişiyor bizim hayvanlarımız. "

Kırmızı ette hilenin gözle görüp kolay kolay anlaşılamayacağını belirten Tekerek, en çok hilenin sucuk ve salam gibi et ürünlerinde yapıldığını söyledi. Bu ürünleri alırken kesinlikle güvenli bir kasabın tercih edilmesi gerektiğini vurguladı.     Enes Sansar/ HABER VAKTİM


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.