‘Kantincilere Altın Çağını Yaşatacağız’

‘Kantincilere Altın Çağını Yaşatacağız’

Ankara Kantinciler Odası Başkan Adayı Mehmet Güney oda seçimleri öncesi projelerini anlattı. Güney, göreve geldiklerinde “kantinci esnaf arkadaşlara altın çağını yaşatacağız” dedi.

Başkent Sağlıklı Yaşam ve Kantin İşletmeleri Esnaf Dernek Başkanı ve Ankara Kantinciler Odası Başkan Adayı Mehmet Güney göreve geldiklerinde kantincilerin en büyük sorunlarından biri olan satışı yasaklı ürünler sorununu, sözleşme sürelerini, devir haklarını, KDV 2 sorununu çözüme kavuşturacaklarını belirtti. Seçildiği takdirde kantincilerin altın çağını yaşayacağını belirten Güney, birlik ve beraberlik çağrısı yaptı.

Yasaklı gıda çözüme kavuşturulacak

Kantincilerin birçok sorunu olduğunu belirten Ankara Kantinciler Odası Başkan Adayı Mehmet Güney 7 Ocak 2018’de yapılacak seçimler öncesi önemli açıklamalarda bulundu. Güney, en büyük sorunlarından birinin satışı yasaklanan gıda maddeleri oluğunu söyledi. Güney bu konuda birçok kantin işletmecisinin mağdur edildiğini belirterek göreve geldiğinde ilk bu sorunu çözüme kavuşturacaklarını belirtti. Kantinlerde birçok ürünü satamadıklarını belirten Güney, firmalar ile kanuna uygun yönde ürün üretimi yapmaları konusunda birlikte çalışacaklarını belirterek yaşanan mağduriyetleri gidereceklerini açıkladı.

49 yıllığına verilmesi lazım

Kantincilere verilen her 5 yılda bir sözleşme yenileme hakkının uzatılması için çalışmalar yapacaklarını belirten Güney, “Bu sözleşmenin süresinin uzatılarak insanların ağzına bakar halden çıkması gerekli. Stratejik öneme sahip birçok kurum özelleştirildi. Kantinlerinde 49 yıllığına bizlere verilmesi lazım. İnsanlar 5 yıl sonrasını göremediklerini için yatırım yapmıyorlar. Yatırım yapmadıkları zamanda sağlıksız ortamlarda sağlıksız ürünler satılıyor. Sermaye kendini güvende hissettiği zaman yatırım yapar. Bu yüzden 5 yılda bir yenileme hakkının daha uzun yıllara çıkarılması için çalışacağız. Göreve geldiğimizde çözüme kavuşturacağımız ikinci sorun bu olacaktır.” ifadelerini kullandı.

3. kişilere devir hakkını kazandıracağız

Üçüncü olarak çözüme kavuşturacakları sorunların başlarında gelen problemin ise devir hakkı olduğunu söyleyen Güney, “Devir hakkı olması lazım. Emeklilik dönemine gelen işletmecilerin bir yakınına bu hakkı devredebilmesi lazım. Kanunda bu hak 3. Kişilere devredilemez diye bir ibare var. Hal böyle olunca da emekli olan 65 yaşını geçen işletmeciler sigortalı işçi çalıştırarak kantini işletmeye devam ediyorlar. Kanunun arkasından dolanıyorlar. Bu devir hakkı sadece öldükten sonra kazanılıyor. Bu hakkın uzun yılar kantin işletmiş işletmecilere verilmesi lazım. Göreve geldiğimizde bu hakkı üyelerimize kazandıracağız.” dedi. 

Giderler yüksek meblağlara ulaşıyor

Kantin işletmecilerinin yüksek kiralardan ve maliyetlerden yakındıklarını da belirten Güney, bunların üstüne birde çalıştırılan işçiler ve vergiler eklendiğinde giderlerin yüksek meblağlara ulaştığını ve büyük mağduriyetler yaşandığını ifade etti. Bu konuda çalışmalar yapacaklarını ve yaşanan mağduriyetlerini gidereceklerini belirten Güney, kantin işletmecileri olarak sorunları tüm üyeler ile ortaklaşa alınan kararla çözüme kavuşturacaklarını dile getirdi.

KDV 2 çözüme kavuşturulacak

Acil çözülmesi gereken diğer bir sorunun 2 numaralı KDV olduğunu belirten Güney, bu sorunun açıldığı zaman kaybedilme şansı olmayan bir dava olduğunu söyleyerek, “Devletimiz buradan zarar görüyor. Davayı bizim kazanmamız ya da 2 numaralı KDV’yi vermemiz önemli değil. Çıkan para devletin parasıdır. Buna da bir çözüm bulmamız lazım.” ifadelerini kullandı. Öğrencilerin öğle arasında dışarıya çıkmasının da büyük sorun olduğunu belirten Güney, “Öğrenci aynı mahallede oturmuyorsa dışarıya çıkmasına izni verilmemeli. Genelgenin mantığı obezite ile mücadele, uyuşturucu ile mücadele, diş sağlığı ile mücadele. Kantinde ürünleri yasaklayarak obezite ile mücadele ediyoruz fakat öğrencileri dışarı çıkararak sigara gibi kötü alışkanlıklara alışmasına neden oluyoruz.” dedi. 

