Ankara Kalesi'nin sorunlarına çözüm için 'Ankara Kalesi' paneli düzenlendi

Ankara Kalesi'nin sorunlarına çözüm için 'Ankara Kalesi' paneli düzenlendi

Ankara Kent Konseyi ve Emin Antik Sanat Merkezi’nin ortaklığında Ankara Kalesi’nin sorunlarına çözüm üretmek amacıyla ‘Ankara Kalesi’ başlıklı panel düzenlendi.

Ankara Kent Konseyi(AKK) ve Emin Antik Sanat Merkezi’nin işbirliğiyle Ankara Kalesi içerisinde yaşanan sorunlara çözüm üretebilmek amacıyla ‘Ankara Kalesi’ paneli düzenlendi. Panelin moderatörlüğünü Kent Konseyi Kale Meclis Başkanı Şevket Bülent Yahnici gerçekleştirdi. Altındağ Belediye Başkanı Doç. Dr. Asım Balcı, Ankara İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Ayvazoğlu, ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesi Başkanı Bekir Ödemiş, Akademisyen-Yazar Prof. Dr. Mehmet Tuncer, Yazar Dr. Necati Yalçın, Yazar Savaş Sönmez konuşmacı olarak panelde yerlerini aldı.

ankara-havadan-ulus-hamit-halcin-3-logolu.jpg

KALEDE 20 SENEDİR PROBLEMLER DEVAM EDİYOR

Kent Konseyi Kale Meclisi Başkanı Şevket Bülent Yahnici, “Ankara’nın yaşamak durumunda kaldığı bir fetret dönemi sonrası ilk defa Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyesi, ticaret odası yöneticileri ile bir araya geldik. Ankara Kalesi için ne yapılabilir konusunu ele almak istedik. Kale’de 20 seneyi aşan bir mücadele var. Ankara Kalesi’nin kültür varlığı, tarih değeri olarak ve içinde barındırdığı başta Anadolu Medeniyetleri Müzesi gibi Türk müzeciliğinin amiral müzesi olmak üzere 4-5 tane müzesi var. 20 senedir verilen mücadelede Kale ile ilgili çok temel problemler ortaya kondu. Trafik, otopark ve güvenlik talebi 20 yıl önce de problemdi bugün de aynı şekilde bu problemler devam ediyor. Bu kalabalık Kale’yi merak eden, Kale’yi gezmek isteyen insanların teveccühü trafiği artırıyor. Aslında iki konu arasında problem sıkışmış durumda. Biz istiyoruz ki ziyaretçi sayısı artsın. Ama bu sayı arttıkça trafik de artıyor, otopark problemi de artıyor, güvenlik problemi de artıyor” şeklinde konuştu.

‘Kale’yi görmeyen, sevmeyen kalmasın’ ilkesi ile yola çıktıklarını dile getiren Yahnici, “Türkiye’nin kalbi Ankara, Ankara’nın kalbi Altındağ, Altındağ’ın kalbi Ankara Kalesi derken sevmeyen görmeyen kalmasın da demiştik. İnşallah sevmeyenin, görmeyenin kalmadığı günlere Kale’yi taşıyacağız ama problemler büyüyerek artıyor” dedi.

