İnsanı cehenneme götürecek yol: "Kul hakkı"

İnsanı cehenneme götürecek yol: "Kul hakkı"

Allah’ın önem verdiği konuların başında gelen kul hakkı, tüm insanlığın dikkat etmesi gerekli noktalardan biri olarak öne çıkıyor. Peki, Kul hakkı nedir? Kul hakkı nasıl ödenir? Kul hakkı ayeti hangisi? İşte detaylar:

İslam dininde ‘hak’ kavramına büyük önem verilmiş, insanın görev ve sorumlulukları Allah hakkı ve kul hakkı diye iki temel grupta ifade edilmiştir. Kul hakkı insanın can, mal ve namus gibi dokunulmazlıklarının her türlü haksızlık ve tecavüze karşı korunmasına yönelik haktır. Kul hakkından doğan günahların ve cezaların yüce Allah ya da devlet tarafından bağışlanması söz konusu değildir. Peki, genel hatlarıyla bu manaları taşıyan kul hakkı nedir? Kul hakkı nasıl ödenir? Kul hakkı ayeti hangisi? Tüm detaylar haberimizde:

kul-hakki-2.jpg

HELALLEŞMENİN ÖNEMİ

Allah C.C., Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurdu: “Ey kavmimiz; Allah'ın davetine uyun ve ona inanın ki Allah günahlarınızdan bir kısmını bağışlasın ve sizi acı azaptan korusun.” Bu ayeti yorumlayan müfessirler bağışlanacak günahların Allah hakkını ilgilendirdiğini, kul hakkından doğan günahların ise Allah tarafından bağışlanmayacağını söyledi. İnsanların haklarını ihlal ve kamu mallarını korumamak, Allah'ın affetmeyeceğini bildirdiği büyük günahlar arasında oldu. Bunun gibi günahları işleyenler dünyada hak sahipleri ile helalleşip tövbe etmedikleri takdirde ahirette hak sahipleri onlardan haklarını alacak ve Allah'ın huzurunda hesaplaşacaklardır.

kul-hakki-3-001.jpg

Kul hakkının helalleşmedikçe bağışlanmayacağı konusunda Hz. Peygamber Efendimiz şöyle buyurmuştur: “Kimin üzerinden din kardeşinin ırzı namusu veya başka bir şeyi ile ilgili bir zulüm varsa, haksızlık etmiş ise; ne dindar ne de dirhemin olduğu bir günden önce onunla helalleşsin. Değilse o gün salih ameli varsa yaptığı haksızlık kadar ondan alınır. Eğer sevapları yoksa hak sahibinin günahlarından alınır ona yüklenir.” Bu hadisten anlaşıldığı üzere kul hakkını ihlal eden kişi affedilmediği gibi salih amelleri ve sevapları zulme uğrayan kişiye verilecektir. Şayet sevapları biterse onun günahı da üzerine yüklenecektir.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.