Kalaycılık tarihe karışıyor: Ustalar yetiştirecek çırak bulamıyor

Kalaycılık tarihe karışıyor: Ustalar yetiştirecek çırak bulamıyor

Geçmiş yılların en önemli meslekleri birer birer yok oluyor. Bu mesleklerden biri olan kalaycılık işi ile uğraşan Fahreddin Küçük, “Arkamızdan gelen, işimizi devredeceğimiz kimse yok” dedi.

Geçmiş yılların en önemli meslekleri birer birer yok olmaya başladı. Gençlerin rehavet göstermediği mesleklerin arasına bir yenisi daha katıldı. Meslekler eleman yetersizliğinden dolayı tehlikeye girmiş durumda. Mesleklerini miras bırakacak çırak bulamayan ustalar dükkânlarında da çalışılacak eleman arayışı içinde. O ustalardan biri olan ve 45 yıldır kalay işiyle uğraşan Kalay Ustası Fahreddin Küçük, “Vatandaşlardan talep olsa da, kalay yapacak usta yok. Yapan ustalarda teker teker işi bırakıyor. Arkamızdan gelen, işimizi devredeceğimiz kimse yok. Gençler malum tercih etmiyor. Müşteri çok, eleman yok diyebilirim” dedi.

“KALAY YAPACAK USTA YOK”

45 yıldır kalaycılık işi ile uğraştığını dile getiren Kalay Ustası Fahreddin Küçük, iş olsa da yakın zamanda kalaycılık mesleğinin biteceğini dile getirdi. Sebebinin ise çalışacak elaman bulamadıklarından kaynaklandığını belirtti. Mesleğin son demleri olduğunu ifade eden Küçük, sözlerine şu cümlelerle devam etti:

“Kendimi bildim bileli bu işin içerisindeyim. Eskiden günlerimiz oldukça yoğun geçiyordu. Bir dönem duraksadı. Şimdilerde tekrar bir yoğunluk söz konusu ama bu durum maalesef kısa bir süre sonra tekrar eskiye dönecek. Vatandaşlardan talep olsa da, kalay yapacak usta yok. Yapan ustalarda teker teker işi bırakıyor. Arkamızdan gelen, işimizi devredeceğimiz kimse yok. Gençler malum tercih etmiyor. Müşteri çok, eleman yok diyebilirim.”

2-005.jpg

“İŞLERİMİZDE HAREKETLENMELER OLDU”

Son dönemlerde işlerin arttığını belirten Küçük, “Genelde en sağlıklı ve sağlam mutfak eşyaları bakırdan yapılan ürünler oluyor. Diğer çelik ve alüminyum gibi malzemelerden yapılan eşyalarda birçok hastalık oluşabiliyor. Bu sebepten son dönemlerde vatandaşlar bakıra daha çok yöneldi. Tabi belli bir kesim bu şekilde, tamamının geçmesi oldukça zor. Bakır eşyalar gönül rahatlığı ile kullanabildiğinden dolayı, kıyıda köşede kalan bakır mutfak eşyaları dışarı çıktı. Durum böyle olunca sakin geçen işlerimizde, hareketlenmeler oldu. İşlerin artmasının bir diğer sebebi ise, vatandaşlar yenisini almak yerine elinde olanı değerlendiriyor. Yenisini almaya kalksa dünya kadar para ödeyecek. Ancak elindeki ürünü kalaylamaya getirdiği zaman, ortalama 250 TL civarında işini hallediyor. Tabi bu durum ne kadar süre bu şekilde devam eder bilemiyorum” şeklinde konuştu.

Kaynak:Rüveyda Aslıipek / gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.