Kalenin kahvecisi

Kalenin kahvecisi

Ankara Kalesi’ndeki meşhur Dibekkahvecisi 80 yıldır milletvekilinden iş adamlarına kadar değişik kesimden müdavimlerini ağırlıyor. işletmeci Kadriye Özyurt ‘‘Üç kuşaktır buradayız’’ diyor.

Ankara Kalesi’nde Rahmi Koç müzesinin yanında bulunan Erzurum Dibek kahvecisi 80 yıldır milletvekilinden iş adamlarına kadar müdavimlerini ağırlamaya devam ediyor. İlk kez gelenler ise kahvenin yanında işletmecisi Kadriye Özyurt’un kendi ürettiği şerbeti ikram etmesini önce şaşkınlık sonra büyük beğeni ile karşılıyor. 80 yıldır burada olduklarını söyleyen Özyurt son 10 yıldır da kendisinin işlettiğini söylüyor. 

GELENEKSEL ŞEKİLDE HAZIRLANIYOR 

Kahvelerinin tamamen el yapımı ve geleneksel usullere göre yapıldığını söyleyen Özyurt, “Bizler üçüncü Kuşağız 80 senedir eşimin ailesi son 10 yıldır da ben işletiyorum. Kahvemiz taş değirmende çekiliyor. Asla makineye girmiyor ya da katkı maddesi bulunmuyor. Eski Türklerin kahve yaptığı gibi meşe kömüründe kavrulur. Hazırlanırken toprak, sac ve tahta kaşık kullanırız. Kahvemizi etraftan isteyenler oldu fakat makineyle yaptıkları için aynı lezzeti tutturamadılar. Kahvemi hazırlarken kendime ne kadar malzeme katıyorsam müşteriye de o şekildedir. Bu aylarda tenhayız fakat yazları burada oturacak yer bulamazsınız” ifadelerini kullandı. 

ŞERBETİN YERİ BURASIDIR

Müşterilerine farklı bir lezzet sunma amacıyla bu şerbeti bulduğunu söyleyen ve yalnızca kendi dükkânın da içilebileceğini söyleyen Özyurt, “Kahvenin yanında su yerine farklı bir şey sunmak istedim. Damak tadını yakalamak için 6 ay uğraştım. 35 çeşit bitki var içeresinde patentini de alarak kızımın adını verdim. Şerbetim günlüktür her gün yaparım içinde asla katkı maddesi bulamazsınız. Bunun içerisinde şeker ve meyve bulunmaz. Etraftaki birçok işletmeden şerbetimizi isteyenler oldu vermedim bu şerbetin yeri burasıdır dedim. Hatta yurt dışından istekler geldi tarifini alıp geliştirmek isteyen girişimciler oldu onlara da aynı cevabı verdim.   Kahvemizde yapmaya çalışanlar oldu fakat başarılı olamadılar” şeklinde konuştu. 

KOÇ AİLESİ MUTLAKA UĞRAR

Müşterileri hakkında da bilgi veren Özyurt, “Benim müşterilerim çoğu zaman seçkin insanlardır. Milletvekilleri, iş adamları gelir. Koç Ailesi buraya geldiğinde uğramadan gitmez. Ayrıca ben öyle her müşteriye almam içeri. Doğduğumdan beri burada yaşıyorum artık insanları tanıdım kötü niyetli birisi olursa kusura bakmasın ona burada yer yok” dedi. 

Erkal ERDOĞAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.