Kar yağmadı işleri düştü

Kar yağmadı işleri düştü

Şaşmaz’da 30 yıldır lastik değiştirerek geçimini sağlayan Murat Güngör, bu kış kar yağışı olmayınca işlerinin düştüğünü söyledi.

Şaşmaz Yeni Başkent Sanayi’de lastikçi ustası olan Murat Güngör 30 yıla yakındır bu işi yapıyor. Son yıllarda işlerinin giderek azaldığından bahseden Güngör en düşük iş dönemini, bu sene yaşadığını belirtti. Hem kışın bereketsiz geçmesi hem de kura bağlı olarak gelen zamların işleri düşürdüğünden bahseden Güngör aynı zamanda sanayinin eski canlılığının kalmadığını ve küçük esnafın zor durumda olduğunu da hatırlattı. 

YANLIŞ BİLİNÇ İŞLERİ KESTİ

Kar yağmasa da mutlaka kış mevsiminde araçlara vakumlu lastik takılması gerektiğini söyleyen Güngör, ”Kar yağmadı için insanlarımız gelip lastikte almadı. Aslında hava sıcaklığı eksili rakamlara yaklaştığı anda bu lastikleri takmak gerekir. Lastiğin vakumlu olması sadece kar da değil asfalt üzerindeki buzlarda, lastik donmayıp yol tutuşunu artırmada size güvenlik katıyor. Yaz lastiği donar ve esnekliğini kaybeder onu kullanmakta tehlikelidir. Sonuçta canınızı taşıyorsunuz. Fakat inşalarımız çok önem vermiyor başlarına iş geldiğinde hemen bana gelip lastik takalım diyorlar. Kaza geçirdikten sonra önlem almaya çalışıyorlar. Ben kendi arabama Ekim ayının sonundan itibaren taktim ve Nisan ayına kadar da çıkarmam” diye konuştu. 

30 SENEDİR ANAHTAR ELİMDE

whatsapp-image-2018-01-28-at-11.00.55.jpeg

Çocukluğunda başladığı bu mesleğe 30 yıldır devam ettiğini işlerinin son 4-5 yıldır giderek azaldığından bahseden Murat Usta, “12 yaşında başladım. 30 senedir bu işi yapıyorum. Son 10 yıldır dükkân işletiyorum. Son 4 yıldır işlerimiz sürekli geri gitti. Her sene 1 buçuk ay sezon işi yapıyorduk bu sene 3 hafta yaptık. Bu seneye kadar hiç bu kadar düşük bir dönem geçirmemiştik. Bunun nedeni olarak kar yağmaması da çok etkili aynı zamanda kura bağlı olarak oluşan zamlarda etkili. Ekim ayından bu yana tek bir lastiğe 4 defa zam geldi. Ekim ayında 125 lira olan lastik şu an 160 liraya çıktı. Müşterilerde tepki gösteriyor kur değiştikçe bizimde alış fiyatımız değişiyor” ifadelerine yer verdi. 

SANAYİ ESKİSİ GİBİ DEĞİL

Sanayinin eski yoğunluğunun kalmadığını ve küçük esnafın artık eleman çalıştırmanın yanında kendi geçimini de zor sağladığını söyleyen Güngör, “ Bizler gibi küçük esnaf eskiden yanında 6-7 kişi çalıştırırdı. Geçimini sağlar iyi şartlara da sahip olurdu. Şimdi ben 1 kişiyi çok zor çalıştırıyorum. Benim çıraklık zamanımla düşünürsek o zamanlar araba az olmasına rağmen iş daha fazlaydı. Şimdi bakın sanayi boş bundan 3-5 yıl öncesine kadar hafta sonu sanayide sıra beklerdiniz şimdi öyle değil. Geçtiğimiz sezonlarda 1 tıra yakın lastik getirirdim dükkâna şimdi 30-40 tane anca gidiyor. İhtiyaç oldukça tedarik etme yolunu seçtim. Çünkü kesin satılır diye bir şey diyemiyoruz artık” diye konuştu. 

Erkal ERDOĞAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.