Kartlı sisteme geçilsin sorun çözülsün

Kartlı sisteme geçilsin sorun çözülsün

Ankara özel halk otobüslerinde geçtiğimiz aylarda uygulaya geçilen 65 yaş ve üstü vatandaşlara tanınan ücretsiz ulaşım imkânı hala rayına oturmadı. Büyükşehir Belediyesi tarafından uygulanan sistemden hem otobüs yetkilileri hem de vatandaşlar şikâyetçi.

SİNAN KAYA / HABERVAKTİM

1 Ocak 2014'te Ankara Büyükşehir Belediyesi”ne bağlı EGO otobüslerinden başlayıp ardından da geçtiğimiz aylarda Ankara Özel Halk Otobüsleri’nde uygulaya geçilen 65 yaş ve üstü vatandaşlara tanınan ücretsiz ulaşım imkânı hala rayına oturmadı. Büyükşehir Belediyesi tarafından uygulanan sistemden başta özel otobüs sahipleri olmak üzere birçok vatandaş da şikâyetçi. Yaşlılara yönelik olan ücretsiz taşıma uygulamasında sıkıntı çıkmaması için otobüs sahipleri ve Özel Halk Otobüsleri Odası Yetkilileri, Özel halk otobüslerinin de EGO otobüslerinde olduğu gibi biran önce kartlı sisteme geçilmesi gerektiğini ifade ettiler. Yaşlı vatandaşlar ise uygulamadan yararlanamadıklarından şikâyet ediyorlar.

KARTLI SİSTEM İÇİN ALTYAPIMIZ HAZIR

Yaşlıların özel halk otobüslerine bindirilmemesi ve otobüslerin kartlı sisteme geçilmesi konusu hakkında Habervaktim’e konuşan Ankara Özel Halk Otobüsleri Esnaf Odası Genel Sekreteri Burcu Diri, kendilerinin de bu konu hakkında sürekli şikayet aldıklarını kaydetti. Özel Halk Otobüsleri Odası olarak kendilerine bağlı otobüslerin de biran önce kartlı sisteme geçilmesi konusunda çalışmalarının devam ettiğini belirten Burcu Diri, “Otobüslerimizin kartlı sisteme geçilmesinin temel amacı otobüslerimize günlük kaç kişi biniyor ve bunlar arasında kaç kişi ücretsiz biniyor. Kartlı sistem olursa otobüslere ücretsiz binenlerin sayısını net olarak hesaplayacağız. Çünkü diğer şekilde otobüsler, bu insanlardan para alsa da almasa da hem belediyeye hem de devlete vergisini veriyor. Kartlı sistem için oda olarak tüm altyapımız hazır. Şu anda bankalar ve Büyükşehir Belediyesiyle görüşme halindeyiz. Belediyedeki işlemeler biter bitmez özel halk otobüsleri de kartlı sisteme geçilecek” dedi.

HAKKIM OLDUĞU HALDE OTOBÜSE BİNEMİYORUM

Özel halk otobüslerine ücretsiz binme hakkı olduğu halde bu uygulamadan yararlanmadığını dile getiren 69 yaşındaki emekli Mustafa Yılmaz, özel halk otobüslerinin yaşlılara yönelik uygulamasından sonra otobüse her bindiğinde otobüs muavinleri tarafından kendisinden para talep ettiğini söyledi. Yılmaz,  “Büyükşehir Belediyesi'in bizim gibi yaşlılara yönelik özel halk otobüslerinden de başlatmış olduğu ücretsiz tarifeden yararlanamıyorum. Otobüse her bindiğimde ve kimliğimi göstermeme rağmen otobüs muavinleri benden para alıyor. ‘Otobüse ücretsiz binme hakkım varken niye bu uygulamadan yararlanamıyorum? dediğimde ise muavinler, ‘Bu uygulama bizi ilgilendirmez, git nereye şikayet ediyorsan et' diyorlar. Ben de hakkımı aramak için şimdiye kadar hem BİMER’e hem de belediyenin şikayet hattı olan 153 ihbar hattına otobüsleri defalarca şikayet ettim” diye konuştu.

KARTLI SİSTEM GELENE KADAR PARA ALACAĞIZ
İsmini vermek istemeyen özel halk otobüsü muavinlerinden biri, otobüslerine ücretsiz binen yolcuların sıkıntı yaşamaması için özel halk otobüslerinin de biran önce kartlı sisteme geçilmesi gerektiğini söyledi. Muavin, “Özel halk otobüsleri olarak biz her gün onlarca yolcuyu ücretsiz taşıyoruz. Son birkaç aydır 65 yaş üstü vatandaşların da özel halk otobüslerine ücretsiz olarak binmesi bizi zarara uğratıyor. Çünkü bizim araçlar şahsidir. Bütün masraflarını, yakıt, şoför ve muavin parasını mal sahibi karşılıyor. Her gün taşıdığımız yolcuların yarısı ücretsiz binerse otobüsler yakıt parasını dahi çıkarmaz. EGO otobüsleri ücretsiz yolcu taşıyor ama onlar her ay paralarını Maliye’den çekiyor. Biz de EGO otobüslerinde olduğu gibi zarar etmemek için kartlı sisteme geçmek istiyoruz. Eğer kartlı sistem olursa biz de onlar gibi paramızın hepsini olmasa da bir kısmını maliyeden ya da başka bir kurumdan alabiliriz. Onun için kartlı sistem gelene kadar para almaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

YOLCULAR KAPTAN MUAVİNLERDEN ŞİKÂYETÇİ
Bu arada her gün Sincan- Kızılay arası yolculuk yapan Murat B. isimli vatandaş, gazetemizi arayarak, iki yer arası hem sefer sayısı az olmasından hem de özel halk otobüslerinin muavin ve kaptanlarından şikayetçi olduğunu kaydetti. Murat B. “Her gün sabah ve akşam saatlerinde Sincan-Kızılay arası özel hal otobüsleriyle yolculuk yapıyorum. İki yer arası mesafe çok olduğu gibi sefer sayıları da çok az. İki semt arası günlük sefer sayıları az olduğu için özellikle sabah ve akşam saatlerinde otobüsler tıklım tıklım oluyor ve otobüs sahipleri yolculara adeta mal muamelesi yapıyor.  Tüm bunlar yetmezmiş gibi bir de muavin ve şoförle yolculara çok kaba davranıyor yeri geldiğinde yolculara hakaret bile ediyor.  Özellikle bu durumdan bayan yolcular çok zorluk çekiyor. Çünkü otobüs tıka basa olduğu için bayanlar haliyle rahatsız oluyor. Yetkililerin biran önce bu olumsuz duruma müdahale etmeli ve Sincan- Kızılay arası otobüs seferlerini arttırmaları lazım” diye konuştu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.