Kart ile yapılan alışverişlere ekstra ücret yasal değil

Kart ile yapılan alışverişlere ekstra ücret yasal değil

Gazetemize konuşan Tüketici Hakları Derneği Başkanı Ergün Kılıç, banka veya kredi kartlarından yapılan ödemelerde ekstra ücret alınmasının yasal olmadığını ifade etti.

Banka ve kredi kartı ile alışveriş yapmak isteyen tüketicilere işletmelerin ekstra ücret talep etmesi ile ilgili şikayetlerin arttığını belirten Tüketici Hakları Derneği Başkanı Ergün Kılıç, “5464 Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu’na göre tüketicilerden kredi kartı ile yaptıkları alışverişlerde kesinlikle ekstra ücret talep edilemez” dedi. Ergün Kılıç, ekstra ücret talep eden işletmelerin ilgili birimlere şikayet edilmesi gerektiğini belirterek, “Tüketiciler bilinçli olmalı ve ekstra ücret isteyen işletmelerden alışveriş yapmamalı” şeklinde konuştu.

ergun-kilic.jpg

KANUNEN YASAK

Tüketici Hakları Derneği Başkanı Ergün Kılıç, “5464 Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu, 17’nci maddesinde tüketicilerden kredi kartı ile yaptıkları alışverişlerde ekstra ücret alınamayacağını ve POS cihazı olan işletmelerin bu hizmeti vermeme gibi bir hakkı olmadığını çok net bir şekilde ifade ediyor. Bu kanunda müşteri, kartı ile alışveriş yapmak istediğinde işletmenin herhangi bir komisyon yansıtamayacağı belirtiliyor” dedi.

alternatfi.jpg

HER ALANDA İSTENİYOR

Talep edilen ekstra ücretin hukuksuz olduğunu belirten Ergün Kılıç, “Komisyon adı altında kredi kartlarından ekstra ücret istenmesi ile her sektörde karşılaşabiliyoruz. Bir giyim mağazasından büfeye kadar tüketiciler kredi kartı ile alışveriş yapmak istediği zaman ekstra bir ücret istenebiliyor. Bazı işletmelerin uyguladığı bu uygulama son derece hukuksuz bir durum” şeklinde konuştu.

kkdkd.jpg

TÜKETİCİ ŞİKAYET ETMELİ

Ergün Kılıç, tüketicilerin ekstra ücret isteyen işletmeleri şikayet etmesi gerektiğini şu şekilde ifade etti:

“Herhangi bir işletme, tüketici kredi kartı ile ödeme yapmak istediğinde ekstra bir ücret istiyorsa burada takip edilebilir iki yol bulunuyor. Birincisi ekstra ücret çeken POS cihazını ilgili bankaya şikayet etmek. Gerekli incelemeler sonucunda ekstra ücret alındığı tespit edilen POS cihazını işletme, 1 yıl boyunca kullanamayacak. İkinci yol ise savcılığa yapılacak şikayet sonrası işletmenin bu hukuksuz işlemi yaptığı tespit edilip işletme sahibine bin güne kadar adli para cezası işlemi uygulanacak. Bu cezalar tüketicilerin yapacakları şikayet sonrası veriliyor. Bu nedenle tüketiciler, kendilerinden komisyon adı altında ekstra ücret isteyen işletmeleri kesinlikle şikayet ederek haklarını koruma altına almalı.”

jpdf.jpg

BİLİNÇLİ TÜKETİCİ OLMAK ÖNEMLİ

Tüketicilerin reaksiyon göstermesi gerektiğini ifade eden Ergün Kılıç, “Tüketici alışveriş yapacağı işletmeye kendi tepkisini gösterebilmeli. Kredi kartı ile yapılacak ödemelerde ekstra ücret isteyen işletmeden bir daha alışveriş yapmamalı. Eğer işletme kredi kartına komisyon alıyorsa tüketici mutlaka fişe komisyon olarak yazdırmalı. Eğer işletme fişe komisyon yazmıyorsa tüketici kesinlikle böyle bir işlem yapmamalı. Banka ve işletmeler arasında olan bu durum tüketicilere kesinlikle yansıtılamaz” açıklamasında bulundu.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.