Geçmişe sıla-i rahim: "Kabir ziyareti"

Geçmişe sıla-i rahim: "Kabir ziyareti"

İnsan, öldükten sonra ise sevenleri tarafından ebedi yolculuğuna uğurlanır. Önemli günlerde ise geçmişlerimizin mezarları ziyaret edilir. Peki, Kabir ziyaretinin önemi nedir? Kabir ziyaretinin sevabı? Kuran’da kabir ziyareti? İşte detaylar:

İnsan hayatının dünyadan sonraki safhası, kabir hayatıdır. Ölümle başlar, kıyamete kadar devam eder. Kabir hayatı bir bakıma ahiret hayatının başlangıcı ve dünya ile ahiret arasında bir köprüdür. Arapça bir kelime olan kabir, ölünün gömüldüğü yer anlamına gelir. Kabirlerin bulunduğu yere de kabristan denir. Kabir, ölümle mahşerdeki diriliş arasında insanların yaşayacağı berzah hayatı olarak ifade edilir. Peki, Kabir ziyaretinin önemi nedir? Kabir ziyaretinin sevabı? Kuran’da kabir ziyareti? Tüm detaylar haberimizde:

kabir-ziyareti-2.jpg

GEÇMİŞE SILA-İ RAHİM: “KABİR ZİYARETİ”

İslam inancına göre ölen kişi nerede ve hangi durumda bulunursa bulunsun kabir ve berzah alemi safhasından geçer. İnsanın kabir ve toprakla ilgisi şu ayette açık bir şekilde ifade edilir: “Sizi topraktan yarattık. Yine oraya döndüreceğiz ve bir defa daha sizi oradan çıkaracağız.” İslam, insanın hayatında olduğu gibi ölümünde de büyük değer vermiş ve gereken saygıyı göstermiştir. Toprağa defnedilen insanın en uzun süre bulunacağı yer kabristandır. Bu sebepte İslam dini kabristanın düzenli ve tertipli yapılmasını ve yeşillendirilmesini ve hayatta bulunan insanların ölülere karşı bir vefa borcu olarak görür.

kabir-ziyareti-3.jpg

Konuyla ilgili olarak Peygamber Efendimiz “Ölülerinizi hayırla yâd ediniz” buyurur. İslam dininde dirilerin hakları kadar ölülerin de hakları koruma altına alınmıştır. Bu sebeple yol yapımı, su baskını ve heyelan gibi önemli bir sebep bulunmadıkça mezarların nakli uygun değildir. Ayrıca zaruret olmadıkça kabirlerin açılmaması gerekir. Kabir ziyaretinin amacı ölüye dua ve istigfar etmektir. Ölü için yapılan hayır ve hasenatın sevabı onlara ulaşır. Bu konuya en büyük delil şu ayettir: “Ey rabbimiz; bizi ve iman ile bizden önce geçmiş olanları yarlığa iman etmiş olanlar için kalbimizde bir kin bırakma.”

kabir-ziyareti-4.jpg

Resulullah, “Kabir ziyareti insana ölümü hatırlatır ve ibret alıp ahiret için hazırlanmayı sağlar. Aşırı dünya hırsını ve haram işlemeyi engeller. Kişiyi iyilik yapmaya yöneltir” demiştir. Kabirleri ziyaret insanın geçmişi, dini, kültürü ve tarihi ile bağlarının güçlenmesine de yardımcı olur.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.