whatsapp-image-2023-02-01-at-15-51-20.jpeg

HAYALİMİZ ANKARA KALESİ’NİN AÇIK HAVA MÜZESİ OLMASI

Akkale’nin ya müstakil müze olarak ya da Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ne bağlı şekilde tanzim olarak çalışması gerektiğine dikkati çeken Yahnici, “Akkale’nin ön tarafı kafe olabilir, oturulabilir alanı var çünkü. Oraya kadar turist çıkarsa yeniden aşağı inmek için gezmek zorunda kalacaktır. Çok önemli bir iştir bu. Altındağ Belediyesi, sığınakların açılması ve sığınıkların kullanılması için çalışma başlattı. Kapadokya misali birtakım turistlere yönelik çalışmaların yapılması gerekiyor. İnşallah bunlar olacak. Bunun dışında Ulucanlar Cezaevi, Hacı Bayram gibi tarihi yerler bir bütünün parçaları. Gordion nasıl bir yol aldıysa UNESCO Miras Listesi’nde, inşallah Hacı Bayram ve Augustus Tapınağı girecektir oraya. Bu müzelerle birlikte Ankara Kalesi’ni bir açık hava müzesi olarak ilan edilmesi bizim hayalimiz. Bu hayalimizi yıllardan bu yana getirdik. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Altındağ Belediyesi ve Ankara Büyükşehir Belediyesi, birliktelik etmezse bu işler olmaz” ifadelerini kullandı

catlak.jpg

KALEDEKİ ÇATLAK GİT GİDE BÜYÜYOR

“Trafiksizleştirme ve yayalaştırmanın Kale turizmi için en önemli çözümlerden olmalı” diyen Yahnici, “Bunu yirmiyi aşkın yıldır söylüyoruz. Kale’nin sokaklarında insanların rahatça gezdiği, müzisyenlerin rahatça sanatını icra ettiği, sanatçıların sokakta şövalesini kurup resim yapabildiği bir açık hava müzesi alanı haline getireceğiz. İnşallah Kale’de, mal getiren esnafı ikna ederek bu sorun çözülmeli. Söylediğimiz günden bu yana Kale’deki çatlak büyüdü. İncecik bir çatlaktı, kocaman bir çatlak haline geldi. Kaledeki çatlak altı yıldır gittikçe büyüyor. Bir gün yıkılırsa ne yaparız bilmiyoruz. Bütün bunlar birer problem. İnşallah bu problemler son bulur” diyerek konuşmalarını sonlandırdı.

whatsapp-image-2023-02-01-at-15-52-02.jpeg

KALE, YAŞAMIN ELİMİZDE OLAN İZLERİNİ BARINDIRIYOR

Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş, belediye olarak Kale için yaptıklarını şu şekilde dile getirdi: “Kale’yi ele alırken içinde yaşam olduğuna dikkati çektik. Hala devam ediyor. Bu yaşamın Osmanlı’dan önce de olduğunu hatta Ankara kurulduğundan beri olduğunu düşünüyorum. Yaşamın elimizde kalan izleri bunlar. 77’si tescilli, 171 tescilsiz 248 adet konut. Bu konutların hızla restorasyonuna başladık. 1. etapta 91 konut bitti. 2. etaptaki konutların da tamamını bitirdik. 3. etapta da 54 konutumuzun proje çalışması bitiyor. İnşallah onun da ihalesini yapacağız.”

whatsapp-image-2023-02-01-at-15-52-02-1.jpeg

ÖDEMİŞ: “BİR KURUŞ PARA ALMADAN YAPIYORUZ”

Ödemiş, 5. yılın sonunda Ankara Kalesi içindeki evlerin tamamının restore edilmiş olacağını hatırlatarak “Bizim yaptığımız önemli 2-3 iş var. Bir kere kesinlikle yıkmıyoruz. Yıkıp da yerine betonarme bir yapı yapmıyoruz. Türkiye’nin de taraf olduğu Paris Anlaşması gibi uluslararası koruma ilkeleri neyi gerektiriyorsa Kale’de onu yapıyor. Bizim yaptığımız orada bir eve boya badana yapıp geçmek değil. Esaslı onarım yapıyoruz. Bunu da üniversitedeki hocalarımızın nezaretinde yapıyoruz. Para almıyoruz bunun karşılığında. Bir kuruş para almadan yapıyoruz bunu. Bana göre bu durum örnek alınması gereken bir şey diye düşünüyorum. Eserin içini koruyoruz. Öyle bir Kale ki, Arif Sağ da oturmuş, Neşet Ertaş da oturmuş. Geçmeyen yok yolundan. Tüm bu değerleri yaşatacak şekilde fiziki planlamanın içinde hepsini yerleştiriyoruz” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Buket Beslen/ İLKSAYFA-

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.