Kara toprağa armağan: "Aşık Veysel Şatıroğlu"

Kara toprağa armağan: "Aşık Veysel Şatıroğlu"

Aşık Veysel, 25 Ekim 1894’te geldiği dünyada, unutulmayacak eserlere imza attı. 21 Mart 1973 tarihinde 79 yaşında hayata gözlerini tamamen kapatan ünlü halk ozanı, yaşamı boyunca sadece Türkiye’de değil dünyada tanınan isim oldu.

Türk Halk Müziği'nin benzersiz sesi ve halk ozanlığının önemli temsilcilerinden biri olan Aşık Veysel, gerek yazdığı eserlerle gerekse de sazıyla söylediği türkülerle herkesin gönlünde taht kurdu. Dinlediği şarkı türü arasında türkü olmayan insanlar bile aradan nesiller geçmesine rağmen Aşık Veysel’i tanır ve bilir konuma geldi. Onun hikayesi, bazen mutluluk kaynağı olsa da çoğu zaman hüznün sembolü oldu. Aşık Veysel, aynı zamanda aşkın da anlatıcısı oldu. “Güzelliğin on par’etmez, bu bendeki aşk olmasa” diyen ünlü ozanımız, dünyaya kapadığı gözlerini 21 Mart 1973 sonsuzluğa göç etti. İşte Aşık Veysel Şatıroğlu’nun hayat hikayesi:

asik-veysel-2.jpg

ÇOCUK YAŞTA GÖZLERİNDEN OLDU

Aşık Veysel, 1894 senesinde bugünkü Sivas'ın Şarkışla ilçesine bağlı Sivrialan köyünde dünyaya geldi. Çocukluğunun en güzel dönemlerine geldiğinde 7 yaşında çiçek hastalığından gözlerini kaybetti. Hayata karanlık bir pencereden bakmaya başlayan küçük Veysel, umudunu yitirmemiş ve mücadele etmeye başlamıştı.

O dönemde babası Veysel’in eğlenmesi ve oyalanması için ona bir bağlama aldı. O bağlama ile oynayan ve vakit geçiren Aşık Veysel, kendi kendine bağlama çalmayı öğrendi. Görme engeline rağmen mücadeleci ruhuyla hayata sıkı sıkıya sarılan Aşık Veysel, saz çalmaya ve sözler yazmaya devam etti.

asik-veysel-3.jpg

AYNI ZAMANDA BİR ŞAİRDİ

Yazdığı şiirlere bağlamasıyla can veren Aşık Veysel, sadece halk ozanı türkücü olarak değil, şair olarak da öne çıkar. Aşık Veysel eserlerinde halkın yaşadığı sevinçleri, acıları, umutları ve aşkları üzerine derin duyguları yansıtır. Hayatı boyunca birçok eser besteleyen ve sazıyla dolaşarak halkıyla buluşan Aşık Veysel, Türk Halk Müziği'nin önemli bir figürü olarak kabul edilir. Onun unutulmaz eserleri, Türk müzik tarihinde derin bir iz bırakmıştır. Günümüzdeki ünlü pek çok isim Aşık Veysel’in eserlerini okuyup o eserlere tekrar can veriyor.

asik-veysel-4.jpg

2023 AŞIK VEYSEL YILI OLMUŞTU

51 yıl önce bugün 21 Mart 1973 tarihinde yaşamına veda eden Aşık Veysel Şatıroğlu, hayata veda etse de bıraktığı miras senelerce yaşatılmaya devam etti. “Dostlar beni hatırlasın” diyen Aşık Veysel’in adı ders kitaplarında şiirleri ile birlikte yer aldı. Hayatın hiçbir alanında unutulmayan isim, Türk Halk Müziği’nin önemli bir temsilcisi olarak günümüzde halen adından söz ettirmektedir. Hatta önemi o kadar büyüktür ki onun anısını yaşatmak ve eserlerini gelecek nesillere aktarmak herkesin görevidir. Bu başarılarla ve hislerle birlikte ünü Türkiye sınırlarını aşan Aşık Veysel, dünyada tanınır oldu. Öyle ki 2023 yılı UNESCO tarafından "Aşık Veysel" yılı ilan edildi.

DOSTLAR SENİ UNUTUR MU?

Büyük insan koca Veysel

Dostlar seni unutur mu?

Ayırsa da seni ecel

Dostlar seni unutur mu?

Tabiata gönül verdin

İnsanları çok severdin

Yalan değil sen bir erdin

Dostlar seni unutur mu?

Sivralan'ın ocağında

Sadık yarin kucağında

Sensin gönüller bağında

Dostlar seni unutur mu?

Şarkışla'dır senin kazan

Atatürk'e destan yazan

Gerçek aşık büyük ozan

Dostlar seni unutur mu?

Sevenlerin yanındasın

Sohbetinde anındasın

Daimi'nin kanındasın

Dostlar seni unutur mu?

Aşık Daimi

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.