Kurban Bayramı'nda dikkat! Kalıcı hasar bırakabilirsiniz

Kurban Bayramı'nda dikkat! Kalıcı hasar bırakabilirsiniz

İslam alemi, yarın idrak edeceği Kurban Bayramı’nın heyecanını yaşıyor. Vatandaşlar bayram için hazırlıklarını yaparken, uzmanlardan kritik bir konuda uyarı geldi. Uzmanlar kurban ya da et kesiminde el ve parmak yaralanmalarına karşılık uyarıda bulundu.

Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla birlikte, kurban kesimi sırasında meydana gelen el yaralanmaları da endişe kaynağı olmaya başladı. Uzmanlar, her yıl bayramlarda çok sayıda kişinin bıçak ve kesici aletlerle yaralandığını ve bu yaralanmaların bazılarının kalıcı sakatlıklara yol açabildiğini belirtti. Uzmanlar, bu konuda çeşitli uyarılarda bulunarak vatandaşların dikkatli olmaları gerektiğini ifade etti.

kurban-bayrami-2.jpg

EN SIK GÖRÜLENİ PARMAK VE EL KESİĞİ

Konuyla ilgili olarak detaylı bilgiler paylaşan uzmanlar, Kurban Bayramı’nda en sık rastlanılan vakaların parmak ya da el kesiği olduğuna dikkat çekti. Uzmanlar, ayrıca bayramda tendon ve sinir zedelenmeleri, bilek ve parmak eklemlerinde burkulmalar, hayvan darbelerine bağlı ezilmeler ve kırıklar gibi acemi kasaplarla karşılaşılabildiğini söyledi.

kurban-bayrami-3.jpg

HER ZAMAN DİKKATLİ OLUNMALI

İnsanların kurban ibadetini yerine getirirken kendi sağlığına zarar vermemeleri için bazı uyarılarda bulunan uzmanlar keskin ve sağlam bıçak kullanımına dikkat çekerken, kurban eylemi sırasında bıçak kullanırken her an dikkatli olunması gerektiğini bildirdi. Öte yandan uzmanlar, vatandaşlara şu uyarıları yaptı:

“Keskin ve sağlam bıçaklar kullanın,

Ellerinizi keskin aletlerden uzak tutun,

Kurbanı kontrol altında tutun,

Kaymaz tabanlı ayakkabılar giyin,

Yeterince aydınlatma olduğundan emin olun,

Yorgun veya dikkat dağınıkken kurban kesmeyin,

Kesim işlemini bilen ve deneyimli kişilerden yardım alın.”

kurban-bayrami-4.jpg

YARALANANLAR BUNU KESİNLİKLE YAPMALI

Kurban keserken talihsiz kaza geçiren vatandaşların neler yapacağına da değinen uzmanlar, yaralanmanın olduğu noktaya öncelikle temiz bir bezle basınç uygulanması gerektiğini söyledi. Yaraya baskı uyguladıktan sonra yıkanması, sonra da steril bir pansumanla yaranın üzerinin örtülmesi gerektiğinin altını çizen uzmanlar, her türlü ihtimale karşı en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğinin önemini vurguladı.

Konu hakkında “Kurban kesimi sırasında el yaralanmalarının önlenmesi için gerekli önlemlerin alınması ve herhangi bir yaralanma durumunda acil sağlık yardımına başvurulması hayati önem taşımaktadır” ifadesi kullanıldı.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.