Kestane Hâlde 10-20 TL Arasında

Kestane Hâlde 10-20 TL Arasında

Ulus Halinde kestanenin fiyatı, cinsine göre 10-20 lira arasından alıcı buluyor.

Pazarlarda cinsine göre 10-20 TL arasında alıcı bulan kestanenin fiyatını Ulus Hali esnafından Ramazan Aytaç gazetemize anlattı. İhracatın ve yetiştirme zahmetinin fiyatı belirlediğini söyleyen Aytaç diğer sebze ve meyvelerinde mevsime göre uygun fiyata satıldığını belirtti.

İHRACAT VE YETİŞTİRME MALİYETİ

Fiyatların bu sene yüksek olmasının farklı sebepleri olduğunu belirten Ramazan Aytaç en belirgin iki neden saydı. Aytaç, “Bu sene kestane fiyatları pahalı bununda bir sürü nedeni var. Ama en başta sayabileceklerimiz ilk olarak çok fazla ihracat yapılıyor içeriye de ürün yetmeyince fiyatı artıyor. Diğer nedeni ise kestaneyi yetiştirmek ve toplamaktır. Bu zahmetli bir iş bunu kimse yapmak istemiyor yapan da maliyetini yüksek tutuyor buda pazardaki fiyata yansıyor Geçtiğimiz senede fiyatlar bu şekildeydi fakat kestane yoktu. Örneğin Karadeniz kestanesi 2 ay kalabildi piyasada. Bu sene kestane olduğu halde az önce saydığımız sebeplerden dolayı fiyatlar yüksek. Müşteriler de bu çok pahalı diyor her gelende soruyor neden böyle? Diye. Fakat fiyatları da biz belirlemiyoruz sonuçta” şeklinde konuştu. 

BOYUT VE KABUĞUNDAN AYRILMA

Kestanenin fiyat farklarının boyutuna ve kabuğundan ayrılışına göre değiştiğini söyleyen Aytaç, “
Kestane fiyat farkları cinslerine göre değişir. Karadeniz kestanesi Bartın, Sinop, Kastamonu’dan gelir kabuğundan kolay ayrılır lezzet ve zarından kopması kolay olduğu için 15-20 liradan gider.  Aydın kestanesi 10 liradan gider fakat küçük ve zarından zor ayrılır. Bursa kestanesi iridir zarından tabi ki Karadeniz kestanesi gibi ayrılmaz oda iri olduğundan pahalıdır onunda fiyatı 15 lira. Fiyatı belirleyen boyutu ve kabuğundan kolay ayrılmasıdır” bilgilerini verdi. 

SEBZE MEYVE UYGUN FİYATA

İşlerinin normal olduğundan kestane ve ceviz haricinden diğer sebze ve meyvelerin uygun fiyata satıldığını da söyleyen Aytaç, “Şükür işlerimiz normal tabi kestane satışında biraz düşme var. Onun dışında diğer meyve sebzelere fiyatları gayet uygun. Mandalina, portakal 3-5 liradan alabilirsiniz. Ocak ayında domates 2 buçuk ile 5 lira yazın sattığımız rakamdır bu. Bir tek biber 5 lira oda bu mevsimde normal. Cevizin pahalılığı şu anda üretim olarak az ve ceviz tam oluşacağı zaman bir soğuk vuruyor bu yüzden. Piyasada yerli de var ithal cevizde var bizimki sadece piyasaya yetiyor” diye konuştu. 

Erkal ERDOĞAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.