Kendini yenileyen AYAKTA KALIR

Kendini yenileyen AYAKTA KALIR

Tarihi Hamamarkası fotoğrafçılarından Osman Kaya başarısının sırrını, yeniliklere ayak uydurmak ve insanları ne istediğini anlamak olarak işaret etti.

Altındağ’ın gözde semtlerinden Hamamarkası’ndaki Emir Fotoğrafçılık sahibi Osman Kaya başarısının sırrını Habervaktim ile paylaştı. Babasından öğrendiği mesleği icra eden Kaya, insanları memnun etmenin ilk adımı olarak onların ne istediğini anlayarak başlamak gerektiğini söyledi. Fotoğrafçılık sektöründe ayakta kalmak için yenilikleri takip etmenin önemine değinen Kaya, son dönemde dış çekimin öne çıktığını dile getirdi. İnterneti kullanmadan da başarıya ulaşılabileceğini belirten Kaya,  insanların özelini internet sitelerinde paylaşmayı etik bulmadığı için bir site açmayı tercih etmiyor. Müşteri memnuniyetini ön planda tutan Emir Fotoğrafçılık burada çekilen tüm fotoğrafları birer emanet olarak görüyor ve bunları saklıyor. 

DIŞ ÇEKİM REVAÇTA
Günümüzdeki fotoğrafçılığın geldiği noktayı nasıl değerlendiriyorsunuz?
Kameralı telefonların çıkmasıyla insanlar artık stüdyoya fotoğraf çektirmek için gelmiyor. Artık video işi bize kaldı. Düğün fotoğrafları, videoları, albümler ön plana çıktı. Önceden hep stüdyo çekimi olurdu. O konuda büyük bir değişim oldu. Eskiden kapalı mekana girip arka fon kullanıyorduk. Ama şimdi doğa fotoğrafları talep görüyor. Kimse stüdyo çekimi istemiyor. Herkes doğada, açık alanda fotoğraf çektirmeyi tercih ediyor. İnsanlar bu konuda oldukça bilinçli. Gidip mekanları geziyorlar fotoğraf çekinecekleri yerleri belirleyip bize geliyorlar. Çoğu insan fotoğraf çekineceği mekanı kendi seçiyor diyebilirim. 

Hamamönü semtinde fotoğraf çekilecek yerler var mı?
Hamamkarşısı  fotoğraf için çok iyiydi. Önceden Hamamönü’nde çekiyorduk. Oralar fotoğraf için çok uygundu. Ancak orası son zamanlarda çok kalabalık oldu. Çekilecek gibi değil. Artık Hamamarkası’da çekim yapıyoruz. Buralar daha sakin oluyor. 

UCUZA KAÇAN PİŞMAN OLUYOR
Merdiven altı fotoğrafçılık yapan var mı?
Piyasada oldukça kayıt dışı fotoğrafçı var. İnternette sayfa açıp oradan fotoğrafçılık yapıyorlar. İnsanlar oradan buluyor. Belli bir yerleri yok. Altınpark gibi yerlerde buluşup çekimi yapıyorlar. İnsanlar bunu sırf ucuz olduğu için yaptırıyor. Ama sonra pişman oluyorlar. Kalitesiz, amatör işleri görünce çoğu pişman oluyor.  

MAHREMİYETE ÖZEN GÖSTERİRİM
Fotoğrafların başına bir şey gelirse insanlar ne yapıyor?
Düğün albümleri çok önemli. Bu yüzden biz çektiğimiz bütün fotoğrafları harddisclerde saklıyoruz. İnsanlara şunu söylüyoruz. Albümünüze bir şey olursa en son çare olarak bize gelin. Biz bunları tekrar size veririz diye söylüyoruz. Sonuçta hayatında bir kez yaşıyor insanlar bunu. Albümleri uzun yıllar saklamak istiyor. O yüzden anılarını saklamak istiyorlar. Biz de bunları saklayarak müşterilerimizi mağdur etmiyoruz. 

İnterneti ne ölçüde kullanıyorsunuz? 
Benim internet sitem yok. Biz kimsenin fotoğrafını internette paylaşmıyoruz. Ben mahremiyete özen gösteririm. Bunu sorana da bu şekilde ben yapmıyorum kardeşim diyorum. Bana öyle müşteri gelmesin. Onu isteyeni ben kabul etmiyorum. Bu şekilde firmalar da var. Gelip cüzi miktarda ücretlerle sitenizi ön sayfaya çıkartalım ancak fotoğraflarınızı bizimle paylaşın diyorlar. Ben bunu kabul edemem. İnsanlar bana güvenmiş, özelini paylaşmış, ben bunu paylaşamam. O yüzden internet olayına sıcak bakmıyorum. Her zaman çok şükür diyoruz. Az olsun, çok olsun helalinden olsun.

MEMNUN KALAN TEKRAR GELİR
Bu meslekte sizi mutlu eden ne gibi durumlar oluyor?
Baba mesleği olarak başladım ben bu işe. Babamın fotoğrafını çektiği kişiler arıyor. Hala bu işle uğraşıyor musunuz yeriniz nerede diye soruyorlar. Sonra buraya gelip fotoğraf çektirenler oluyor. Önceden fotoğraf çektiren gelip çocuğunun, torununun fotoğraflarını da çektiriyor. Bize bunları anlatıyorlar. 4 sene önce bizi çekmiştiniz şimdi çocuğun da fotoğrafını çektirmek için size geldim diye. Bunlar bizi mutlu ediyor tabi. İnsanlar memnun kalmış ki tekrar geliyorlar. 

Herkesi memnun etmek çok zordur? Bunun altından nasıl kalkıyorsunuz?
İnsanların ne istediğini anlamak çok önemli. Kimileri imam nikahı kıymadık el ele tutuşamayız diyor. Kimileri de çok samimi pozlar çekinmek istiyor. Poz verirken ayağını kırana bile şahit olduk. Orada herkesi memnun etmek önemli bir durum. Çok uğraştıran müşterilerimiz de oluyor ancak bizim için önemli olan buradan memnun ayrılmaları. Benim müşterilerim de genelde memnun ayrılıyor.

FARK KATMAK GEREKİR
Fotoğrafçılığın geleceğini nasıl görüyorsunuz? Ayakta kalmak mümkün mü?
Burada ayakta kalmak için yeniliklere ayak uyduracaksın. Stüdyo çekimi bitti, dış çekim revaçta. O zaman dış çekimi bileceksin. Bu konuda kendini yenileyeceksin. Dış çekim de yetmiyor artık. Fark katmak, farkını ortaya koymak gerekiyor. İnsanlar daha başka şeyler istemeye başladı. Farklı pozlar, farklı aksesuarlar kullanmak gerekiyor. Yani her yeniliği takip edip geride kalmamak lazım. O şekilde insanlar memnun kalınca çevresine de söylüyor. İnsanları memnun etmek de önemli bu işte.

HAKAN ŞAHİN/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.