Kanser hastalarına 4 ALTIN TAVSİYE

Kanser hastalarına 4 ALTIN TAVSİYE

7 yıl önce Lösemi teşhisi konulan Kadir Çelik, yaşamaktan ümidini biran olsun kaybetmeyip bu sinsi hastalığı yendi.

2010 yılında Lösemi teşhisi konulan Kadir Çelik bu sinsi hastalıkla 6 yıl mücadele ettikten sonra kanseri yendi. Kanserle mücadelesini Habervaktim'e anlatan Elektrik Mühendisi Çelik, "Ailemin desteği, doktorların ilgisi ve müziğin etkisi bu hastalığı yenmemde etkili oldu" dedi. 

HASTALIĞIN KARŞISINDA DİMDİK DURDU
Dr. Abdurrahman Yurtaslan Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tüm tedavilerini gören Çelik şunları söyledi: "2010 yılında oldu bu rahatsızlık. İlik nakli olalı da 2 yıl 5 ay oldu. İl bu hastalığı öğrendiğimde hiçbir şey hissetmedim. Grip olmuş gibi düşündüm. Nasıl olsa bu hastalığın çaresi vardır. Doktorlarıma da son derece güvendim. Onkoloji Hastanesi’nde son derece memnun kaldım"

MÜZİĞİN HASTALIĞINA OLUMLU KATKISI OLDU
"Hastanede kanser olduğumu öğrendik eşimle eve geldik. Ben hemen geçtim piyanomun başına bir yandan da şarkı söylüyorum. Oğlum da bu duruma şaşırmış hanıma demiş ki 'anne, babam hastalığının farkında değil, ciddiyetini anlamadı galiba' demiş. Yanıma geldiler sordular bana, 'baba senin ciddi bir hastalığın var biliyor musun ne olduğunu?' dedi, ben de 'biliyorum kansermişim' dedim. Biz seni bilmiyormuşsun anlamadın zannettik dedi. Ben geldim eve yine aynı yaşantımı devam ettim. Müzisyenliği profesyonel olarak yapıyorum. 40 senedir müzisyenim. Albüm de çıkartıyorum, şarkı söylüyorum. Müzisyenliğimin bu hastalığı yenmede çok büyük bir etkisi olduğunu düşünüyorum. Müzikle hiç kopmadım. Hastaneden eve geldim direk müziğin başına geçtim. Sanki ben hiç hasta değilmişim gibi"

'YAŞAYAMAZ' DEMİŞLERDİ
"Kanser olduğumu öğrenince tedaviye başladık.1 yıl kemoterapi uyguladılar. 1 yılın sonunda bu ilacın bana olumlu etkisi olmadığı anlaşılınca başka bir 2. İlaç tedavisine başladılar. 1 yıl da o sürdü. Onun da olumlu etkisi olmayınca doktorum beni odasına çağırdı ve konuştu. 'Kadir bey 2 yıldan beri tedavi oluyorsunuz ama olumlu bir sonuç alamadık, tek çözüm yolu ilik nakli' dedi. İlik naklinin de 1 yıl aşaması var, riski var kabul edip etmemeniz size bağlı dedi. Ben de doktor hanıma dedim ki 'siz ne öneriyorsunuz bize?' deyince 'biz bir şey öneriyoruz diyemeyiz. Ama bir tarafta bir ışık var ilik nakli olursanız yaşama şansınız var, ama olmuyorum derseniz hastayı kaybedeceğiz' dedi. Ben de tamam dedim. İlik aramaya başladık, ilk önce akrabalardan aranmaya başlandı. İlk kardeşimde arandı ve kanı yüzde yüz uyumlu çıkınca ilik nakli oldum."

ÜMİDİNİZİ ASLA KAYBETMEYİN
"Kesinlikle ümidimi hiç kaybetmedim. Her türlü tedavi sürecinde müzik hayatım devam etti ve halen de ediyor. Hasta olanlara tavsiyem kesinlikle umutsuzluğa kapılmasınlar. Bu hastalık insan bünyesinin iyi olmasına ve demoralize olamamasına bağlı olarak geçiyor. Hiç karamsarlığa kapılmasınlar, günlük hayatlarına hiçbir şey yokmuş gibi devam etsinler. Kanseri yenmede 4 ana unsurun etkisi oldu. Birincisi kardeşimin kan uyumu, ikincisi eminim bana destek olması, üçüncüsü Onkoloji Hastanesi'nin doktorlarına son derece güvendim ve son derece de memnun kaldım. Buradan başka hiçbir hastaneye de gitmedim. 6 yıldır bu hastanedeyim dördüncüsü ise kendimi motive etmem, hastalığı kafama takmamam. Ünlük yaşamımdan ödün vermedim. Bu 4 ana unsur hastalığı yenmemde önemli faktördür."

NORMAL HASTALIK GİBİ DAVRANIN
"Kanser eskisi gibi değil teknoloji gelişti. Eskiden kanser olana ölecekmiş edasıyla bakılıyordu ama şimdi öyle değil. Kanser şu anda erken teşhis konulduğu andan itibaren kesinlikle tedavisi olan bir hastalık. Yani kanser deyip korkmamak lazım. Normal bir hastalık gibi davranmalıyız."

OSMAN AKDOĞAN / HABERVAKTİM-

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.