Kış aylarında güneş gözlüğü kullanılır mı? Uzmanı açıkladı

Kış aylarında güneş gözlüğü kullanılır mı? Uzmanı açıkladı

Yaz aylarında güneş ışınlarından korunmak için kullanılan güneş gözlüklerinin kışın kullanılmasına ilişkin konuşan Eren Şahinkaya, kış aylarında beyaz renkten dolayı maruz kalınan UV ışınları için gözlük kullanımının önemine dikkat çekti.

Genellikle yaz aylarında güneşten etkilenmemek için kullanılan güneş gözlükleri, kış aylarında da önem arz ediyor. Her ne kadar kış aylarında güneş gözlüğü kullanan insanlar farklı algılanabilse de uzmanlar, kışın güneş gözlüğü kullanmanın göz sağlığı için çok önemli olduğunu ifade ediyor.

gunes-gozlugu-2.jpg

20 yıldır güneş gözlüğü sektöründe hizmet verdiğini vurgulayan Eren Şahinkaya, gazetemize özel açıklamalarda bulunarak konuyla ilgili “Uzmanlar ve bilim insanları kış aylarında güneş gözlüğü kullanmanın faydalı olduğuna dikkat çekmiştir. Karın rengi beyaz olduğu için yansıtma olayı çok daha fazladır. Dolayısıyla gözlerimiz kış aylarında daha fazla UV ışınına maruz kalır. Bunun için güneş gözlüğü, yazın olduğu kadar hatta daha fazla kışın da gereklidir” dedi.

gunes-gozlugu-3.jpg

“BEYAZ RENGİN YANSITICI ÖZELLİĞİ FAZLADIR”

Kış aylarında güneş gözlüğü kullanımının önemine vurgu yapan Eren Şahinkaya, beyaz rengin yansıtma özelliğine vurgu yaparak şu açıklamada bulundu: “Karın rengi beyaz olduğu için yansıtma olayı çok daha fazladır. Dolayısıyla gözlerimiz kış aylarında daha fazla UV ışınına maruz kalır. Hatta dikkat ederseniz kış şartlarının ağır ve yoğun olduğu bölgelerdeki askerlerimizde hep gözlük vardır. Üstelik onlarınki bir güneş gözlüğünden daha büyüktür. Çünkü karda beyaz bir ortama girdiğinizde belli bir süre sonra göz rahatsız olur. Hele bir de güneş varsa daha çok yansıma olur. Çünkü beyaz rengin yansıtıcı özelliği çok daha fazladır.”

gunes-gozlugu-4.jpg

BİLİM İNSANLARINCA KANITLANDI

Kış aylarında gözlük kullanımına bilimsel açıdan yaklaşan Şahinkaya, bu durumun Avrupa’daki bilim insanlarınca kanıtlandığını söyledi. Bunun yanı sıra söz konusu olaya algısal da yaklaşan Eren Şahinkaya, toplumda kışın güneş gözlüğü kullananların yanlış değerlendirildiğini vurguladı. Şahinkaya, konuyla ilgili olarak; “Bu durum Avrupa’da birebir kanıtlanmış bir durumdur. Uzmanlar ve bilim insanları kış aylarında güneş gözlüğü kullanmanın faydalı olduğuna dikkat çekmiştir. Ancak bizler, millet olarak kışın gözlük takan birini gördüğümüzde farklı algılarla yaklaşabiliyoruz. Normalde bunun tam tersini düşünüp gözlük kullanmakta fayda var. Çünkü en ufak güneş ışını da olsa beyaz renkte yani karda o ışın daha yüksek bir şekilde göze yansıyor. Bu da gözlük kullanımı gerekli kılıyor” ifadelerini kullandı.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.