En güvenilir yer kantin

Okul dışına çıkarılan öğrencilerin kim ya da kimler tarafından yapıldığı belli olmayan gıda ürünlerine maruz kaldığını belirten Güney, bu sorunun ortadan kalkması için çalışacaklarını belirtti. Güney, okul çevrelerinde bulunan bazı şahısların çocukları sigara gibi kötü alışkanlıklara teşvik ettiğini ifade ederek, en güvenilir yerin kantin olduğunu bu yüzden göreve geldiklerinde bu sorunu bir an önce çözüme kavuşturacaklarını belirtti. 

Kantinci esnaf arkadaşlarımıza altın çağını yaşatacağız

Göreve geldiklerinde dağınıklığı gidereceklerini belirten Güney, odanın ikiye ayrıldığını bunun da ayrıştırıcılığa neden olduğunu belirtti. Ankara Kantinciler Odası’nın çatı federasyon olan Türkiye Kantin İşletmeciler Esnaf Dernekleri Federasyonu’na üye olmadığını belirten Güney, Türkiye’de 6 tane oda olduğunu 5 odanın federasyona üye olduğunu sadece Ankara’nın üye olmadığını belirterek göreve geldiklerinde birlikteliği sağlamak için federasyona üye olacaklarını da belirtti.  Göreve geldiğinde sadece Başkentteki kantinciler ile değil ülkedeki tüm kantinciler ile beraber olup sorunları birlik eli ile çözeceklerini ifade eden Güney, “Kantinci esnaf arkadaşlarımıza altın çağını yaşatacağız.” dedi.

Kalite Yönetim Sistemi Belgesini almaya hak kazandık

22 yıldır kantin işletmeciliği yaptığını da belirten Güney, sorunları yakından bildiğini belirterek dernek olarak üyelerine birçok konuda kolaylık sağladıklarını belirterek yaptıkları çalışmaları şu şekilde anlattı, “ISO 9001-2015 Kalite Yönetim Sistemi Belgesini almayı hak ettik. Dernek üyesi bayan kantinci esnaflarımızın yönetiminin her aşamasında bulunması için kadın kollarımızı kurduk. Ön muhasebe ve mali müşavirlik hizmetlerinde 12 ay yerine 9 ay ödeme yaparak hizmet alımını sağladık. Hukuk bürosu ile anlaşma yaparak ücreti derneğimiz tarafından karşılanmak sureti ile hukuki danışmanlık hizmetleri almalarını sağladık. Üyelerimizin KOSGEB, İş sağlığı – güvenliği, risk analizi ve mühendislik konularında ücretsiz hizmet almalarını sağladık.” İfadelerini kullandı.

Bilinçlendirme seminerleri verdik

Beslenme, obezite ile mücadele, diş sağlığı ve bağımlılık yapıcı maddeler ile mücadele konusunda okullarda bilinçlendirme seminerleri verdiklerini belirten Güney, üyelerine hijyen eğitimi verdiklerini belirtti. Dönemsel maddi sıkıntıları olan esnaflara yardımda bulunduklarını belirten Güney, “Birliktelik sağlamak için kantinlerimize görsel giydirmeler yapılmasını sağladık. Yeni kantin açan ve ihtiyacı olan esnaf arkadaşlarımıza ekonomik destek sağlamak için tost makinelerini bedelsiz verdik. Ayrıca bedelsiz olarak esnaf arkadaşlarımıza, ekmek, ayran, köfte, ketçap, mayonez verilmesini sağladık. Bunların yanı sıra demirbaş yardımları ile ihtiyaçları olan araç-gereç yardımında bulunduk.” ifadelerini kullandı.

Sosyal aktiviteler gerçekleştirdik

Üyeler arasında birlikteliği sağlamak amacıyla sosyal aktiviteler düzenlediklerini de belirten Güney,  hafta sonu gezileri, ,istişare toplantıları, iftar yemek programları düzenlediklerini de belirtti. Bunların yanı sıra okulların ihtiyaçlarına göre yardımlar da yaptıklarını belirten Güney, “Kapı giydirme ve açı bilgilendirme, öğretmenler odasına yer döşemesi, Atatürk büstü ve güvenlik kulübesi gibi yardımlarda bulunduk. Ayrıca İhtiyaç sahibi Türkmen kardeşlerimizin çocuklarına da yardımlarda bulunduk.” diye sözlerini tamamladı.

Emrah ÖZCAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.